Ε.Α.Σ. : Η ζωή του ντόπιου αμπελώνα συνεχίζεται

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 13:11

Ε.Α.Σ. : Η ζωή του ντόπιου αμπελώνα συνεχίζεται

Ο Ε.Α.Σ. υπενθυμίζει στον Κεφαλλονίτη και Θιακό αμπελουργό ότι ενώ ο τρύγος τελείωσε ο καινούργιος κύκλος του αμπελιού αρχίζει ξανά από τη γη...


Συγκεκριμένα, ενώ οι μούστοι σχεδόν ακόμη βράζουν στα βαρέλια και στις δεξαμενές των οινοποιείων, οι ντόπιοι αμπελουργοί ανασκουμπώνονται για να παλέψουν ξανά δαμάζοντας την φύση.

Ο ντόπιος αμπελουργός προσέχει να κάνει το όργωμα σωστά και στην κατάλληλη στιγμή ώστε να καταστραφούν τα φθινοπωρινά ζιζάνια και να γίνουν ταυτόχρονα χλωρή λίπανση. Με την αναστροφή του εδάφους σπάει η κρούστα που δημιουργήθηκε από την καλλιέργεια του προηγούμενου χρόνου και έτσι διευκολύνεται η διείσδυση νερού και αέρα στις ρίζες. Το χώμα αφράτο πλέον είναι κατάλληλο για να συνεχισθούν οι άλλες κατεργασίες την άνοιξη με τα φρεζαρίσματα. Τα νερά των βροχών θα μπορέσουν να συγκρατηθούν και να απορροφηθούν σταδιακά στο έδαφος, ιδιαίτερα σε επικλινείς αμπελώνες. Τα κρύα και οι παγετοί του χειμώνα μπορούν να καταστρέψουν τα έντομα και τα μικρόβια που διαχειμάζουν μέσα στους σβώλους του εδάφους. Τα φύλλα που πέφτουν από το ίδιο το αμπέλι συγκρατούνται μέσα στα αυλάκια του εδάφους και γίνονται λίπασμα για τον επόμενο χρόνο.

Την εποχή αυτή θα ήταν «ευχής έργο» να είχε την δυνατότητα ο κάθε ντόπιος αμπελουργός να ενσωματώσει στο χώμα του αμπελιού μια ποσότητα κοπριάς, ή εφόσον διαπιστώνεται ανάγκη φώσφορο ή θειικό κάλι, γιατί εκτός από την συμμετοχή τους στην γονιμότητα των εδαφών μας που χάνεται, το αμπέλι τα έχει πολλαπλή ανάγκη.

Ο Ε.Α.Σ. τονίζει ότι, οι καλλιεργητικές εργασίες στους ντόπιους αμπελώνες πρέπει να συνεχιστούν γιατί οι ασθένειες καραδοκούν με συνέπεια την καταστροφή των ανθοφόρων οφθαλμών που είναι η παραγωγή του επόμενου έτους.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης