Φορολογικό, μισθοί, συντάξεις – Όλες οι αλλαγές, αν ανάψει το πράσινο φως από το eurogroup

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 09:35

Φορολογικό, μισθοί, συντάξεις – Όλες οι αλλαγές, αν ανάψει το πράσινο φως από το eurogroup

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έγιναν. Ακόμη δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση σε ό,τι αφορά στις παροχές που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας από τους εταίρους και δανειστές μας και όλα δείχνουν ότι οι όποιες αντιδράσεις μετατίθενται για το eurogroup. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Εάν δηλαδή εταίροι και δανειστές μας θα δεχθούν το σχέδιο γέφυρα της κυβέρνησης ως τον Ιούνιο και θα καθίσουν στο τραπέζι για τη σύνταξη μιας νέας συμφωνίας με την Ελλάδα, ώστε να δοθεί ο χρόνος και ο τρόπος στην Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει πράξη το πρόγραμμά της.

Εκτός από τις άμεσες αλλαγές για τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν από την κρίση η κυβέρνηση έκανε μια σειρά από εξαγγελίες για εκατομμύρια μισθοτούς και συντάξιούχους, αλλά και για το σύνολο των φορολογουμένων.

Οι αλλαγές στο Φορολογικό – Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν


Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη αναθεώρησή του. Ένας νέος φόρος επί του συνολικού πλούτου έρχεται.

Ο ΕΝΦΙΑ καταργείται, όπως δεσμεύτηκε η νέα κυβέρνηση, αλλά δεν θα αντικατασταθεί από το κάποιο άλλο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η αντικατάσταση θα γίνει από ένα φόρο σε ολόκληρη την περιουσία. Με την τελική διαμόρφωση του περιουσιολογίου το Δημόσιο θα γνωρίζει πλέον την περιουσία σε σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, μετοχές, καταθέσεις, έργα τέχνης, μετοχές, συμμετοχές σε επιχειρήσεις και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Η σκέψη που υπάρχει είναι να φορολογηθούν επί του συνόλου της περιουσίας με ένα φόρο μεγάλης περιουσίας (προσοχή όχι μόνο ακίνητης), αφού προηγουμένως καθιερωθεί ένα αφορολόγητο ποσό.

Αυτή είναι η γενική αρχή και η βάση. Όμως, υπάρχουν προβληματισμοί για το κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις (ήδη φορολογούνται και μάλλον θα εξαιρεθούν), οι μετοχές και οι συμμετοχές αφού θα φορολογείται το εισόδημα που αποδίδουν, ενώ η περαιτέρω φορολόγηση θα αποτελέσει και επενδυτικό αντικίνητρο.

Σε ότι αφορά στα ακίνητα με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και με τον καθορισμό του αφορολόγητου στις 300.000 ευρώ και τον υπολογισμό αυτής της αξίας με βάση την εμπορική και όχι τις αντικειμενικές αξίες το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι απαλλάσσονται από τον δυσβάσταχτο φόρο ακινήτων τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα ο υπολογισμός του φόρου σε ό,τι αφορά μόνο στην ακίνητη περιουσία θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκός για όσους έχουν δάνειο, καθώς από την ονομαστική αξία του ακινήτου θα αφαιρείται το ποσό του δανείου που δεν έχουν αποπληρώσει και ο φόρος θα υπολογίζεται στο υπόλοιπο ποσό.

Ταυτόχρονα έρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Πρώτη βασική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με τον ίδιο συντελεστή. Παράλληλα θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική και έτσι και πιο δίκαιη, ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.

Βασική αλλαγή στο νέο φορολογικό που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο είναι αυτή που αφορά στο αφορολόγητο το οποίο επανέρχεται στα 12.000 ευρώ με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Μάλιστα το ατομικό αφορολόγητο πλέον θα υπολογίζεται κατ' έτος ανάλογα με το όριο φτώχειας και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Επιπλέον οι δαπάνες θα αφαιρούνται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα κάτι που θα ευνοεί περισσότερο όσους έχουν μικρό εισόδημα και θα αυξάνει τον φόρο σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα.

Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και ως προς τον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κλπ.

Από μηδενική βάση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα εξεταστούν οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές εκ των οποίων οι περισσότερες λόγω μνημονίου είχαν καταργηθεί, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές και στα φορολογικά κίνητρα ειδικών φορολογικών καθεστώτων όπως των εφοπλιστών, βουλευτών και της Εκκλησία

Οι αλλαγές στους μισθούς

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς οι δηλώσεις Τσίπρα παραπέμπουν σε αλλαγές σε βάθος χρόνου.

Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει σταδιακά ως τα τέλη του 2016 στα 751 ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπάρξει επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων και θα επανέλθουν και οι τριετίες.

Εκτός απ' τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό κερδισμένοι θα είναι και οι νέοι ηλικίας ως 25 ετών καθώς καταργούνται οι διατάξεις για μικρότερες αμοιβές και επανέρχεται η μισθολογική ισότητα ανεξάρτητα από την ηλικία.

Οι παραπάνω εξαγγελίες σημαίνουν αύξηση, μικρή και σταδιακή των μισθών σε όλα τα επίπεδα, από τον κατώτατο που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθεί σταδιακά, ως τον μισθό όλων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με βάση την παλαιότητα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρξει αναδρομικότητα σε ό,τι αφορά στις τριετίες ή ο τρόπος που θα υπολογιστούν οι μισθοί από 'δω και πέρα.

Ταυτόχρονα η επέκταση των συμβάσεων θα σημάνει το τέλος της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι συντάξεις και το ασφαλιστικό

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Υποσχέθηκε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις σε όρια ηλικίας.

Συγκεκριμένος σε ό,τι έχει να κάνει με παροχές ο Α. Τσίπρας ήταν μόνο ως προς την προεκλογική εξαγγελία που αφορά στις μικρές συντάξεις ως τα 700 ευρώ όπου διαβεβαίωσε πως θα επανέλθει η 13η σύνταξη και μάλιστα από το τέλος του 2015, δηλαδή από φέτος.

Πηγή: newsit.gr




00 inkefalonia general ad 300X250