Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία πώλησης του Δικαστικού Μεγάρου Αργοστολίου»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 20:57

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία πώλησης του Δικαστικού Μεγάρου Αργοστολίου»

  Ανακοίνωση σχετικά με την επικείμενη πώληση του Δικαστικού Μεγάρου Αργοστολίου εξέδωσε η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Πιο αναλυτικά τονίζονται τα εξής:  « Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ.) ζήτησε από την Κτηματική Υπηρεσία Κεφαλληνίας με το αριθ. 2695/27-6-2012 έγγραφό του τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του Δικαστικού Μεγάρου Αργοστολίου (εμβαδόν ανωδομής, εμβαδόν υπόγειων χώρων κλπ) προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες αξιολόγησης του συγκεκριμένου ακινήτου με τη μέθοδο Πώλησης και Επαναμίσθωσης (sale & lease back).


Δηλαδή « για την εξυπηρέτηση του χρέους μας» το δικαστικό Μέγαρο Αργοστολίου θα πουληθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα το νοικιάζουν στο Δημόσιο!

Το συγκεκριμένο κτίριο κατασκευάστηκε μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 και έχει κριθεί διατηρητέο με απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Πρόσφατα επισκευάστηκε και λειτουργεί κάτω από σύγχρονες και αξιοπρεπείς συνθήκες για τη στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών του νομού.

Επειδή η πόλη του Αργοστολίου ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων το 1953 και τα δημόσια κτίρια δεν επαρκούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες, αναγκάζεται το δημόσιο να σπαταλά χρήμα σε ενοίκια κτιρίων, που πολλές φορές ούτε λειτουργικά είναι και βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη. Εξ' άλλου γνωστή είναι η πρόθεση των τοπικών θεσμικών παραγόντων για την στέγαση των υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια, σε ένα ενιαίο λειτουργικό σύνολο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τον περιορισμό των δαπανών.
Το συγκεκριμένο κτίριο δεν βρίσκεται σε αδράνεια, που ενδεχομένως θα δικαιολογούσε την ανάγκη αξιοποίησής του.

Είναι προφανές ότι η εκποίηση του Δικαστικού Μεγάρου που επιχειρείται με πρόσχημα την αξιοποίηση του δεν θα επιφέρει έσοδα στο Δημόσιο, αφού οποιοδήποτε προϊόν πώλησης θα αναλωθεί άμεσα και σε βραχύ χρόνο για τις δαπάνες μίσθωσης του ιδίου κτιρίου για τις ανάγκες στέγασης των Δικαστικών Υπηρεσιών.

Αντίθετα, η προωθούμενη πώληση του εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εκποίησης και ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, αφού το δημόσιο θα απολέσει την κυριότητα ενός σημαντικού και ιστορικού ακινήτου, κυριολεκτικά στο κέντρο της πόλης, προς χάριν των ιδιωτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων.
Έχοντας υπ όψιν όλα τα παραπάνω, γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του Δικαστικού Μεγάρου Αργοστολίου και ταυτόχρονα να αφαιρεθεί από τους σχετικούς καταλόγους του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

Αργοστόλι, 13-7-2012
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