Λαϊκή Συνέλευση στον Καραβόμυλο για τις πλημμύρες : «Όλοι τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Αργοστόλι»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 16:12

Λαϊκή Συνέλευση στον Καραβόμυλο για τις πλημμύρες : «Όλοι τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Αργοστόλι»

Λαϊκή Επιτροπή Σάμης Δελτίο Τύπου Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/10 σύσκεψη των πλημμυρόπληκτων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Σάμης στον Καραβόμυλο, με θέμα τα προβλήματα του λαού της περιοχής και με έμφαση την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚΚΙ και της Επιτροπής Αγώνα Φορέων, από κοινού με τη Λαϊκή Επιτροπή Σάμης.

 Οι κάτοικοι συμμετείχαν μαζικά και μίλησαν για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν το βιος τους και οι υποδομές της περιοχής, για τη χρόνια απουσία ουσιαστικής πολιτικής προστασίας, για τους σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση καινούριας νεροποντής, για το ρόλο των ιδιωτικών ανεμογεννητριών στις πλημμύρες, για τα έργα αποκατάστασης που δεν έγιναν από την περίοδο των σεισμών και για την γενικότερη εγκατάλειψη της περιοχής. Καυτηρίασαν το γεγονός ότι κανένας αρμόδιος δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας και με τον τρόπο αυτό τη συνειδητή υποβάθμιση του θέματος τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της τοπικής διοίκησης.

Ξεχώρισαν με την μαζική παρουσία τους οι μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου Σάμης, οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι μαθητές μίλησαν για τα κτιριακά προβλήματα, τις ελλείψεις καθηγητών, την επικινδυνότητα και την ανεπάρκεια στις σχολικές μεταφορές, το πλήγμα τον γονιών τους από τις πλημμύρες που έρχεται να προστεθεί σε εκείνο από τους σεισμούς και στην επιβάρυνση από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική. Φάνηκε ότι δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσα στην επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια από κυβέρνηση – ΕΕ στη ζωή της (πχ απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των σπηλαίων), στα ζητήματα της παιδείας, στα τοπικά προβλήματα και στην ανάγκη θωράκισης και προστασίας από σεισμούς και πλημμύρες. Όλα τα προβλήματα είναι εν τέλει αποτέλεσμα της ανάπτυξης που έχει ως στόχο το κέρδος και όχι την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα με τα παρακάτω αιτήματα:

  • ·Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομές της περιοχής (γεφύρια, αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο, όλα τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις ανεμογεννήτριες, μόνιμη και ουσιαστική ρύθμιση της απορροής των υδάτων μέχρι τη θάλασσα, αποκατάσταση και επικαιροποίηση του δικτύου όμβριων υδάτων).
  • ·Να κηρυχθεί ΤΩΡΑ ο Νομός πλημμυρόπληκτος.
  • Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία.
  • Μέτρα προστασίας και ασφαλείας για τους εργαζόμενους του Νομού στους χώρους δουλειάς.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο και πλημμυρόπληκτο Νομό για το 2014, 2015 και 2016.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Αποκατάσταση με 100% κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε υποδομές, οδικό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά μνημεία.
  • Καθολική παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης. Πλήρης στελέχωση σε Νοσοκομεία Αργοστολίου και Μαντζαβινάτειο, Κέντρα Υγείας Ιθάκης και Σάμης, αγροτικά ιατρεία και χρηματοδότηση που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να αποκατασταθεί η στέγη στο ΚΥ Σάμης. Να ληφθούν μέτρα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να σταματήσει η πολυδιάσπαση των δομών υγείας. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ούτε σε μία έκτακτη ανάγκη δεν υπάρχει δυνατότητα συντονισμού με το Νοσοκομείο στο Αργοστόλι (αφού το ΚΥ και το ΕΚΑΒ υπάγεται στην Πάτρα!!!).
  • Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα σπήλαια.
  • Διασφάλιση διαχρονικά της αυτόνομης έκτακτης κάλυψης του Νομού σε ρεύμα.
  • Απόδοση των χρημάτων για την υλοποίηση όλων των έργων (συμβασιοποιημένων και μη) που έχουν κριθεί αναγκαία από την περίοδο των σεισμών.
  • Ασφάλεια από βραχοπτώσεις – καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο.
  • Ολοκλήρωση και υλοποίηση των μελετών για τα σχολεία και διασφάλιση τόσο της αντισεισμικής όσο και της αντιπλημμυρικής θωράκισής τους. Να δρομολογηθεί νέο σχολικό συγκρότημα στη Σάμη, να ελεγχθεί η αντισεισμική ασφάλεια των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων.
  • Έργα ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών.

Για όλα τα προηγούμενα οργανώνουμε τον αγώνα μαζικά – μαχητικά.

Πρώτο βήμα: Δευτέρα 12 Οκτώβρη 5 μμ συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Σάμης για να κατέβουμε στο Αργοστόλι και να απαιτήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνουμε.

Στα συλλαλητήρια του ΕΚΚΙ στις 22 Οκτώβρη και στην απεργία της 12ης Νοέμβρη να υπάρχει συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, με ενσωμάτωση των αιτημάτων στο γενικό διεκδικητικό πλαίσιο.

Καραβόμυλος 8/10/2015