Το Τραπεζάκι δεν πωλείται- Παράσταση σε Δήμο και Περιφέρεια

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 12:43

Το Τραπεζάκι δεν πωλείται- Παράσταση σε Δήμο και Περιφέρεια

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς καλεί σε άμεση κινητοποίηση το λαό της περιοχής, προκειμένου να σταματήσει η νέα διαδικασία – εξπρές για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας και του λόφου στη θέση Τραπεζάκι. Η εν λόγω παραλία μαζί με 110 άλλες πανελλαδικά μεταβιβάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και ξαναμπαίνει σε τροχιά πώλησης. Η παραλία και ο λόφος μπαίνουν στη διαδικασία ως «ακίνητο εκτάσεως 68.450 τ.μ.».

 

Η κατάπτυστη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων υλοποίησης του 3ου μνημονίου Τσίπρα και έχει τη στήριξη όλων των δυνάμεων της ευρωένωσης και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ κλπ).

Σημειώνουμε ότι η παραχώρηση της χρήσης των παραλιών σε ιδιώτες έχει ψηφιστεί στη Βουλή από το 2011 με τους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου μνημονίου, τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε αλλά και προχωρά παραπέρα τη στρατηγική που υλοποιούν.

Ήδη το Τραπεζάκι, μαζί με άλλα τουριστικά ακίνητα, φιγουράρει σε δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που δίνουν έμφαση στην πώληση των παραλιών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που προβάλλεται είναι ότι τα ακίνητα αυτά καλύπτουν ολόκληρα παραλιακά μέτωπα, που σημαίνει ότι, πρακτικά, κλείνουν την πρόσβαση στη θάλασσα. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαχρονικά ετοιμάσει κυβερνήσεις και ΕΕ (αλλαγές χρήσης γης, διευκόλυνση τσιμεντοποίησης δασικών εκτάσεων, εκχωρήσεις αιγιαλών και παραλιών κλπ) έχουν ένα στόχο: να διευκολύνουν τις καπιταλιστικές επενδύσεις στις περιοχές φυσικού κάλους, όπως το Τραπεζάκι. Η πολιτική αυτή θα αποκλείσει την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στην παραλία, θα χτυπήσει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς καταγγέλλει ότι δεν ήταν τυχαία η φετινή εικόνα πλήρους εγκατάλειψης της παραλίας, η απουσία ακόμη και στοιχειώδους ευπρεπισμού και φροντίδας από την τοπική διοίκηση (Δήμο και Περιφέρεια), που οδήγησε στο να μην να κολυμπήσει κανείς σε αυτήν. Αντίθετα είναι σκόπιμη και στόχο έχει να βοηθήσει τη διαδικασία πώλησης, εμφανίζοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους σαν σωτήρες. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούνταν πάγια, δεν καθαρίστηκε από τα νεκρά φύκια που είχαν ξεβραστεί; Ότι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής διακινούσαν πως δεν έχει νόημα καμία παρέμβαση, αφού η εν λόγω παραλία δεν αποδίδει οικονομικά στο Δήμο; Ότι αναγνωρίζεται στην πράξη από Δήμο και Περιφέρεια - μέσα από τη λογική ότι δεν υπάρχει δικαιοδοσία για το χώρο - πως η παραλία «ανήκει αλλού»; Άλλωστε η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) έχει περιγράψει το όραμά της για το Τραπεζάκι, για την παράδοσή του στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και την οικοδόμηση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Αποδεικνύεται όμως και η υποκρισία της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ – Αριστερή Πλατφόρμα), που ενώ στα λόγια πέρσι δήλωνε ότι συμπαρατάσσεται με τα αιτήματά μας, φέτος σιωπά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και στηρίζει την κυβέρνηση που την υλοποιεί. Ας μην ξεχνάμε ότι παλιότερα ο περιφερειάρχης Ιονίων είχε διατυπώσει θέση για δημιουργία μεγάλης τουριστικής μονάδας, club με ορισμένα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή.

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς καλεί το λαό της περιοχής να οργανώσει τώρα τον αγώνα του, να δώσει συνέχεια στις περσινές παρεμβάσεις.

Τα αιτήματά μας, γύρω από τα οποία πέρσι συγκεντρώσαμε πάνω από 500 υπογραφές:

  1. 1.Το Τραπεζάκι κι όλες οι περιοχές φυσικού κάλους, τα δάση και οι παραλίες πρέπει να ανήκουν στο λαό και όχι στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  2. 2.Όχι στην εμπορευματοποίηση των φυσικών αγαθών, των φυσικών πόρων.
  3. 3.Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους στο Τραπεζάκι (λόφος και παραλία).
  4. 4.Να μην ιδιωτικοποιηθεί με καμία μορφή και με κανένα πρόσχημα (πχ μνημόνιο, ανταποδοτικά οφέλη, ανάπτυξη κλπ).
  5. 5.Τώρα να καθαριστεί η παραλία με ευθύνη της τοπικής διοίκησης, δείχνοντας ότι η μόνη ιδιοκτησία που αναγνωρίζουμε είναι του λαού για να την απολαμβάνει.
  6. 6.Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών, αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής.
  7. 7.Προστασία από τις πυρκαγιές και τις πλημύρες.
  8. 8.Κατάργηση όλου το νομοθετικού πλαισίου (στρατηγική ΕΕ) που μετατρέπει τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα.
  9. 9.Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών Νόμων. Να καταργηθεί το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Για τη διεκδίκηση των παραπάνω:

α) Συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής και φορέων του Νομού, στο Δημοτικό Σχολείο Μουσάτων την Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 8.30 μμ.

β) Παράσταση σε Δήμο – Περιφέρεια την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί.

γ) Να ζητηθεί υιοθέτηση των αιτημάτων μας από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κεντρικό μας σύνθημα:

το Τραπεζάκι ανήκει στο λαό

και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους




00 inkefalonia general ad 300X250