Οι οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 13:18

Οι οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού-που ήταν μάλλον γενικόλογες:
 
1. Το αφορολόγητο θα είναι ενιαίο για όλους στα 12.000 ευρώ, με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Ομως, αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά Δεν δόθηκαν πάντως στοιχεία για τους φορολογικούς συντελεστές.
2. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το αφορολόγητο.( 400.000 ευρώ;)Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
3. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω Περιουσιολογίου.
4. Προανήγγειλε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και απλές διαδικασίες.
5. Αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των ελέγχων σε κάθε είδους λίστα (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ.) στην εξόρμηση του ΣΔΟΕ και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει έως και 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων σε ετήσια βάση.
6. Ανακοίνωσε την ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών..
7. Επανέρχεται η 13η σύνταξη, ως δώρο Χριστουγέννων, στο τέλος του 2015, σε όσους λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ μηνιαίως.
8. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016, Κερδισμένοι θα είναι και οι νέοι ηλικίας ως 25 ετών καθώς καταργούνται οι διατάξεις για μικρότερες αμοιβές και επανέρχεται η μισθολογική ισότητα ανεξάρτητα από την ηλικία.
εν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Υποσχέθηκε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις σε όρια ηλικίας.
10. Αλλαγές θα έρθουν και στον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κλπ.
 



00 inkefalonia general ad 300X250