Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον παλαίμαχο κομμουνιστή Γεράσιμο Κωνσταντάτο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 09:47

Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον παλαίμαχο κομμουνιστή Γεράσιμο Κωνσταντάτο

Η ΤΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ αποχαιρέτησε εχθές τον παλαίμαχο κομμουνιστή, μέλος του ΚΚΕ για 68 χρόνια, σ. Γεράσιμο Κωνσταντάτο.  

 

Ο σ. Γεράσιμος από το 1937 που ήρθε σε επαφή με κομμουνιστές ναυτεργάτες αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Πήρε μέρος στον εφεδρικό ΕΛΑΣ πιάστηκε και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο EL DABA. Το 1945 γίνεται μέλος της θρυλικής ΟΕΝΟ και αγωνίζεται από διάφορες θέσεις έως το 1949 που συλλαμβάνεται -με εντολή του έλληνα πρόξενου στη Γαλλία- βασανίζεται, φυλακίζεται και απελαύνεται στη Λαοκρατική Γερμανία. Στηρίζει εκεί με όλες του τις δυνάμεις την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Σαν πρωτοπόρος εργάτης στο ναυπηγείο που δούλευε του προτείνεται, παρακολουθεί και τελειώνει την ανώτατη σχολή σχεδιασμένης οικονομίας, παρόλο που στο ελληνικό σχολείο είχε τελειώσει μόνο την Δ' Δημοτικού.

Διάβαζε πολύ, μελετούσε τις εξελίξεις σε βάθος, είχε μέτωπο στον οπορτουνισμό. Τον αποχαιρετίσαμε όπως ήθελε και όπως του 'αξιζε. Με την κόκκινη σημαία, το Ριζοσπάστη και τους στίχους της Δεθνούς που ήξερε και την τραγουδούσε σε πέντε γλώσσες. Παρόλο που έφυγε πλήρης ημερών και πλήρους ζωής, θα μας λείψει πολύ.




00 inkefalonia general ad 300X250