Ε.Α.Σ.: Πρόληψη, το μυστικό για υγιή ντόπιους αμπελώνες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 06:43

Ε.Α.Σ.: Πρόληψη, το μυστικό για υγιή ντόπιους αμπελώνες

Την έγκαιρη διαπίστωση πιθανής προσβολής από παράσιτα στους ντόπιους αμπελώνες χαρακτηρίζει κεφαλαιώδους σημασίας για την εξέλιξη της καλλιέργειας και του εισοδήματος του επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη Κεφαλλονίτη και Θιακού αμπελουργού της Ρομπόλας, του Τσαουσιού, της Μαυροδάφνης, του Βοστιλιδιού κλπ ποικιλιών, ο Ε.Α.Σ.

Ως γνωστόν, για την παραγωγή ντόπιων ποιοτικών κρασιών, το κλίμα και το έδαφος αφενός και αφετέρου ο παράγοντας άνθρωπος παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι ποικίλες καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζονται άμεσα ή έμμεσα στο αμπέλι συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να κατορθωθεί η επιθυμητή ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, θυσιάζοντας πολλές φορές μια υψηλή στρεμματική απόδοση.

Η βλαστική ανάπτυξη του αμπελιού αυτή την περίοδο είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να σχηματίζει συνεχώς νέους ιστούς, οι οποίοι είναι επιδεκτικοί μολύνσεων ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και της χολέρας. Για τον λόγο αυτό τα αμπέλια χρειάζεται να είναι καλά προστατευμένα σε περίπτωση βροχόπτωσης, η οποία και αναμένεται στα Νησιά μας σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο Ε.Α.Σ. συνιστά προληπτικούς ψεκασμούς με θειοχαλκίνη ή /και θεραπευτικά, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα προκειμένου οι παραγωγοί να προλάβουν πιθανή αρρώστια των αμπελιών τους.

Τέλος, ο Ε.Α.Σ. τονίζει την ανάγκη της ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σχετικά με τη συνδιαστικότητα, την αναλογία, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή ανθρώπινης δηλητηρίασης.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης