ΕΛΜΕΚΙ: Όχι στην λειτουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 08:51

ΕΛΜΕΚΙ: Όχι στην λειτουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης

Όχι στην λειτουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενώνει τη φωνή του με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και καταγγέλλει ότι η συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) προχωράει στην υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης. Αυτό είναι φανερό ότι θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες και στις ΑΕΝ, προφανώς και στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων την οποία γυροφέρνουν ήδη οι εφοπλιστές – κεφαλαιοκράτες.         

Συγκεκριμένα:

1) Αναγνωρίζονται και είναι ισότιμα με τα ελληνικά, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από ιδιωτικές σχολές στην αλλοδαπή και την ημεδαπή.

2) Χωρίς να καθορίζεται κανένας έλεγχος, αναγνωρίζεται θαλάσσια υπηρεσία σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ και προσμετράται για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, εφόσον αναγνωριστεί ως συντάξιμη στο ΝΑΤ και η εφοπλιστική εταιρεία υπόκεινται στο ν. 27/1975.

3) Επιτρέπεται να παρέχεται κατάρτιση και επιμόρφωση με τη χρήση συστημάτων εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση).

Με αυτόν τον τρόπο και παίρνοντας υπόψη την εθνική και διεθνή εμπειρία, θα διογκώνεται ένα παρασιτικό κύκλωμα που επιβάλλει κανόνες σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη παραγωγή και αναπαραγωγή ναυτεργατικού δυναμικού, διαφόρων προελεύσεων βαθμίδων σπουδών, με αμφίβολη θαλάσσια υπηρεσία, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, για να εκτελούν από νέα θέση αναβαθμισμένα υπεύθυνα καθήκοντα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Κατάργηση του ΠΔ 141/2014 και όλων των αποφάσεων που ιδιωτικοποιούν και απαξιώνουν τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές μέσα στη σχολή.
  • Δωρεάν μεταφορά σπουδαστών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία, αναλώσιμα, εργαστήρια.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού με ναυτοδιδάσκαλους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να εξασφαλίζεται ο ναυτικός χαρακτήρας της σχολής, η μεταφορά εμπειρίας από τα καράβια, η διάδοση της ναυτοσύνης.
  • Υπογραφή και ανανέωση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.

Αργοστόλι 24 Δεκέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250