Κούρεμα κόκκινων δανείων για τα φτωχά νοικοκυριά - Πρώτο νομοσχέδιο του υπ.Οικονομίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 09:48

Κούρεμα κόκκινων δανείων για τα φτωχά νοικοκυριά - Πρώτο νομοσχέδιο του υπ.Οικονομίας

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.   Ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Κωνσταντίνο Σκρέκα δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος νομοθετικά και θα το κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και η νομοθετική ρύθμιση για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο σχεδιασμός της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στον νόμο για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρηματικών δανείων, ενώ οι ρυθμίσεις για τα χρέη των νοικοκυριών θα προβλέπουν ακόμα και κούρεμα στις περιπτώσεις δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι ρυθμίσεις θα κινούνται στο πλαίσιο των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης και θα προβλέπουν την αναπροσαρμογή των οφειλών των δανειοληπτών, έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην υπερβαίνει το ένα τρίτο του εισοδήματός τους.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί δημόσιος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο οποίος θα έχει τον χαρακτήρα διαχειριστή κάθε είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες, ενώ θα αποτελεί και τον ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων με τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών των δανειοληπτών.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο ρύθμισης που θα απαγορεύει την πώληση ή την εκχώρηση σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή σε επιχειρήσεις των δανείων από τις τράπεζες.
 
Πηγή: in.gr