Γιόρτασαν με… υγιεινή διατροφή και χορό τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου (εικόνες + video)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 10:20

Γιόρτασαν με… υγιεινή διατροφή και χορό τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου (εικόνες + video)

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα το πρωί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Εκεί δάσκαλοι και οι μικροί μαθητές, γιόρτασαν την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής και όσα είδαμε και καταγράψαμε, σίγουρα μας έκαναν να φύγουμε χαρούμενοι!

Χαρούμενοι, που από πολύ μικρά τα παιδιά, με την παρότρυνση των δασκάλων τους, μαθαίνουν να εκτιμούν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Ρεπορτάζ:Γιώργος Χαλαβαζής

Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χρήστος Παπουτσής, η Αλεξία Μωραϊτου και όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου, έδωσαν σήμερα ένα όμορφο δείγμα της εκπαιδευτικής δουλειάς τους.

Στα παιδιά προσφέρθηκε μπουφές με φρούτα και υγιεινά διατροφικά προϊόντα, χυμούς και γάλα.

Στην εκδήλωση, προσήλθε και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θόδωρος Μπαγιώκης.

Η εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με τα όμορφα χορευτικά που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά του σχολείου.

Για την ιστορία, από τον Οκτώβριο του 1980 καθιερώθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών .
Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.

Επιπλέον, ειδική περίπτωση διατροφικής διαταραχής είναι και η Νευρική Ανορεξία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει το έναυσμα να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες και το διατροφικό μας μέλλον.

Από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να αυξάνει υπερβολικά η κατανάλωση ζωικών λιπών, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με παλιότερα.

Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία στο σύνολο του πληθυσμού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης .

Τι είναι όμως η παχυσαρκία;

Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον κατάλογο των παθήσεων.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διατροφή τους, φαίνεται να εμφανίζουν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες όπως η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και σνάκ - σε αντίθεση με τη μειωμένη κατανάλωση λαχανικών - καθώς και η μη κατανάλωση πρωινού.

Οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του ενδομήτριου, η χολολιθίαση, η οστεοαρθρίτιδα, η αρτηριακή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος του μαστού ο καρκίνος του παχέως εντέρου.

Καλές διατροφικές συνήθειες αποτελούν η κατανάλωση πρωινού, τα σταθερά και μικρά γεύματα, η αποφυγή κατανάλωσης λίπους, γλυκών, έτοιμου-γρήγορου φαγητού, αναψυκτικών και σνακς, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ψαριών, ελαιολάδου, άφθονου νερού και ψωμιού ολικής αλέσεως.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι μαθητές του 1ου Δ.Σ. Αργοστολίου συζήτησαν για τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, το διατροφικό μέλλον του κόσμου, ζωγράφισαν εικόνες, κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Επιπλέον ο Σύλλογος Διδασκόντων ετοίμασε και πρόσφερε στους μαθητές ένα υγιεινό πρωινό, ώστε να κατανοήσουν την αξία του στη σωστή διατροφή για την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού τους.
Καταλήγουμε λοιπόν ότι:

Προτιμούμε τη μεσογειακή διατροφή και συνδυάζουμε τις καλές διατροφικές συνήθειες με τη μέτρια σωματική άσκηση, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία μας, την ομορφιά μας και τη μακροζωία μας.

Οι χορηγοί της εκδήλωσης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ήταν

ΑΒ Βασιλόπουλος

Γαλιατσάτος – Τυροκομικά

Σταμούλης Κυρ. & Σια Ο.Ε. – Κρεοπαντοπωλείο

Τζωρτζάτος – Γαλακτοκομικά

ΜΥΘΟΣ – Εστίαση

Φρούτα – Πολλάτος

ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ – Αρτοποιείο

Ο ξυλόφουρνος του Απέργη – Αρτοποιείο

Αρτοποιείο – Σπαθής


Ετικέτες: