Απολογισμός έργου Πέτρου Αλιβιζάτου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 08:26

Απολογισμός έργου Πέτρου Αλιβιζάτου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κατά την διάρκεια της εξάμηνης παρουσίας του Πέτρου Αλιβιζάτου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πραγματοποιήθηκε μεγάλο διοικητικό, νομοθετικό αλλά και κοινοβουλευτικό έργο.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του Υφυπουργού, ο κ. Αλιβιζάτος έθεσε σε προτεραιότητα την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που αφορούσαν την αγαπημένη του Κεφαλονιά και το Θιάκι, με κορυφαίο αυτό της ανάληψης από τον ίδιο προσωπικά της πρωτοβουλίας να φέρει εις πέρας το «ξεμπλοκάρισμα» της υπόθεσης Γέφυρα Δεβοσέτου από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και όχι μόνο. Μέσα σε ασφυκτικά περιορισμένα χρονικά περιθώρια, ο Πέτρος Αλιβιζάτος κατάφερε να πάρει γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις από οχτώ διαφορετικές υπηρεσίες και οργανισμούς, ώστε να μπορέσει ο εργολάβος να ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης και ανάδειξης του μοναδικού μας μνημείου, πριν χαθούν οι εγκεκριμένες πιστώσεις.
Παράλληλα, δεν σταμάτησε το ενδιαφέρον του και για την Μαρίνα Αργοστολίου, με αποτέλεσμα να καταφέρει να την εντάξει στις προς δημοπράτηση Μαρίνες. Μάλιστα υπέγραψε την προκήρυξη Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα διαχείρισης της Μαρίνας Αργοστολίου, μετά από χρόνια προσπαθειών και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης, μετά από 20 χρόνια διαμάχης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κατάφερε να δικαιωθούν οι ιδιοκτήτες γης γύρω από το Κάστρο του Αγ. Γεωργίου με απόφαση του ΚΑΣ που κατοχυρώνει τις περιουσίες τους. Έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την διαφύλαξη της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας του υπέγραψε απόφαση έγκρισης της μελέτης συντήρησης του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας Σουλλάρων, στο πλαίσιο των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Καθοριστική ήταν και η παρέμβασή του ως Υφυπουργός για την διάσωση της Παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας του Φισκάρδου, αφού με την ιστορική απόφαση της αναοριοθέτησης της περιοχής απαλλάχθηκε η Παλαιοχριστιανική εκκλησία από ανεγέρσεις κτισμάτων ιδιωτών και άνοιξε ο δρόμος για την αναστήλωσή της.
Προωθήθηκαν, επεξεργάστηκαν και υπογράφησαν πλέον των 800 Υπουργικών Αποφάσεων, έπειτα από γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων, σημαντικό μέρος των οποίων αφορούσε εγκρίσεις αναπτυξιακών και επενδυτικών έργων στο σύνολο της Επικράτειας.

Οι Υπουργικές αυτές Αποφάσεις σε αρκετές περιπτώσεις ικανοποίησαν αιτήματα και ανάγκες ιδιωτών, τοπικών κοινωνιών και επενδυτών, τα οποία εκκρεμούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μειωμένα έσοδα και αρνητική εικόνα για το Ελληνικό Δημόσιο.
Στον τομέα του Πολιτισμού και στην αρμοδιότητα επί των Γενικών Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων ξεχώρισε η έγκριση μεγάλων επενδυτικών προσπαθειών σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην έγκριση της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της εταιρείας «Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε.» στο Σχηματάρι, στην έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση ορυχείου εξόρυξης χρυσού της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» στο Πέραμα του Έβρου, καθώς και στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας - εμπλουτισμού - αποθήκευσης και των αποβαθρών φόρτωσης - εκφόρτωσης βωξίτη της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» στην Ιτέα.

Και τα τρία έργα απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και προσφέρουν ουσιαστικά έσοδα και αναπτυξιακή πνοή στην ελληνική οικονομία, η έγκριση δε των δραστηριοτήτων τους από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας αποτελεί απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση για την εξέλιξη τους μέσα όμως από την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του σημαντικότατου πολιτιστικού μας αποθέματος.

Αντίστοιχης σημασίας είναι και οι εγκρίσεις χωροθέτησης και αρχιτεκτονικών μελετών για την οικοδόμηση ξενοδοχειακών μονάδων στο σύνολο της χώρας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η έγκριση χωροθέτησης ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μεγαλύτερου των 1.500 κλινών, της Εταιρείας Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης, στην περιοχή του Παλαικάστρου Σητείας, η οποία εκκρεμούσε αρκετό διάστημα, καθώς επίσης και σειρά πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε Ερμιονίδα, Θάσο, Μύκονο κ.λπ.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην υπογραφή σχετικών αποφάσεων για την αδειοδότηση λειτουργίας, από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας, 30 λατομικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου, ολοκληρώνοντας διαδικασίες που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2007-2008. Η ολοκλήρωση αυτής της διοικητικής διαδικασίας, σε συνέχεια της οριοθέτησης των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Παγγαίου, επέτρεψε την έναρξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε μια εποχή δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ειδικά δε για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Επιπλέον, σημαντικός ήταν και ο αριθμός εγκριτικών αποφάσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και αιολικών πάρκων στο σύνολο της χώρας, από 99 έως και 330 MW, στο πλαίσιο επενδυτικών δράσεων πράσινης ανάπτυξης.

Τέλος, στο ίδιο διάστημα υπεγράφησαν πλήθος αποφάσεων σχετικά με τον χαρακτηρισμό μνημείων, την οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων, την έγκριση συστηματικών ανασκαφικών ερευνών, την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις, την διοργάνωση εκθέσεων, την έγκριση οικοδομικών εργασιών ιδιωτών, την εκτέλεση κοινωφελών δημόσιων έργων και την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών για την προστασία αρχαιοτήτων.
Κατά τη θητεία του Πέτρου Αλιβιζάτου ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού διαχειρίστηκε το σημαντικό θέμα της εξέλιξης των εργασιών ολοκλήρωσης και παραλαβής του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, ο οποίος παρέμενε κλειστός από τον καλοκαίρι του 2006. Έπειτα από σειρά συσκέψεων με υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπροσώπους της κατασκευάστριας τεχνικής εταιρείας καθώς και της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας ως εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου, κατέστη εφικτό να ξεπεραστούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο μερών, που αφορούσαν στην καθυστέρηση παραλαβής προς χρήση του έργου, το οποίο είχε ολοκληρωθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2011. Το αποτέλεσμα ήταν να επαναλειτουργήσει άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος και να καταστεί προσβάσιμος στο κοινό την 11η Απριλίου 2012, παράλληλα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, σε αγαστή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή Θήρας αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και το ακανθώδες ζήτημα της επάνδρωσης του χώρου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, μέσω της διάθεσης δημοτικού προσωπικού σε φυλακτικά καθήκοντα.

Τέλος, αναφορά πρέπει να γίνει στις κατευθυντήριες εντολές που δόθηκαν στην υπηρεσιακή ιεραρχία του ΥΠ.ΠΟ.Τ., αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Επικράτειας.
Με δεδομένη την δυσχέρεια πρόσβασης επισκεπτών με το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας, το οποίο βασίζεται σε πρακτικές λειτουργίας υπηρεσίας του Δημοσίου Τομέα, ο Πέτρος Αλιβιζάτος, μετά από συναντήσεις με υπηρεσιακούς φορείς, συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και φορείς του τουρισμού, κινήθηκε προς την κατεύθυνση εφαρμογής κλιμακούμενου ωραρίου, το οποίο θα επεκτείνεται όσο το περισσότερο δυνατόν πέραν τις 3 μ.μ. Ο στόχος ήταν να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας προσωρινά και έως ότου ολοκληρωθούν προσλήψεις εποχικού προσωπικού που θα συμβάλουν στην απογευματινή θερινή λειτουργία των χώρων. Οι εντολές που δόθηκαν επέτρεπαν την μεικτή λειτουργία χώρων από τις 8 π.μ. έως και τις 5 μ.μ., ανάλογα τον αρχαιολογικό χώρο/μουσείο, την δυνατότητα διάθεσης προσωπικού και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις επισκεψιμότητας. Παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, το κλιμακούμενο ωράριο άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά και με επιτυχία.

Στον Τομέα της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού ξεχώρισε η σημαντική κινητικότητα στο πεδίο των εγκρίσεων χωροθέτησης και παραχώρησης λιμένων και καταφυγίων τουριστικών σκαφών, στο σύνολο της Επικράτειας. Κατά το χρονικό διάστημα της θητείας του, υπεγράφησαν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις χωροθέτησης του τουριστικού καταφυγίου στις Ροβιές Μαντουδίου Ευβοίας, στην Ν. Ηρακλείτσα Ελευθερούπολης Καβάλας, του τουριστικού λιμένα εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης, του τουριστικού λιμένα Πυλαίας, ενώ τροποποιήθηκαν οι χωροθετήσεις του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου και του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.

