Ανάσα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 08:15

Ανάσα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Αλλάζουν όλα στον ΟΑΕΕ με το υπουργείο Εργασίας να εξετάζει να καθιερώσει ένα κατώτατο υποχρεωτικό ποσό ασφαλιστικής κάλυψης το οποίο θα κυμαίνεται από 150 έως και 200 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα και με βάση το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν τις εισφορές τους ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα καθώς σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ιδέα του υπολογισμού εισφορών με βάση τον τζίρο φαίνεται ότι εγκαταλείπεται οριστικά και για τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ.

Κλειδί στον υπολογισμό των εισφορών θα αποτελέσει ο τρόπος που θα γίνεται ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος βάσει του οποίου στη συνέχεια θα υπολογιστούν και οι εισφορές καθώς οι 7 στους 10 δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, αν μπει ως ενιαίο ποσοστό ένα 20%, το ποσό της εισφοράς θα πέσει αυτόματα 400 ευρώ, θα φτάσει δηλαδή στα 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Με τα έσοδα του ΟΑΕΕ να μειώνονται λόγω των χαμηλών εισφορών, η κυβέρνηση μελετά την επιβολή ενός ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής κάλυψης από 150 έως 200 ευρώ ανά μήνα, το οποίο όμως εκτός από το γεγονός ότι θα εξασφαλίζει έσοδα στο Ταμείο, θα παρέχει στους ασφαλισμένους πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη).




00 inkefalonia general ad 300X250