Νέος ποιμενάρχης Κεφαλονιάς ο αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Φωκάς

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 11:29

Νέος ποιμενάρχης Κεφαλονιάς ο αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Φωκάς

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πριν από λίγο εξέλεξε ως Ποιμενάρχη μας τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμο Φωκά, εδώ και χρόνια Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως του νησιού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής - Μαρία Κουρκουμέλη

Η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου ψηφισμένου Μητροπολίτου μας θα τελεστεί πιθανότατα την Κυριακή 31 Μαΐου στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Ο Νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας  ο αγαπητός σε όλους πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας Αρχιμ. Γεράσιμος Φωκάς, εξελέγη με 69 ψήφους.

Βιογραφικό

Ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς), γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας την 25η Μαρτίου 1951, υιός του Σπυρίδωνος και της Αναστασίας Λαγγούση.

Μετά την εγκύκλια μόρφωσή του στην Κεφαλλονιά, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου έλαβε το πτυχίο του το 1998.

Μοναχός εκάρη στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.

Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.Σπυρίδωνα (Καλαφατάκη), χειροτονήθηκε αφ' ενός μεν Διάκονος στις 9 Ιουλίου 1989, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, αφ' ετέρου δε Πρεσβύτερος στις 30 Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το έτος 1998 έως και την ημέρα της εκλογής του σε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, στις 26 Μαΐου 2015.

 Ιστορικά, η Κεφαλονιά ανεξαρτητοποιήθηκε Μητροπολιτικά το 1890 με πρώτο Μητροπολίτη τον Γεράσιμο Δόριζα, ο οποίος εξελέγη το έτος 1893.

Οι Μητροπολίτες του Νομού από τότε έως τις μέρες μας είναι οι εξής :

Γεράσιμος Δόριζας 1893-1901

Δαμασκηνός Πολυδώρου 1901-1933

Γερμανός Ρουμπάνης 1934-1951

Ιερόθεος Βουής 1951-1965

Προκόπιος Μενούτης 1965-1981

Σπυρίδων Καλαφατάκης 1984-2015

Γεράσιμος Φωκάς 2015 -

Αξιος!

To Ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, και μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Καρπενησίου κ. Νικολάου, β) Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, γ) Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και δ) Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους.

Στην προσφώνηση του Μακαριωτάτου αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. Κατ' ἀρχήν διεξήχθη ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας. Επί ψηφισάντων 76, η πρόταση δι' εκλογής έλαβε 74 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 2 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Μητροπολιτικής Έδρας Κεφαλληνίας δι' εκλογής.

Κατά την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 76 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Φωκάς, ψήφους 71

2) Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Γεωργάτος, ψήφους 26

3) Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, ψήφους 25

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Φωκάς, με 69 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης έλαβε 4 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Γεωργάτος 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

Ακολούθως οι Θεοφιλέστατοι Εψηφισμένοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, έδωσαν το μικρό Μήνυμα στην Αίθουσα της Ιεραρχίας και το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και λαϊκών Χριστιανών.

Οι πρώτες εικόνες μετά την εκλογή του απο το romfea.gr

foka-4

foka-5

 

foka-7

foka-8

foka-9

foka-10

foka-11

0-fok-1

0-fok-2

0-fok-3

0-fok-4

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250