Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015 20:46

Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Η βέβαιη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας είναι ο τίτλος σχεδόν του συνόλου των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Με εκτενή ρεπορτάζ από την Αθήνα, οι ανταποκριτές ξένων χωρών, η συμμετοχή των οποίων ξεπέρασε σε αυτές τις εκλογές κάθε προηγούμενο, μεταδίδουν το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη η βρετανική Guardian, η οποία καλύπτει ζωντανά την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση μετέδωσε τα πρώτα exit polls από την Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ηγείται με ποσοστό έως και 12%.

«Τα exit polls δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εναντιωθεί στη λιτότητα. Δυο exit polls απεικονίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται έναντι του αντιπάλου του, της ΝΔ, με μια διαφορά της τάξεως των 12 ποσοστιαίων μονάδων. Ακόμη είναι θόλο το τοπίο σχετικά με το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη θέση φαίνεται να διεκδικούν εξίσου το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής και το κεντρώο κόμμα «Ποτάμι». Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές τη συμφωνία περί χρέους της Ελλάδας», επισημαίνει το BBC.

Στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα exit polls, αναφέρονται και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με το Reuters να κάνει ειδική αναφορά στο Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή, που παλεύουν για την τρίτη θέση.

«Τα πρώτα exit polls προαναγγέλλουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 35.5 - 39.5%. Ο συνδιεκδικητής, το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 23-27%», λέει η βρετανική Τelegraph που ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, θριαμβεύει στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, με ένα ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 35.5 - 39.5%, ενώ το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 23-27%. Την τρίτη θέση φαίνεται να διεκδικούν εξίσου το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής και το κεντροαριστερό κόμμα «Ποτάμι» με ένα ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 6.4 - 8%. Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας εκλογικό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «σήμερα γράφουμε ιστορία και κατακτούμε ξανά τη δημοκρατία». Αν το αποτέλεσμα των exit polls επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα γίνει το πρώτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές τη συμφωνία περί χρέους της Ελλάδας», γράφει η ιταλική Repubblica.

Στο ίδιος μήκος κύματος, η Corriere della Sera έχει τίτλο: «Σαρώνει ο Τσίπρας».

Τέλος, η γαλλική Le Monde κάνει λόγο για «μια διαφαινόμενη εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά με τη ΝΔ που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα θρίαμβο για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα».

in.gr