Ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου καθάρισε την Μεγάλη Αμμο στις Μηνιές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 18:27

Ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου καθάρισε την Μεγάλη Αμμο στις Μηνιές

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, την Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 στο πλαίσιο των Δράσεων Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης που αναπτύσσει, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία καθαρισμό της παραλίας Μεγάλη Άμμος, περιοχή Μηνιές Κεφαλληνίας. Στον καθαρισμό συμμετείχαν 20 μαθητές της Στ' τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου με τους δασκάλους τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα, ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για τα δύο σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών, την Centaurea pumilio L. (= Κενταύρεα) και την Pancratium maritimum L. (= Κρίνος της θάλασσας), των οποίων οι ακτές και οι αμμοθίνες της περιοχής αποτελούν βιότοπο.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε σήμανση μικρής περιοχής του βιοτόπου τους με προστατευτική ταινία και ενημερωτικές ταμπέλες με πληροφορίες για αυτά τα σπάνια φυτά.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου επισημαίνει ότι, δεδομένης της σημαντικότητας και της σπανιότητας των φυτών που απαντώνται στις ακτές και τις αμμοθίνες της περιοχής, οι επισκέπτες οφείλουν να μην προκαλούν κόψιμο ή εκρίζωση των φυτών και καταστροφή των βιοτόπων τους, καθώς τέτοιες ενέργειες ζημιώνουν σοβαρά το περιβάλλον.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότ. Καθηγήτρια Πανεπ/μίου Πατρών

ain2ain4

kent

Φυτό πολυετές, ποώδες, που έρπει, με μακριά παχιά ρίζα.
Ανήκει στην Οικογένεια Compositae γιατί έχει σύνθετη ταξιανθία. Τα εξωτερικά ανθίδια της ταξιανθίας έχουν ανοικτό μωβ χρώμα και είναι λίγο μακρύτερα από τα εσωτερικά, ενώ μερικά από τα κεντρικά συχνά είναι πορφυρά, σπανίως λευκά.

Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.

Έχει έλθει στην Ελλάδα από την Β. Αφρική και απαντά στις παραλίες της ΝΔ., Δ. και ΒΔ. Κρήτης, στην Ν. και Δ. Πελοπόννησο και στην ΝΔ. Κεφαλονιά (περιοχή Μηνιές).

Γνωστό μόνο στις αμμώδεις παραλίες, συνήθως σε αμμοθίνες. Οι βιότοποι του πιέζονται ασφυκτικά από ανθρώπινες δραστηριότητες εξαιτίας των οποίων οι περισσότεροι πληθυσμοί του κατά τα τελευταία 10 έτη, έχουν μειωθεί περισσότερο από 10%.

Στην Κεφαλονιά οι δύο περιορισμένοι μικροί πληθυσμοί του, που είχαν εντοπισθεί προ λίγων ετών, έχουν μειωθεί σημαντικά και μάλιστα ο ένας από αυτούς έχει σχεδόν εξαφανισθεί!

Το είδος θεωρείται ως Τρωτό (VU), σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της IUCN (2001) και έχει συμπεριληφθεί στο "Kόκκινο Βιβλίο των Κινδυνευόντων Φυτών". Η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές, που το είδος απαντά, εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας, πιθανόν θα επηρεάσει αρνητικά την επιβίωση της Centaurea pumilio (= Kενταύρεα) και το είδος θα απειληθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον με αρνητικές επιπτώσεις για τον φυσικό πλούτο της Κεφαλονιάς.

Η προστασία του, καθώς και των βιοτόπων του, είναι επιτακτική ανάγκη.

pancr

Ο Κρίνος της θάλασσας ή Κρίνος της Παναγίας, είναι ένα αυτοφυές, βολβώδες, πολυετές φυτό.
Ανήκει στην Οικογένεια Amaryllidaceae. Το χειμώνα βγάζει τα φύλλα του, τα οποία ξεραίνονται το καλοκαίρι και τότε ανθοφορεί.

O βλαστός του είναι ύψους έως 40 cm και το μήκος της ρίζας είναι μήκους έως 1,5 m.
Τα άνθη έχουν σχήμα μεγάλης χοάνης με χρώμα λευκό και είναι εύοσμα.

Ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Απαντά μόνο σε αμμώδεις παραλίες, συνήθως σε αμμοθίνες. Οι βιότοποι του δέχονται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις εξαιτίας των οποίων οι περισσότεροι πληθυσμοί του κατά τα τελευταία 10 έτη, έχουν υποσθεί μείωση μεγαλύτερη του 10%.

Υπάρχει σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και φυσικά και στην Ελλάδα. Στην Κεφαλονιά απαντά στις αμμώδεις παραλίες των Μηνιών, της Σκάλας και της Παλλικής.

Παρά την μεγάλη πολλαπλασιαστική του ικανότητα και την ανθεκτικότητά του το Pancratium maritimum έχει εξαφανισθεί από πολλές θέσεις, λόγω κυρίως της συνεχούς καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών και των βιοτόπων του και για τούτο έχει τεθεί υπό παρακολούθηση.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250