Αποχαιρετώντας έναν "αδελφό"

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 17:03

Αποχαιρετώντας έναν "αδελφό"

Αγαπητέ εν Χριστώ αδερφέ Επειδή λόγω πρωτοκόλλου δεν μπόρεσα εις την κηδεία σου να πω δύο λόγια, θα τα ειπώ δια μέσω διαδικτύου. Θα προσκούσω εις την καλοκαγαθία σου να μου επιτρέψεις κατ' αρχάς να σε αποκαλέσω Γεράσιμο. Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου εάν δεν ακούγονταν δυό λόγια αγάπης εις την ταπεινότητά σου.


Γνωριστήκαμε πνευματικά από μικρά παιδιά όταν ακόμα φορούσαμε κοντά παντελονάκια εις την Ιερά Μονή Κορωνάτου υπό την καθοδήγηση της μετέπειτα Οσίας ημών μητρός Αγάθης. Ερχόσουν εις τις αγρυπνίες με την κουστωδία σου. Σου άρεσε να ψάλλεις τους κανόνες και την ενάτη. Μετά πήγαινες με το κομποσχοίνι σου μέσα εις το ιερό. Μεγαλώνοντας ηλικιακός μεγάλωνε και η φιλία μας. Κάποια στιγμή οι δρόμοι μας χώρισαν μόνο γεωγραφικώς.

Εγώ κατά θαυμαστό τρόπο βρέθηκα εις το Άγιο Όρος δια να σπουδάσω εις την Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθωνιάδος, εσύ παρέμεινες εις τις επιχειρήσεις του πατέρα σου. Τελειώνοντας ήλθα εις την Κεφαλληνία και διορίστηκα ως δεξιός ψάλτης εις τον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Αργοστολίου επί 12 ολόκληρα χρόνια επί εποχής του πατρός Κωνσταντίνου Γκέλη. Τις Κυριακές μετά την εκκλησία βρισκόμασταν τότε εις το ξενοδοχείο και πότε εις την μακαριστή Βασιλική. Σου άρεσε συνεχώς να με ρωτάς για το Άγιο Όρος. Κάποια στιγμή οδήγησες τα βήματα σου από κει που ήρθα εγώ το Αγιο Ορος κρυφίως χωρίς να γνωρίζει (κανείς) που βρίσκεσαι.


Ο Άγιος Γεράσιμος όμως που έφερες το όνομα και του είχες αδυναμία , είχε άλλα σχέδια για σένα. Διάφοροι λόγοι σε επανέφεραν και πάλι εις την γενέτειρά σου, υπό την προστασία του αειμνήστου γέροντος Μητροπολίτου Σπυρίδωνος. Τα πρώτα σου χρόνια ήτανε κοντά του άριστα. Πέρασες καλά και κακά. Σε όλες σου τις πνευματικές χαρές ήμουνα από κοντά. Ενθυμούμαι κάποια φορά είπα εις τον μακαριστό Σπυρίδωνα: '' Σεβασμιώτατε θα σας πάρω τον οδηγό και τον διάκο σου, διότι η σκυτάλη ανήκει εις τους νέους. Και μου απάντησε σε σκληρό ύφος : Παναγιώτη, μετά θάνατον!'' κάτι το οποίο έκανε πράξη. Αξιωθήκαμε όμως τελευταίες στιγμές της ζωής του να είμαστε μαζί με τον μακαριστό Γεράσιμο δίπλα του στο Ναυτικό νοσοκομείο και να πάρουμε την ευχή του.

Γύρισα όλη τη Ελλάδα, μοναστήρια , Μητροπόλεις και όλοι με ρωτούσαν από πού είμαι , από την Κεφαλονιά, τον Γεράσιμο το Φωκά τον γνωρίζεις; σε άλλους έλεγα ναι, σε άλλους όχι. Είχε δημιουργήσει μια πνευματική ομπρέλα γύρω από το άτομό του καθ όλη την επικράτεια. Στο σημείο αυτό δεν θέλω να θεολογήσω διότι η θεολογία δεν διδάσκεται, απλώς αποκαλύπτεται εις τον άνθρωπο δια της αρετής.

Με τέτοιες αρετές ήσουν προικισμένος εσύ Σεβασμιώτατε και τις οποίες αρετές μετέδιδες σε εμάς με την καθημερινότητα σου, και δια του μυστηρίου της θείας εξομολογήσεως. Διότι πνευματικός σημαίνει να μας μεταφέρει τα βιώματα του και τις αρετές του. Ήμουν πεπεισμένος ότι θα ήσουν ο επόμενος Δεσπότης. .

Το συζητούσαμε και μου έλεγες '' αδερφέ ότι θέλει ο Θεός, αλλά έχουμε μεγάλο πόλεμο. Όταν λειτουργόυσαμε μαζί στο τέλος του έλεγα τη φήμη του πριν από το δυό χρόνια, δεν το ήθελε, και του έλεγα ''άσε με να εκτονωθώ, εγώ έχω καταγράψει 67 ψήφους (για πολλούς δε γνωρίζω τους άλλους 2 που έγιναν 69? .....). Εκτιμώντας τα ως άνω η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έχρισε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας.

Την Κυριακή 21/6 με είχες καλέσει να έρθω εις την Παναγία της Φανερωμένης της Βουλιαγμένης που θα λειτουργούσες για να συζητήσουμε διάφορα θέματα σου για τον ερχομό σου στο Ληξούρι. Μετά το πέρας της λειτουργίας, τα είπαμε , και μετά έφυγες για τη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα που θα κατέβω, θα σε πάρω τηλέφωνο μου είπες. Και τη Δευτέρα το χάραμα πήρα το μήνυμα για την απώλεια σου. Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε μέχρι τέλους, να είμαι μαζί σου για να πάρω την ευχή σου και την ευλογία σου μαζί με τον π. Νικόλαο Σωτήρα ο οποίος που ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος ιερέας της Μητροπόλεώς Κεφαλληνίας που συλλειτούργησε και σε διακόνησε στο ιερό θυσιαστήριο.

Ο Κύριος όμως είχε άλλα σχέδια και σε κάλεσε νωρίς κοντά του. Σεβασμιώτατε, παρακαλούμε να προσεύχεσθε για όλους εμάς όπως το έκανες εδώ επί της γης. Μνημόνευες τους πάντες, και εμείς θα προσευχόμεθα δια την ανάπαυση της ψυχής Σου.


''Πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο Θεός, τον λαοφιλέστατο Άγιον Μητροπολίτην Ημών , Δεσπότη και Πατέρα Ημων, κ.κ. Γεράσιμον. ''Αιωνία η μνήμη Αυτού ''.

Ο αδερφός σου

Παναγής – Ιάκωβος Μεσσάρης

Ιεροψάλτης Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Μηνιατών – Αναλήψεως Ληξουρίου




00 inkefalonia general ad 300X250