Η ΕΛΜΕΚΙ για τις εξετάσεις και την ποσόστωση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 06:55

Η ΕΛΜΕΚΙ για τις εξετάσεις και την ποσόστωση

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται στους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Δεν ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος από τα παιδιά του λαού μας δίνει τη μάχη αυτή με ιδιαίτερα δυσχερείς όρους: οι ταξικοί φραγμοί, τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία των γονιών είναι εδώ παρά την κυβερνητική εναλλαγή.

Όλο το σχολικό σύστημα βασίζεται στον ανταγωνισμό και την επιλογή, είναι υποταγμένο στις εξετάσεις. Ιδιαίτερα οι γονείς των μαθητών της Γ΄ Λυκείου καταβάλλουν βαρύ φόρο στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Δεν ξεχνάμε τους σεισμόπληκτους μαθητές, που ένα χρόνο μετά τους σεισμούς βρίσκονται σε χειρότερη θέση από πριν: με την πλειονότητα των σχολείων στα άθλια κοντέινερς, με σχολικές μεταφορές πρακτικά σε αναστολή ή μέσα από ένα διαλυμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, με μαθητές άστεγους και χωρίς καν το επίδομα ενοικίου.

Ο λαός μας και σημαντικό τμήμα της νεολαίας του Νομού δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη: από κοινού εκπαιδευτικοί- γονείς – μαθητές – εργαζόμενοι. Απαιτήσαμε και απαιτούμε μια κοινωνία χωρίς ταξικούς φραγμούς και ανέχεια ή μιζέρια, ένα σχολείο που να μορφώνει χωρίς να εξοντώνει. Σε αυτό τον αγώνα βρεθήκαμε και βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν, που κλέβουν τη μόρφωση και δημιουργούν την ανεργία. Παλιά και νέα μνημόνια χειροτερεύουν την κατάσταση και ο λαός επιδιώκουν να είναι διαρκώς στη γωνία με το φόβο, χρωστώντας «χάρη» που ζει και αναπνέει.

Συντονισμένα δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για τους σεισμόπληκτους μαθητές κόντρα στην επιλεξιμότητα της ΕΕ, στις αναπτυξιακές προτεραιότητες των μονοπωλίων, κόντρα στη γραμμή της «ομαλοποίησης» προκειμένου να μην ραγίζει η τουριστική εικόνα, κόντρα στη λογική της δήθεν ανηθικότητας του αιτήματος της ποσόστωσης.


Η νεολαία πρέπει να ξέρει ότι τίποτα δε χαρίζεται, όλα καταχτιούνται. Δε χρωστά, της χρωστάνε. Κάτω από την κινητοποίηση και τη δράση η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη αρχική της θέση και ψήφισε την ποσόστωση για φέτος. Ήταν μια σημαντική κατάχτηση όσο κι αν απέχει από τη διεκδίκησή μας (παραλήφθηκαν από την ποσόστωση οι ΑΕΝ, οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές σχολές και απορρίφθηκε η ρύθμιση για την επόμενη χρονιά).

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα για το πώς ένας αγώνας γίνεται αποτελεσματικός. Χρειάζεται οργάνωση, σωστά και ολοκληρωμένα αιτήματα, ανέβασμα του πήχη των απαιτήσεων με βάση τις ανάγκες και όχι ρεαλισμός της υποταγής, κοινωνική συμμαχία, αγωνιστική δράση με συνέχεια και προοπτική. Να ξέρουμε τους φίλους και τους εχθρούς αλλά και όσους εκ των υστέρων εμφανίζονται σαν ευεργέτες. Αυτό έχει σημασία γιατί οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και τα μεγάλα προβλήματα διαρκώς οξύνονται. Σαν ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δεσμευόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την συνέχιση της πάλης.

Αργοστόλι 14/05/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                              Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                                   Φαρακλός Βαγγέλης