«Το Μαντζαβινάτειο είναι το μόνο που απέμεινε στο Ληξούρι και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 01:34

«Το Μαντζαβινάτειο είναι το μόνο που απέμεινε στο Ληξούρι και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν»

Την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, συγκέντρωση για το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο από την Λαϊκή Επιτροπή Παλικής με σκοπό να παρθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να μην κλείσει το νοσοκομείο του Ληξουρίου. Φυσικά όλων τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν εκεί και όταν ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα είπαν έξω από τα δόντια.

Ρεπορτάζ: Μάκης Μοσχόπουλος

Νόπη Αλενδροπούλου: Πάντα υπήρχε μια τσιγγουνιά για αυτό το νοσοκομείο... γιατί έπρεπε να είναι ενδυναμωμένο το κεντρικό νοσοκομείο. Δεν ανεχόμαστε ότι «δεν χρειαζόμαστε» Όταν η Παλική με τους του 2014 ήταν αποκλεισμένη από στεριά και θάλασσα το Μαντζαβινάτειο τα κατάφερε με τη βοήθεια και των στρατιωτικών γιατρών, και όχι με τη βοήθεια το νοσοκομείου Αργοστολίου. Στο Αργοστόλι δεν κάνανε οικονομία στο προσωπικό τους δεν προβλέψανε, ήταν άγνωστο ότι κάποιοι γιατροί θα συνταξιοδοτηθούν; που ήταν η μέριμνα λοιπόν για να μη φτάσει σε αυτή την κατάσταση το νοσοκομείο του Αργοστολίου; Οι νοσηλεύτριες μας καλύπτουν τις άδειες των κοριτσιών απέναντι και τις αποσπάσεις και τα ρουσφέτια στα μεγάλα νοσοκομεία για «οικογενειακούς λόγους», μας έχουν χτυπήσει στην ψυχολογία, έχουμε πάρα πολύ κακή ψυχολογία σε αυτό το νοσοκομείο.

Λία Μουδήλου : Στο Αργοστόλι θεωρούν ότι το νοσοκομείο του Ληξουρίου πρέπει να εξαφανιστεί, και όλοι εμείς θα πρέπει να πάμε στο Αργοστόλι, γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο και αυτό έχει ανάγκες. Μετακινώντας την φαρμακοποιό δεν λύνει ούτε το πρόβλημα του Ληξουρίου ούτε το πρόβλημα του νοσοκομείου Κεφαλονιάς, στην αρχή με πήγαιναν δύο μέρες στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς νομίζοντας πως έχω εγώ το μαγικό ραβδί και θα λύσω το πρόβλημα του φαρμακείου, τις υπόλοιπες μέρες τι θα γίνει; Τους έχω ενημερώσει γραπτώς ότι δεν γίνεται να λειτουργήσουν έτσι τα νοσοκομεία, και η απάντησή τους ήταν, οι δύο μέρες μετακίνησης Αργοστόλι να γίνουν τρεις. Εγώ είμαι σε σύγχυση έρχονται οι Ληξουριώτες απελπισμένοι στο Αργοστόλι, και μιλάμε για ανθρώπους απόρους και ασθενής που έχουν φάρμακα υψηλού κόστους... οι τρεις μέρες που με πηγαίνουν στο Αργοστόλι σε λίγο θα γίνουν πέντε, εκεί πηγαίνει ταφόπλακα γιατί αυτόματα κλείνει η παθολογική στο Μαντζαβινάτειο. Στο Αργοστόλι ξέρανε οτι ο φαρμακοποιός θα συνταξιοδοτηθεί ένα χρόνο προηγουμένως με έγγραφο, γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη να πάρουν ένα φαρμακοποιό; Όχι υπάρχει το Ληξούρι που είναι ευκαιρία να τους τσακίσουν, έχουν το τουπέ εμείς είμαστε το μεγάλο νοσοκομείο, έτσι μου είπε ο κ Παυλάτος και εδώ είναι το μεγάλο νοσοκομείο αναγκαστικά θα εξαφανιστείτε, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Διονύσης Μαρκάτος: Επί μία πενταετία από το 2010 και μετά σε όποια αιτήματα έγιναν για να υπάρξει πρόσληψη για να έρθει προσωπικό, η στερεότυπη απάντηση ήταν, δεν υπάρχουν χρήματα. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια για να έχει το νοσοκομείο χειρουργό και ορθοπεδικό. Η μονότονη απάντηση στις δύσκολες μάχες που δίναμε είτε για να κρατηθεί το νοσοκομείο το 2013 η μετέπειτα από ένα κατεστημένο γιατί το κατεστημένο των γιατρών από το γενικό νοσοκομείο Κεφαλληνίας ήταν, ότι πρέπει να τελειώσετε, πρέπει να κλείσετε γιατί το προσωπικό πρέπει να έρθει εδώ για να δουλέψει, οι γιατροί το προσωπικό εκεί κάθεται. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειάζεται επαγρύπνηση και όλοι μπροστά, γιατί το νοσοκομείο δεν το χαρίζουμε σε κανέναν γιατί το νοσοκομείο είναι το μόνο που απέμεινε σε αυτόν τον τόπο.

