ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής (συνεχής ενημέρωση)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 20:59

ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής (συνεχής ενημέρωση)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το τι ακριβώς ειπώθηκε αλλά όπως είναι λογικό ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι την ελληνική πρόταση.

Η συνάντηση των τεσσάρων διέθετε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα με σκοπό να προετοιμαστεί το έδαφος για την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα σήμερα, ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα. Οι ελληνικές πρότάσεις δεν κατατέθηκαν γραπτώς κάτι το οποίο θα γίνει αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της μετά το συντριπτικό ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η μπάλα βρίσκεται πλέον στη μεριά του ελληνικού γηπέδου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει πάλι στο «παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων έχοντας στα μανίκια της τόσο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος όσο και το «Ναι» των υπολοίπων κομμάτων (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) έπειτα από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η νέα ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει ορισμένα «σημεία κλειδιά».

•    Να παραμείνει η έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά

•    Να μην ισχύσει στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις

•    Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019

•    Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2015

•    Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων μέχρι το τέλος του 2019

•    Έρχεται σε πρώτο πλάνο το ζήτημα του χρέους.

Οι πολιτικές εξελίξεις συνεχίζονται τα τελευταία 24ωρα με αμείωτο ρυθμό. Χθες, Δευτέρα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αμετάβλητο ενώ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), σφίγγοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής ρευστότητας.

20:50 Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μόλις αποδόμησε την λιτότητα που επέβαλαν στην Ελλάδα οι εταίροι μας. «Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι λύση», αναφέρει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου από τις ΗΠΑ. 

19:32 - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

19:20 - Ομιλία Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αύριο

 

19:09 - Μαξίμου για Eurogroup

Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

18:45 - Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

koutipandoras.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250