26.1.2015: Ένα χρόνο μετά και οι πληγές του σεισμού στην Παλική παραμένουν ανοιχτές (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 10:49

26.1.2015: Ένα χρόνο μετά και οι πληγές του σεισμού στην Παλική παραμένουν ανοιχτές (εικόνες)

Ένας χρόνος πέρασε από τη μέρα που ο εγκέλαδος χόρεψε την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα το κομμάτι της Παλικής. Ήταν  Κυριακή απόγευμα στις 26 Ιανουαρίου του 2014 και οι πληγές που άφησε στο πέρασμα του μεγάλες. Οι πληγές αυτές έγιναν ακόμα μεγαλύτερες με το δεύτερο σεισμό που έγινε μια εβδομάδα αργότερα, χαράματα Δευτέρας. Πληγές που μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά είναι εδώ για να μας θυμίζουν αυτές τις μέρες. Ζημιές σε νοικοκυριά, σπίτια, υποδομές, οδικό δίκτυο, δημόσια κτήρια, εκκλησίες, μνημεία  ακόμα και στα κοιμητήρια.

Από την πρώτη μέρα του σεισμού όλη η Ελλάδα έσκυψε πάνω από την Κεφαλονιά. Οι υπουργοί έρχονταν ο ένας μετά τον άλλο κατ’ εντολή του κ Σαμαρά που και ο ίδιος επισκέφτηκε το νησί για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να δώσει κουράγιο και φρούδες υποσχέσεις στους κατοίκους, για  δήθεν άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Ακόμα και συντόμευση της γραφειοκρατίας υποσχέθηκε ο κ Χρυσοχοΐδης σε μια από τις πολλές επισκέψεις του, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να πάρουν το συντομότερο δυνατό τις αποζημιώσεις για τις επισκευές των σπιτιών τους. Επίσης μίλησε για πλήρη αποκατάσταση του δημοτικού οδικού δικτύου της Παλικής και όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε  η Κεφαλονιά να είναι  ακόμα πιο ελκυστική στους επισκέπτες της. Το νησί κηρύχτηκε σε έκτακτη ανάγκη από την πρώτη στιγμή και η βοήθεια που ήρθε από όλα τα μέρη της Ελλάδας σε τρόφιμα, είδη ρουχισμού και νερό ήταν μεγάλη και συγκινητική.

Σήμερα ένα χρόνο μετά πολλοί θα περίμεναν ότι η κατάσταση στην Παλική θα έχει βελτιωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Η κατάσταση όμως όχι δεν έχει βελτιωθεί παρά ελαχίστων  περιπτώσεων που δεν είναι άλλες από τις σύντομες και πρόχειρες λύσεις που δόθηκαν για τους δρόμους τις πρώτες μέρες από το στρατό, και παραμένουν έτσι μέχρι σήμερα. Τα σπίτια εξακολουθούν να είναι σκεπασμένα με πανιά και οι ιδιοκτήτες τους να είναι πρόσφυγες στο ίδιο τους τον τόπο. Σπίτια ακατάλληλα να μείνουν άνθρωποι μέσα, σπίτια που για ένα χρόνο μένουν εκτεθειμένα με το βρόχινο νερό να τα καταστρέφει και το καλοκαίρι τα νάιλον που τα σκεπάζει να τα κάνει θερμοκήπια. Οι άδειες επισκευής εκδίδονται με το σταγονόμετρο, αφού πρώτα περάσουν αρκετές φόρες οι επιτροπές πετσοκόβοντας κάθε φορά το ποσό της αποζημίωσης. Το Δημοτικό σχολείο του Ληξουρίου αλλά και το γυμνάσιο παρ’ όλο που δεν έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό παρά μόνο σε κάποιες από τις μεσοτοιχίες, θα μπορούσαν να είχαν επισκευαστεί και να δοθούν προς χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ για το λύκειο δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα στο άμεσο μέλλον. Οι εργατικές κατοικίες μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο, η Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη θα λειτουργεί σε ένα οικίσκο στον προαύλιο χώρο με τα απολύτως απαραίτητα, ενώ οι περισσότερες από τις εκκλησίες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, θα περιμένουν τον επόμενο μεγάλο σεισμό. Τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και θα έπρεπε να έχουν κατεδαφιστεί είναι ακόμα στη θέση τους απειλώντας άμεσα τη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε μένει ή περνά από κοντά, με τη σήμανση σε αυτά να είναι ανύπαρκτη.

 Για τελευταίο άφησα το λιμάνι του Ληξουρίου μιας και είναι το μόνο σοβαρό και μεγάλο έργο που γίνεται στην Παλική, 

Μάκης Μοσχόπουλος

1b4a4b5a5b6a6b7a7b8a8b9a9baaaDSC 0199DSC 0201DSC 0208DSC 0216DSC 0236DSC 0244

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250