Με μεγάλη επιτυχία το Σεμινάριο Πυροπροστασίας από τον Φορέα Διαχείρισης Αίνου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 11:06

Με μεγάλη επιτυχία το Σεμινάριο Πυροπροστασίας από τον Φορέα Διαχείρισης Αίνου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάριο Πυροπροστασίας με τίτλο «Προστατεύοντας το Δάσος», την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργία Καμάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και τον κ. Διονύση Μινέτο εκ μέρους του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες και εκπροσώπους αρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων στον τομέα της δασοπροστασίας.

Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν να ενημερώσει το κοινό για την οικολογία και συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, τη συμβολή των τοπικών Φορέων, των εθελοντών και των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Αναλυτικά, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως εξής:

• "Οικολογία Δασικών Πυρκαγιών" από τον κ. Παύλο Κωσταντινίδη, Δρ. Δασολόγο, Τακτικό Ερευνητή του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα".
• "Συμπεριφορά Δασικών Πυρκαγιών" από τον κ. Μιλτιάδη Αθανασίου, Περιβαλλοντολόγο MSc, Υποψήφιο Διδάκτορας Ε.Κ.Π.Α.
• "Ανάπτυξη συστήματος πρόληψης και διαχείρισης κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών στο Νομό Κορινθίας" από τον κ. Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο, εκπρόσωπο της εταιρείας Καταγράμμα Ο.Ε.

• "Η συμβολή των εθελοντών στη Δασοπροστασία" από τον κ. Σπύρο Μοσχόπουλο, εκπρόσωπο Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας.

• "Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεφαλονιάς στην αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών" από την κ. Ελένη Λουκέρη, Εκπρόσωπο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κεφαλονιάς.

• "Συμβολή του Φορέα Διαχείρισης στην πυροπροστασία του Εθνικού Δρυμού Αίνου" από τον κ. Μιχαήλ Ξανθάκη, Δρ. Δασολόγο, Συντονιστή Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
Κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε διαλογική συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.


Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, πραγματοποιήθηκε η ετήσια ενημερωτική εκδρομή για το αρωματικό φυτό της ρίγανης στην περιοχή "Φαγιάς", στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στόχος της εκδρομής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών σχετικά με την προσεκτική συλλογή και αποξήρανση της ρίγανης, ώστε να επιτυγχάνεται η αειφόρος διατήρησή της στην περιοχή. Δυστυχώς και φέτος παρατηρήθηκαν άτομα με δεμάτια φυτών ρίγανης ξεριζωμένα. Στα άτομα αυτά έγιναν συστάσεις και υποδείξεις για το σωστό τρόπο συλλογής των φυτών. Παράλληλα επισημάνθηκε ο κίνδυνος πως αν συνεχιστεί αυτός ο τρόπος συλλογής και ξεριζώματος, το φυτό θα εξαφανιστεί και οι επόμενες γενεές θα στερηθούν τη ρίγανη και τις πολύτιμες ιδιότητές της.


Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 34 άτομα, τα οποία συνέλεξαν το αρωματικό φυτό για προσωπική τους χρήση, απολαμβάνοντας παράλληλα την υπέροχη θέα προς τις νότιο-δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς. Πριν από την ολοκλήρωση της εκδρομής, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου τα μέλη του προσωπικού του Φορέα μερίμνησαν για την παρασκευή της παραδοσιακής "ριγανάδας", την οποία και απόλαυσαν όλοι οι συμμετέχοντες.


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στις μέχρι τώρα εκδρομές και ανανεώνει το ραντεβού του για ανάλογες δραστηριότητες, που σύντομα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Προτεραιότητα του Φορέα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και στους επισκέπτες της, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και τις απαράμιλλες ομορφιές που διαθέτει, κάνοντάς τους αρωγούς και συνοδοιπόρους στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομοτ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

11755070 1195834947108595 1573892545960136034 n11816977 1195834880441935 2019844979226065578 n




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250