Αντιδρούν οι μηχανικοί για το Ασφαλιστικό! Η Απόφαση του ΤΕΕ/ΤΔΕ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 13:32

Αντιδρούν οι μηχανικοί για το Ασφαλιστικό! Η Απόφαση του ΤΕΕ/ΤΔΕ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας σε κοινή σύσκεψη με τους Προέδρους των Επιστημονικών Συλλόγων των Μηχανικών, αφού μελέτησε το προταθέν Σχέδιο Νόμου για το Ασφαλιστικό από πλευράς Κυβέρνησης, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα.

Το προταθέν Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση σοβαρού διαλόγου για τους κάτωθι λόγους:


1. Καταργεί τη λειτουργία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ως αυτόνομου Ταμείου, του μόνου μη χρηματοδοτούμενου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά Βιώσιμου Ασφαλιστικού Ταμείου της Χώρας και ολοκληρώνεται κατά αυτόν τον τρόπο η υφαρπαγή του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Σε συνέχεια αυτών, μεταφέρει την Εγγυοδοσία σε μια Γενική Διεύθυνση νέου Ενιαίου Φορέα χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό και εξειδίκευση παραπέμποντας σε ένα αβέβαιο μέλλον, ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές και μελετητικές επιχειρήσεις.

2. Η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνεται είναι κυρίως κεφαλαιοποιητική-ανταποδοτική και ελάχιστα αναδιανεμητική.

3. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών των Μηχανικών.

4. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής να μετατραπεί και σε πρόβλημα εισφοροδιαφυγής δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στην κοινωνική λειτουργία της Χώρας.

5. Δε συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη, ώστε να είναι σαφές με ποιο τρόπο συνεισφέρουν οι επιμέρους κλάδοι ασφαλισμένων και εν τέλει τον ορίζοντα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος όπως βέβαια και σε ποιο αναπτυξιακό και μακροοικονομικό σχέδιο εντάσσεται η πρόταση διαμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

6. Επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση σωρευμένης ύφεσης και της ανεργίας που διαρρηγνύει την αλληλεγγύη των γενεών και εν τέλει την ασφαλιστική πίστη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

7. Ανάγει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με υπέρογκους συντελεστές (38.45%) επί του φορολογητέου εισοδήματος ενός αυτοαπασχολούμενου οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οδηγεί στην αφαίμαξη του 70% του φορολογητέου εισοδήματος των Μηχανικών (χωρίς την προβλεπόμενη προκαταβολή φόρου και άλλες τυχόν επιβαρύνσεις όπως ΕΝΦΙΑ κλπ) καθιστώντας μη βιώσιμη την όποια λειτουργία των Μηχανικών ως αυτοαπασχολούμενους και εν τέλει ως πολίτες.

8. Δεν προστατεύει τους υποαπασχολούμενους Μηχανικούς. Τουναντίον, υποχρεώνει ακόμη και αυτούς που υποαπασχολούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για τη συμμετοχή τους στην εθνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω της θέσπισης κατώτατου πλαφόν.
9. Καταργεί το, μέχρι τώρα, ευνοϊκό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των Νέων Μηχανικών δημιουργώντας δυσμενέστερες συνθήκες ως προς την αναλογία ασφαλισμένων-συνταξιούχων μιας και προστίθεται άλλος ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την είσοδο των Μηχανικών στο επάγγελμα.

10. Καταργεί την Ειδική Προσαύξηση για τους Μηχανικούς η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ. Μάλιστα ο υπολογισμός του τρόπου συμμετοχής στις μελλοντικές συντάξεις, των μέχρι τώρα καταβληθέντων εισφορών που αφορούν στην Ειδική Προσαύξηση παραπέμπονται σε Υπουργική Απόφαση κατόπιν αναλογιστικής μελέτης.

11. Διατρέχει σοβαρός κίνδυνος εντός του 2016 να εφαρμοστεί ο Ν. 3986/2011 όχι μόνο για τις τρέχουσες εισφορές (διατυπώνεται ρητά) αλλά και με αναδρομικές χρεώσεις από 01.07.2011 οι οποίες θα οδηγήσουν σε πραγματική απόγνωση του Μηχανικούς.

Με το παραπάνω σκεπτικό, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας προχωρά άμεσα σε

1. Έκδοση Δελτίου Τύπου και Παραχώρηση Συνέντευξης Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το Ασφαλιστικό
2. Ενημέρωση των Βουλευτών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου
3. Διοργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης των Μηχανικών
4. Οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των Μηχανικών σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα υπόλοιπα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε και τους Συλλόγους των Μηχανικών
5. Συνεργασία και Συντονισμό με τους Επιστημονικούς Φορείς των Αυτοαπασχολούμενων

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ

Δρ. Αθανάσιος Ε. Γιανναδάκης

Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός




00 inkefalonia general ad 300X250