«Εφυγε» ο σπουδαίος πολιτικός μηχανικός Τάκης Παυλάτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 10:06

«Εφυγε» ο σπουδαίος πολιτικός μηχανικός Τάκης Παυλάτος

«Εφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος Κεφαλλήνας μηχανικός Τάκης Παυλάτος σε ηλικία 88 ετών. Ηταν ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και της Ζακύνθου μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

O Τάκης Παυλάτος είχε σχεδιάσει και επιβλέψει σχεδόν όλα τα δημόσια κτήρια του νομού μετά το σεισμό (Nομαρχία-Δημαρχείο-Δημοτική Aγορά κ.ά.), δεκάδες Ιερούς Nαούς με κορυφαίο τον Nαό του Αγ. Γερασίμου, αλλά και κτίρια πανελληνίας εμβέλειας όπως ο Αρειος Πάγος, το γήπεδο Καραϊσκάκη και πολλά άλλα
Με δηλώσεις της η βουλεύτης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου αναφέρθηκε στην απώλεια αυτού του σπουδαίου Κεφαλλήνα: «Μεγάλη απώλεια για τον τόπο μας ο θάνατος του Τάκη Παυλάτου. Αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και κατασκευή ασφαλών και αντισεισμικών κατασκευών.

Νεαρός πολιτικός μηχανικός το 1953 εκπόνησε τις περισσότερες μελέτες δημο-σίων κτιρίων και 42 τύπων αρωγών κατοικιών και καταστημάτων για την άμεση στέγαση των σεισμοπλήκτων στην αγαπημένη του πατρίδα την Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο. Πανταχού παρών σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας μας. Εφάρμοσε πρώτος καινούργιες τεχνικές μεθόδους, όπως στη θεμελίωση του σταδίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο. Συνέταξε τον πρώτο ελληνικό αντισεισμικό κανονισμό το 1959. Για το έργο του βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών και έτυχε της αποδοχής της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Πάντα ταπεινός και μετριόφρων, η μοναδική του επιθυμία ήταν η εξεύρεση χώρου για την στέγαση του πλούσιου αρχείου του στον τόπο του, στο Αργοστόλι. Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας γι' αυτό το σκοπό σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη του και στο σημαντικό του έργο που μας κληροδότησε σαν παρακαταθήκη ανιδιοτελούς προσφοράς.