Απολογισμός έργου κέντρου συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 12:59

Απολογισμός έργου κέντρου συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Κεφαλονιάς

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς λειτουργεί από τις 9 Οκτωβρίου 2013 έως και σήμερα και συνεχίζει τη δράση του αναμένοντας την πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και Κοινωνιολόγο και συνεργάζεται με Νομικούς άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων. Τηρώντας το απόρρητο παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες είναι οι εξής:

 

  • Ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών, ενώ σχεδιάζεται και η υλοποίηση ομαδικών συνεδριών, όπου αυτό θα κρίνεται απαραίτητο.
  • Κοινωνική στήριξη, βοήθεια για εύρεση εργασίας και ενημέρωση για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων.
  • Νομική συμβουλευτική μέσω των άλλων συμβουλευτικών κέντρων που διαθέτουν Νομικό.
  • Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργασία μαζί τους, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η δράση του Κέντρου επεκτείνεται με ενέργειες σχετικά με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στοχεύει στην πρόληψη και την αποκατάσταση του φαινομένου της βίας γενικότερα.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της δράσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών:

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μέσα στο διάστημα των δύο περίπου χρόνων λειτουργίας το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει 54 συμβουλευόμενες διενεργώντας πάνω από 360 ώρες συνεδριών, κάνοντας 20 παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες εκ των οποίων οι δύο σε Ξενώνες Φιλοξενίας.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με 90 φορείς δημόσιους, ιδιωτικούς ή οργανώσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών αλλά και την προβολή του κέντρου μας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θεωρώντας σημαντική την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και στοχεύοντας στην κατάργηση των στερεοτύπων, διοργανώσαμε δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό που παρουσιάζονται παρακάτω:

Ιούλιος 2014: Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε» σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Αύγουστος 2014: Ενημέρωση κοινού για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου κατά τη διάρκεια εικαστικής έκθεσης σε συνεργασία με την ΚΕ.Δ.Η.Κ.Ε

Νοέμβριος 2014: Εκδήλωση με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, με προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Thenoirproject» του Γρηγόρη Βαρδαρινού και συζήτηση για το θέμα της βίας στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Μάρτιος 2015: Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) με προβολή της ταινίας «MissViolence» στο Θέατρο «ο Κέφαλος» και ανοιχτή συζήτηση για το θέμα της βίας σε συνεργασία με την ΚΕ.Δ.Η.Κ.Ε

Ιούλιος 2015: Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε» σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας Εθνικής Βιβλιοθήκης 2015.

Σεπτέμβριος 2015: Βιντεοπαρουσίαση και βιωματική δράση με θέμα «Τα συναισθήματά μου κι εγώ» βασιζόμενοι στο ομώνυμο βιβλίο σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας Εθνικής Βιβλιοθήκης 2015.

Νοέμβριος 2015: Προβολή της ταινίας «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος» με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, σε συνεργασία με την ΚΕ.Δ.Η.Κ.Ε

Δεκέμβριος 2015: Παρουσίαση με θέμα την Έμφυλη Βία και βιωματικές δράσεις σε μαθητές της Α’ Λυκείου στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

Ιούλιος 2014: Επίσκεψη στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου σε υπηρεσίες και δομές του νησιού μας, με σκοπό την ενημέρωση για τις δράσεις και το έργο του κέντρου μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επισκεφθήκαμε το Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, το Κέντρο Υγείας Σάμης, το Κ.Ε.Π Πόρου και άλλες υπηρεσίες, στις οποίες μιλήσαμε με τους υπεύθυνους και αφήσαμε έντυπο υλικό.

Μάρτιος 2015: Δράση ενημέρωσης όλων των Αστυνομικών Τμημάτων της Κεφαλλονιάς παρουσιάζοντας ένα εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Κεφαλλονιάς πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015 παρέμβαση ευαισθητοποίησης σε όλα τα λύκεια του Νομού Κεφαλλονιάς σχετικά με το θέμα της έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν και συμμετείχαν στις βιωματικές δράσεις συνολικά 350 μαθητές από τα 8 Λύκεια του Νομού Κεφαλληνίας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ

Απρίλιος 2015: Συμμετοχή στο «Παρεμβατικό Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες και Προαγωγής της Υγείας σε Γυναίκες που έχουν υποστεί Κακοποίηση» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέρος των συμβουλευόμενων του κέντρου μας συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα ελέγχου της συγκεκριμένης έρευνας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα προταθεί στις συμβουλευόμενες, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν σε αυτό.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/ ΤΥΠΟΣ/ ΠΡΟΒΟΛΗ

  • Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου το οποίο διανεμήθηκε σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.
  • Δημιουργία ιστοσελίδας (kesykefallonia.blogspot.gr) και σελίδα στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης “Facebook”, μέσω των οποίων κοινοποιούνται οι δράσεις και το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου αλλά και άρθρα σχετικά με το θέμα της βίας.
  • Τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή τη βιβλιοπαρουσίαση «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε» στο IonianChannel (https://www.youtube.com/watch?v=8iiCkW4vzTc).
  • Συνέντευξη στην εφημερίδα “KFreePress” σχετικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου. (Φύλλο Σαββάτου 18/07/2015)
  • Δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ για την προώθηση της προβολής της ταινίας «Μητριαρχία», το οποίο αναμεταδόθηκε από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης και δημιουργία αφίσας για το σκοπό αυτό.

Με την ολοκλήρωση των δύο χρόνων λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών ευελπιστούμε στη συνέχισή του και στην ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση γυναικών που έχουν ανάγκη.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=JYgsUIgTJl8




00 inkefalonia general ad 300X250