Με αντίστοιχες αποφάσεις παραχωρήθηκε η χρήση, λειτουργία και εκμετάλλευση πλείστων καταφυγίων τουριστικών σκαφών, όπως του καταφυγίου στο Κάνιστρο Χαλκιδικής (εταιρεία Med Sea Health Α.Ε.), στην Πάχη Μεγάρων (Τρίτων ΕΠΕ Α.Ε.), στα Λουτρά Αιδηψού (ΑΝΚΑΡ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ), στην Ανάφη (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου), στο Σαλάντι Ερμιονίδας (ΜΕΛΦΑ ΕΠΕ), στον Πάνορμο Μυλοποτάμου (Αφοι Τρούλη ΑΞΕΤΕ), στον Αστακό (Δήμος Ξηρομερίου), στις Ροβιές Μαντουδίου (Δήμος Μαντουδίου), στον Άγιο Κήρυκο (Δήμος Ικαρίας), στη Βόνιτσα (Ναυπηγοεπισκευαστική Ανώνυμη Βιοτεχνική Εταιρεία Σκαφών «IONION MARINE Α.Ε.»), στη Σκάλα (Δήμος Κεφαλονιάς) και στο Ζέρι Θεσπρωτίας (SIVOTA MARINE Α.Ε.). Στο ίδιο πλαίσιο υπεγράφη η σχετική μακρόχρονη σύμβαση παραχώρησης, έπειτα από διαγωνισμό, του λιμένα τουριστικών σκαφών Πρέβεζας, στον ιδιωτικό φορέα Διαχείρισης Μαρίνας Πρέβεζας Α.Ε.
Σημαντική και ιδιαίτερη περίπτωση απετέλεσε η κατακύρωση του Διεθνούς Ανοιχτού Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του Λιμένα τουριστικών σκαφών Μυτιλήνης. Η διαδικασία, η οποία εκκρεμούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια εσόδων και ζητήματα νομιμότητας σε σχέση με τους όρους που επέβαλε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και ακολούθησε άμεσα και η σχετική υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Σημειώνεται ότι επετεύχθη ουσιαστική βελτίωση της αρχικής οικονομικής προσφοράς του αναδόχου, της κοινοπραξίας των εταιριών «Folli Follie Group» και «Setur Servis Turistik A.S.», με ετήσιο μίσθωμα 250.000 ευρώ για 40 χρόνια. Τέλος, δημοσιεύτηκαν στον Τύπο οι περιλήψεις προκηρύξεων Διεθνών Ανοιχτών Δημόσιων Πλειοδοτικών Διαγωνισμών για την παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης των Λιμένων τουριστικών σκαφών Αργοστολίου και Χίου, θέτοντας σε τροχιά ολοκλήρωσης και έναρξης της λειτουργίας τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναφορά, εν κατακλείδι, πρέπει να γίνει και στο πλήθος αποφάσεων που υπεγράφησαν, σχετικά με λειτουργικά ζητήματα και ζητήματα εποπτείας λειτουργούντων καταφυγίων και λιμένων τουριστικών σκαφών, όπως επίσης και επιχειρήσεων καζίνο ανά την Επικράτεια, η εποπτεία των οποίων υπάγεται στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Σημαντικό υπήρξε και το κοινοβουλευτικό έργο που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εξάμηνης θητείας του Πέτρου Αλιβιζάτου. προχώρησε σε ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε θέματα αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Η ενημέρωση αφορούσε στην διεξαγωγή εκθέσεων με ελληνικά εκθέματα σε μουσεία του εξωτερικού, την λειτουργία ελληνικών ανασκαφικών αρχαιολογικών αποστολών σε χώρες του εξωτερικού, την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την λειτουργία Ακαδημαϊκών Εδρών Ελληνικών Σπουδών σε χώρες του εξωτερικού καθώς επίσης και για την παρουσία και τις δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου απεστάλησαν οι κατά νόμο απαντήσεις σε περίπου 140 ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων, οι οποίες κάλυψαν πλείστα θέματα των τομέων του πολιτισμού και του τουρισμού.

Παράλληλα, ενεργός υπήρξε και η συμμετοχή του στην διαμόρφωση και κατάθεση νομοθετημάτων, σχετικά με το πεδίο του Τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται η τροπολογία σχετικά με την Απλοποίηση και Διευκόλυνση Τουριστικών Επενδύσεων και άλλες Διατάξεις, που περιελήφθη στον Νόμο 4070/2012 «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις», η οποία περιλαμβάνει κρίσιμες ρυθμίσεις περί Αλιευτικού Τουρισμού, Μαρινών τουριστικών σκαφών, ξενοδοχειακών επενδύσεων και την δημιουργία εταιρείας με την επωνυμία «Marketing Greece A.E.», μετοχικής σύνθεσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων προβολής και διαφήμισης του ελληνικού τουρισμού διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό, τη μελέτη και έρευνα της διεθνούς και εγχώριας τουριστικής αγοράς, τη σύνταξη προτάσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος ταυτοποίησης (branding system).

Τέλος, με την ιδιότητα του ως Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Πέτρος Αλιβιζάτος μετέβη στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις «Matka 2012» στο Ελσίνκι και «BIT 2012» στο Μιλάνο. Η «Matka 2012» είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Φινλανδίας, με πάνω από 1.100 εκθέτες από 73 χώρες και περίπου 80 χιλιάδες επισκέπτες, επαγγελματίες του τουρισμού και κοινό, για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στις Σκανδιναβικές χώρες, αντίστοιχα δε η «BIT 2012» αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση διεθνώς και τη σημαντικότερη της Ιταλίας. Επιπλέον, παρέστην με χαιρετισμό σε εκδηλώσεις τουριστικών φορέων της χώρας (15ο Ετήσιο Συνέδριο Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Ελλάδας, Γενική Συνέλευση Η.Α.Τ.Τ.Α., 1η Γενική Συνέλευση Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, 27η Έκθεση PHILOXENIA, Συνεδρίαση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων), καταδεικνύοντας στενό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση και ενίσχυση των προσπαθειών των φορέων του τουρισμού της χώρας. Με την ιδιότητα του Υφυπουργού δε συμμετείχα στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά την διάρκεια του οποίου υπέγραψα και το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον Τουρισμό μεταξύ των δυο χωρών.