ΕΛΜΕ-ΚΙ : Να μην περάσει ο αποχαρακτηρισμός του Νομού ως σεισμόπληκτου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 10:03

ΕΛΜΕ-ΚΙ  : Να μην περάσει ο αποχαρακτηρισμός του Νομού ως σεισμόπληκτου

Εδώ και τώρα παράταση, μέτρα για όλους τους σεισμόπληκτους και τα σχολεία.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με τον αποχαρακτηρισμό του Νομού Κεφαλονιάς, ως σεισμόπληκτου. Μας καλύπτει απόλυτα η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Φορέων. Η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών χαρακτηρίζει (αν και καθυστερημένα), σωστά, σεισμόπληκτες μια σειρά περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου. Για το Νομό Κεφαλονιάς προβλέπεται ότι σεισμόπληκτες περιοχές είναι πλέον μόνο η Ιθάκη και η Έρισσος. Με τον τρόπο αυτό, σαφώς, αποχαρακτηρίζουν από σεισμόπληκτο τον υπόλοιπο Νομό. Αυτό γίνεται τη στιγμή που δύο χρόνια μετά οι άστεγοι παραμένουν χωρίς σπίτι, οι εργατικές κατοικίες στην Παλική είναι σε τέλμα, οι σχολικές υποδομές και τα νοσοκομεία δεν έχουν αποκατασταθεί, το οδικό δίκτυο και οι λιμενικές υποδομές έχουν χειροτερέψει, δεν υπάρχει πόσιμο νερό από το δίκτυο στην Παλική, τα πολιτιστικά μνημεία παραμένουν τραυματισμένα, το μουσείο Αργοστολίου είναι κλειστό. Ούτε οι σκάλες κινδύνου στα σχολεία δεν έχουν γίνει. Με τραγικά απαράδεκτο τρόπο οι σχολικοί αγώνες έφεραν στην επιφάνεια το γεγονός ότι το ανοικτό γήπεδο της πρωτεύουσας δεν έχει επισκευαστεί ακόμη, ενώ στο γήπεδο των Κεραμειών γίνονται αγώνες δίπλα σε κερκίδες που από την εποχή της Ολυμπιάδας είναι ακατάλληλες και με τους σεισμούς η κατάσταση επιδεινώθηκε. Για τους «παλιούς» σεισμόπληκτους μόνο φιέστες και ημερίδες, ενώ για τους «νέους» οικονομικά «αφυδατωμένες» υποσχέσεις.

Η κυβερνητική απόφαση, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει κι εμείς μαζί με τους άλλους φορείς του Νομού, συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στο επίδομα ενοικίου και θα δρομολογηθούν περικοπές σε κάθε ευεργετική αντισταθμιστική ρύθμιση. Του χρόνου θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ όχι μόνο για τα οικόπεδα των ακατάλληλων (κόκκινων) οικιών αλλά και για τις οικίες. Όλες οι «χτυπημένες» δημόσιες υποδομές «μπαίνουν σε πάγο». Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην κυβερνητική βουλευτή για την εξέλιξη αυτή. Οι διαβεβαιώσεις της μέσω των τοπικών ΜΜΕ ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά δεν αντικατοπτρίζονται σε νομοθετήματα και έργα. Απλώς, όπως συνήθως κάνουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, καθησυχάζουν για να περάσει ο αποχαρακτηρισμός χωρίς αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει και εδώ τη βρώμικη δουλειά παρουσιάζοντας τον αποχαρακτηρισμό σαν ευεργεσία. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) η οποία έβαλε πλάτη για την εξέλιξη και κορόιδεψε ανοιχτά. Ο κ. Περιφερειάρχης είχε δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη παρότι αυτό διαφαινόταν ξεκάθαρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης είχε κάνει ξεκάθαρα το διαχωρισμό «παλιών» και «νέων» σεισμόπληκτων και ούτε λίγο ούτε πολύ είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να ασχολείται εφ΄ όρου ζωής κανείς με τους «παλιούς». Εξάλλου και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ (30/1/16), οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ) «φρόντισαν» να μην υπάρξει απόφαση υπέρ των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς!!! Το ίδιο έργο συνεχίζουν και στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί στο ΦΕΚ που θα εκδοθεί (και δίπλα στις νέες περιοχές των άλλων Νομών που χτύπησε ο σεισμός της 17ης Νοέμβρη) να υπάρξει παράταση του καθεστώτος του σεισμόπληκτου για το σύνολο του Νομού Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Εδώ και τώρα μέτρα, χρήμα και έργα που θα απαλύνουν τη ζωή των σεισμόπληκτων και των παιδιών τους, χωρίς διαχωρισμούς «παλιών» και νέων».

Να μην περάσει ο αποχαρακτηρισμός!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε σύσκεψη γονείς – μαθητές προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες του αποχαρακτηρισμού του Νομού ως σεισμόπληκτου για τα σχολεία και τους μαθητές. Η διεκδίκηση για σύγχρονες - ασφαλείς σχολικές υποδομές, μέτρα για τους σεισμόπληκτους, ποσόστωση και για τη φετινή Γ΄ Λυκείου πρέπει να ενταθεί.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Φλεβάρη και ώρα 6.30 μμ στο 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

   Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης    Ποταμιάνου Σοφία



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250