Ένας υπέροχος τσαμπουνιέρης στα Βλαχάτα! (εικόνες + video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 11:16

Ένας υπέροχος τσαμπουνιέρης στα Βλαχάτα! (εικόνες + video)

Ο ήχος της τσαμπούνας είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει να ακούμε απο παραδοσιακά όργανα στην Κεφαλονιά, αλλά ταυτόχρονα και... ελκυστικός! Ιδίως όταν αυτόν τον ήχο τον ακούς ένα... θερμό βράδυ του Αυγούστου στα Βλαχάτα! Ο Γιάννης Μαμάς, ζει στην Κάρυστο, είναι αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης τσαμπούνας και τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην Κεφαλονιά φιλοξενούμενος από συγγενείς του (από την οικογένεια Ζαφειράτου).

Δεν χάνει λοιπόν την ευκαιρία να κάθεται στην αυλή του σπιτιού που φιλοξενείται στα Βλαχάτα και να παίζει με μαεστρία την τσαμπούνα...
Ξεκινάει να παίζει μόνος του, αλλά σε λίγα λεπτά ο «μαγευτικός» ήχος του οργάνου έχει μεγαλώσει την... παρέα!

Εστί τον ανακαλύψαμε και εμείς

Και είναι ωραίο να γνωρίζεις ανθρώπους που προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση του τόπου μας...

Info:

Η Τσαμπούνα είναι είδος παραδοσιακού ασκοφόρου πνευστού μουσικού οργάνου αντίστοιχο με τον αρχαίο άσκαυλο που αναπτύχθηκε κυρίως στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

η τσαμπούνα φτιάχνεται είτε από δέρμα ζώου (γίδας ή προβάτου), γυρισμένο ανάποδα με το τρίχωμα από μέσα είτε από κοιλιά χοίρου (περισσότερο ως παιδικό παιχνίδι) φέροντας τρία ανοίγματα: για το επιστόμιο με βαλβίδα, το ίσο και τη μικρή φλογέρα στο κάτω άκρο. κρατείται κάτω από την αριστερή ή δεξιά μασχάλη φουσκωμένο ως αερόσακος και χειρίζεται με το δεξί χέρι η μικρή φλογέρα και με το αριστερό το ίσο παράγοντας ήχο οξύ και σχετικά ισχυρό.

Προκαταβολικά

συνηθέστερα την κατασκευή της επιμελείται ο ίδιος ο οργανοπαίκτης καλούμενος τσαμπουνιέρης (περισσότερα διαδεδομένα), το δε παίξιμο τσαμπούνισμα ή τσαμπούνημα.

(Πληροφορίες από Wikipedia)

Χριστίνα Ζησιμάτου

https://www.youtube.com/watch?v=Cs0syYT0p_Q

DSC 0226DSC 0228DSC 0231DSC 0235