Υπουργός Ναυτλίας : Νόμιμη η σύνθεση πληρώματος στο Ionian Star

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 12:45

Υπουργός Ναυτλίας : Νόμιμη η σύνθεση πληρώματος στο Ionian Star

"Κατάπτυστες, άθλιες και επικίνδυνες δεν μπορεί να είναι και δεν είναι αποφάσεις του υπουργείου, που σταθμίζουν συνδυαστικά και συνολικά κρίσιμα κοινωνικά αγαθά", τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας απαντώντας σε ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, αναφορικά με απόφαση σύνθεσης πληρώματος στο Επιβατηγό-Οχηματαγωγό "IONIAN STAR", που είναι δρομολογημένο στη γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη.

 

"Η γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη" αναφέρει ο υπουργός, "είναι γνωστό ότι, παρά το γεγονός ότι αποτελεί παλλαϊκή απαίτηση των τοπικών κοινωνιών της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς, είχε μείνει ανενεργή πάνω από δυόμιση χρόνια. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες που ξεκίνησαν από την αρχή της θητείας μου, η γραμμή ξαναλειτούργησε τους καλοκαιρινούς μήνες και έκτοτε καταβλήθηκαν συστηματικές προσπάθειες να μη διακοπεί τους χειμερινούς μήνες, γιατί αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες των νησιών και των νησιωτών.

Σύμφωνα με την απόλυτη εφαρμογή του ΠΔ 177/1974 ο μέγιστος αριθμός μελών πληρώματος το χειμώνα, προβλέπεται να φτάνει μέχρι τους 36 ναυτικούς. Με την απόφασή μου, και μόνο για τους χειμερινούς μήνες, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους 28, για δρομολόγιο διάρκειας 4 περίπου ωρών, τρεις φορές την εβδομάδα.

Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν μπορούν να τεθούν θέματα κινδύνου για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, του επιβατικού κοινού και των ναυτεργατών, ή θέματα εντατικοποίησης σε επικίνδυνο βαθμό της εργασίας. Οι δε πόροι και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων ή το τι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας στο χώρο της ναυτεργασίας, είναι κατεξοχήν θέματα που αξιολογούνται συνολικά και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να γίνουν τέτοιες αξιολογήσεις με αφορμή τη δρομολόγηση ενός μόνο πλοίου", υπογραμμίζει ο κ. Δρίτσας και καταλήγει: "Ας το καταλάβουν όλοι όσοι κατηγορούν αυτό το υπουργείο για "εφοπλιστόδουλη" πολιτική, ότι κινδυνεύουν να περάσουν στο χώρο της γραφικότητας, γιατί είναι προφανές ότι, είτε με, είτε χωρίς σκοπιμότητες, εθελοτυφλούν. Γνωρίζουν άλλωστε καλά, ότι και στη βιομηχανία μειωμένων συνθέσεων, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και υπουργών, βάλαμε φρένο και προχωρήσαμε και προχωράμε σε αναθεωρήσεις και επαναξιολογήσεις των επιμέρους αποφάσεων αλλά και του συνολικού πλαισίου".

Σημειώνεται ότι την αντίθεσή της στην απόφαση που αφορά τη σύνθεση του πληρώματος στο "IONIAN STAR", εξέφρασε με επιστολή της στον κ. Δρίτσα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Στην επιστολή η ΠΝΟ καταλογίζει στον υπουργό ότι παρά τις διακηρύξεις του "ανοίγει ο ίδιος την κερκόπορτα" της μείωσης των πληρωμάτων, ενώ υποστηρίζει πως "θίγονται τα επίπεδα ασφαλείας" του "IONIAN STAR".

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