Αναστάσιος Ζαπάντης: Το μόνο που τους ενδιαφέρει στο Αργοστόλι είναι να εξυπηρετήσουν τα ελλείμματά τους, ελλείμματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ανικανότητάς τους. Οι νοσηλεύτριες του νοσοκομείο Ληξουρίου δεν μπορούν να πάρουν άδεια δεν μπορούν να αρρωστήσουν γιατί θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τεχνικές ελλείψεις απέναντι.
Μετά από όλα όσα ακούστηκαν αποφασίστηκε να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκινώντας από τη διοίκηση του νοσοκομείου στο Αργοστόλι την προσεχή Τρίτη στη 1 το μεσημέρι.

Αν δεν σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις νοσηλευτών και ιατρών προς το νοσοκομείο Αργοστολίου θα είναι όπως χαρακτηριστικά είπαν «αιτία πολέμου».

DSC 0341

 

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής τονίζει

Η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής χαιρετίζει την δυναμική και μεγάλη συμμετοχή του λαού της επαρχίας μας, στην συγκέντρωση που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη 3/2/2016 προκειμένου να μπει φρένο στην παραπέρα υποβάθμιση που οδηγεί σε βέβαιο κλείσιμο του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου.

Τόσο η αθρόα λαϊκή προσέλευση όσο και η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του Μαντζαβινάτειου καθώς και οι δυναμικές παρεμβάσεις που έγιναν από τους παραβρισκόμενους, αποτυπώνουν την αγωνία του λαού της Παλικής για το μέλλον του Νοσοκομείου μας, αλλά και συνολικότερα για όλες τις δομές υγείας του νομού και ιδιαίτερα του Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου που και αυτό αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό, τεχνικό προσωπικό κ.α.

Η λαϊκή συνέλευση με απόλυτη συμφωνία υιοθέτησε το εισηγητικό πλαίσιο της Λαϊκής Επιτροπής και αποφάσισε να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο ώστε να αποτραπεί η παραπέρα υποβάθμιση και ο αργός θάνατος του Μαντζαβινάτειου. Καταδίκασε τις μεθοδεύσεις που γίνονται από το υπουργείο υγείας και τις υπηρεσίες του (μεταθέσεις και μετακινήσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καμιά πρόβλεψη για κάλυψη κενών και για νέες προκηρύξεις θέσεων στα κενά που δημιουργούνται κ.α), που αποψιλώνουν τόσο το Μαντζαβινάτειο όσο και το Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, με αποτέλεσμα να εντατικοποιούν τους εργαζόμενους, τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι εξάντλησης και τελικής πτώσης. Επιβεβαίωσε ότι η τραγική κατάσταση στην υγεία σε όλο το νομό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που επιβάλλουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της υγείας, που υπηρετούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποτελούν στρατηγική επιλογή Κεφαλαίου – ΕΕ. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι με την χρόνια υποχρηματοδότηση, το μηδενισμό προσλήψεων, τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις - υποβαθμίσεις δομών υγείας, την ανταποδοτικότητα σε βάρος του Λαού και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι πληρώνουν πλέον βαριά το τίμημα της υγείας τους. Εξάλλου τώρα, με το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για την ασφάλιση και την κοινωνική πρόνοια , τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει.

Η λαϊκή συνέλευση τέλος αποφάσισε με δυναμικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσει:

1.Εδώ και τώρα να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, αντίθετα να σταματήσουν πάραυτα αυτές που έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
2.Να πλαισιωθούν και τα δύο νοσοκομεία του νομού, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία, με ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πλήρους και σταθερής απασχόλησης.
3. Καμιά συγχώνευση-κατάργηση Νοσοκομείου.
4. Ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και κρατικό σύστημα υγείας-πρόνοιας-φαρμάκου με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η πρώτη δυναμική παρέμβαση του λαού της Παλικής προς στον υπηρεσιακό διοικητή του Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου την Τρίτη 9/2/2016 στις 13:00 (ραντεβού στο «φέρυ μπότ» στις 12:00). Να είμαστε όλοι εκεί γιατί το Μαντζαβινάτειο μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΛΙΚΗΣ

DSC 0342DSC 0343DSC 0344DSC 0346DSC 0348DSC 0350DSC 0351DSC 0352DSC 0357