Σύλλογος Φίλων Μαντζαβινάτειου: Διαμαρτυρία για την προσπάθεια μετακίνησης ιατρού από το Μαντζαβινάτειο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 11:35

Σύλλογος Φίλων Μαντζαβινάτειου: Διαμαρτυρία για την προσπάθεια μετακίνησης ιατρού από το Μαντζαβινάτειο

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου για την προσπέθεια μετακίνησης ενός ιατρού από το Νοσοκομείο προς το Νοσοκομείο στο Αργοστόλι.

Αξιότιμον Κύριον
Παναγιώτη Κουρουμπλή

Υπουργό Υγείας
Αριστοτέλους 17
Αθήνα

Η Παλική από πολύ καιρό έχει αποτελέσει και παραμένει στο στόχαστρο μιας γενικής υποβάθμισης. Και τώρα προετοιμάζεται το έδαφος ολοκληρωτικής καθίζησης ξεκινώντας για άλλη μια φορά από το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο, με την προσπάθεια μετακίνησης ενός ιατρού από την παθολογική κλινική στο Νοσοκομείο στο Αργοστόλι.


Με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας εάν εφαρμοσθέι, θα εχει σαν αποτέλεσμα να κλείσει το Νοσοκομείο στο Ληξούρι. Το αίτημα να μετακινηθεί ιατρός παθολόγος από το Μαντζαβινάτειο στο Γ.Ν. Αργοστολίου, ενώ δεν λύνει κατ' ουδένα τρόπο το πρόβλημα της λειτουργίας του τελευταίου, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στο Μαντζαβινάτειο. Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει το αίτημα προς την 6η ΥΠΕ ενώ η γνωμάτευση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν συνηγορούν για κάτι τέτοιο. Ας σημειωθεί ότι το Μαντζαβινάτειο έχει ξεχωριστό Επιστημονικό Συμβούλιο, που δεν θα συγκατετίθετο σε μια τέτοια ενέργεια. Πρέπει να εξαχθεί επομένως το συμπέρασμα ότι ο Ιατρικός Σύλλογος λειτουργεί εν προκειμένω μονομερώς υπέρ του Γ.Ν. Αργοστολίου και εναντίον του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου.


Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο παροχής υγείας του Νοσοκομείου αναβαθμίσθηκε σημαντικότατα και η συχνότητα παραπομπών προς το Αργοστόλι έχει μειωθεί παρ' όλες τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν. Αυτό δεν εξυπηρετεί καθόλου ορισμένους συναδέλφους στο Αργοστόλι. Η περαιτέρω αποδυνάμωση του «Μαντζαβινατείου» στον παθολογικό τομέα μοιραία θα αποδυναμώσει όλες τις υπηρεσίες. Η επισήμανση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αραβαντινού για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού που είναι δραματική δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.

Η έλλειψη προσωπικού είναι από πολύ καιρό πάγιο πρόβλημα και ο ιατρικός σύλλογος της Κεφαλονιάς για μια ακόμη φορά αντί να προτείνει συνολική λύση απλά μεταθέτει το πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι το «Μαντζαβινάτειο» αντιμετωπίζει σημαντικό αριθμό παθολογικών περιστατικών και παραπέμπονται μόνον περιστατικά που συχνά δεν παραμένουν ούτε στο Αργοστόλι. Αλλωστε η μεμονωμένη αυτή μετακίνηση ενός ιατρού, όσο έμπειρος και αν είναι δεν θα λύσει το πρόβλημα


Η κάλυψη θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ιδιαίτερα στον παθολογικό τομέα όντως είναι επιτακτική αλλά αφορά και τα δύο νοσοκομεία και η μετακίνηση ενός ιατρού από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο απλά μεταθέτει το πρόβλημα για κάποιο διάστημα. Η κάλυψη των επειγουσών αναγκών από τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (εάν μετακινηθούν, αφού κατά την ομολογία του ιατρικού Συλλόγου τα περιστατικά ούτως ή άλλως παραπέμπονται παγίως στο κεντρικό Νοσοκομείο) θα μειώσει τον φόρτο εργασίας και θα αναβαθμίσει τις γνώσεις των εν λόγω ιατρών αφού θα εκπαιδεύονται από τους έμπειρους νοσοκομειακούς ιατρούς.


Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ' όψη και οι δυνατότητες πρόσβασης στο κεντρικό νοσοκομείο, που από ορισμένα τμήματα του νησιού είναι δύσκολη ή και προβληματική, ώστε οι μετακινήσεις να μην αφορούν αυτές τις περιοχές.


Μετά από επικοινωνία με την βουλευτή του Νομού κυρία Α. Θεοπεφτάτου δόθηκε η πληροφορία ότι επίκειται εντός του μηνός η πρόσληψη 15 τουλάχιστον ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Εφ' όσον όντως επίκεινται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θεωρούμε ότι η προτεινόμενη μετακίνηση απλά είναι εμβαλωματική και αποσκοπεί να καταστήσει κάτι προσωρινό σε μόνιμο με την αποδυνάμωση που αυτό συνεπάγεται. Επομένως η βία με την οποία ενεργεί ο Ιατρικός Σύλλογος μοιάζει άκαιρη.

Και μια έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και τους αρμόδιους φορείς:

Μην συμβάλετε στο κλείσιμο του «Μαντζαβινάτειου». Δεν θα είναι αρνητικό μόνο για την Παλική αλλά για ολόκληρη την Κεφαλονιά. Το Αργοστόλι δεν είναι το παν!!

Για τον Σύλλογο Φίλων του «Μαντζαβινάτειου» Νοσοκομείου,

Γ. Χρηστόπουλος-Γερουλάνος

Πρόεδρος

Χειρουργός Παίδων
Π. Δ/ντης Ν. Π. Αγία Σοφία

Κοινοποίηση:
Α) Αν. Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθο
Β) κ. Γεωρ. Γιαννόπουλο, Δ/τη 6ης ΥΠΕ
Γ) Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλληνίας
Δ) Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης κα Α. Θεοπεφτάτου
Ε) Δημοσίευση στον τοπικό τύπο




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250