Βαρύ Ερύσσου - "Η Παναγία η Κουγιανα " : Ο αρχαιότερος ναός της Κεφαλονιάς (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 13:57

Βαρύ Ερύσσου - "Η Παναγία η Κουγιανα " : Ο αρχαιότερος ναός της Κεφαλονιάς (εικόνες)

Ο ναος (κοιμητηριακός) αναφέρεται απο πολύ παλιά στο πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας 1264 μ.χ. και απο παλιές παραδόσεις ο ναός χρονολογείται γύρω στα 1100 μ.χ.

 

Το σίγουρο είναι ότι τον βρίσκουμε τον 13ον αιώνα. Ειναι κτισμένος σε σχήμα ελεύθερου Σταύρου και στη θέση του τρούλου έχει τρουλοκαμάρα με δυο πολεμιστροειδή παράθυρα, το ένα στο βορρά και τ' άλλο στο νότο. Τέτοια... παράθυρα και κατασκευές θυμίζουν ναούς της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στην Κεφαλονιά απαντάται το θέμα της Δευτέρας Παρουσίας σε τοιχογραφίες και σε φορητές εικόνες. (Ευαγγελίστρια Κάστρου Αγιου Γεωργίου, η οποία καταστράφηκε με πυρκαγιά, στην Παναγία Κουγιάνα και στο Ληξούρι στην Παναγία την Περλιγγού, έργο του Γεωργίου Περλιγγή). Η σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας καλύπτει τη βορεινή κεραία του Σταύρου στον εσωτερικό τοίχο. Θέματα εσχατολογικά τέτοιου τύπου παρουσιάζονται απο τον καιρό των κατακομβών αλλά παίρνουν την τελική τους μορφή κατά τον 11ον αιώνα, όπως είναι γνωστή στην Παναγία των Χαλκέων στην Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη παράσταση χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Η πρώτη και η Τρίτη καταλαμβάνουν όλο το πλάτος της σκηνής στο επάνω και στο κάτω τμήμα. Η δεύτερη, ή ενδιάμεση χωρίζεται σε δυο με την παρουσία του πύρινου ποταμού. - Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει την ετοιμασία του θρόνου και τους ένθρονους Αποστόλους. - Η δεύτερη τα προ και μετά την κρίση. Ο πύρινος ποταμός οριοθετεί δυο διαφορετικές καταστάσεις και πραγματικότητες. Στο δεξιό μέρος είναι η γήινη πραγματικότητα, δοσμένη μέσα από χρώματα γαιώδη (Θάνατο, λύπη, στεναγμό ...), ενώ αριστερά είναι ο χώρος της μακαριότητας, του Παραδείσου με χρώματα φωτεινά και λαμπερά. - Η Τρίτη ζώνη είναι με της σκηνές των κολασμένων

Ο ναός ειναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Παναγϊας!

-Εδω θα επισημάνω την παρουσία των εκπαιδεύτηκων επισκέψεων του δασκάλου Γερασιμου Γαλανού με τα σχολεία του νησιού, ειναι η μοναδική επισκέπτες του ναού, ανελλιπώς.

Γιώργος Αποστολάτος

Πηγαίνοντας στο ναοΤο εσωτερικό του Ναού


Οι Άγιος Διονύσιος- Σπυρίδων και Γεράσιμος


Η τρουλοκάμάρα


Το ιερό


Βαρυ Ερύσσου- φεύγωντας από το ναό...Ετικέτες: