Αντιπροσωπεία Εργατικού Κέντρου και ΕΛΜΕΚΙ επισκέφθηκε τους μετανάστες που περισυνελέγησαν απο τη Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 14:16

Αντιπροσωπεία Εργατικού Κέντρου και ΕΛΜΕΚΙ επισκέφθηκε τους μετανάστες που περισυνελέγησαν απο τη Θάλασσα

Αντιπροσωπεία μαζικών φορέων (ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ-ΚΙ κλπ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, επισκέφθηκε  τους μετανάστες που περισυνελέγησαν από τη θάλασσα και κρατούνται στο Λιμεναρχείο Αργοστολίου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης.

Οι άνθρωποι αυτοί, 29 στον αριθμό με δύο ανήλικους ανάμεσά τους, είναι κυρίως Σύροι πρόσφυγες οι οποίοι ήταν στην Ελλάδα και επιχείρησαν να μεταβούν στο εξωτερικό. Όπως ενημερωθήκαμε από τις λιμενικές αρχές τους είδε γιατρός και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Στην επαφή που είχαμε με τους ίδιους τόνισαν πως τα ρούχα τους είναι βρεγμένα από την τριήμερη μάχη του πλοιάριου που τους μετέφερε με τα κύματα, είναι νηστικοί, χωρίς τσιγάρα και διψασμένοι, ενώ έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη να επικοινωνήσουν  με τις οικογένειές τους αφού τα τηλέφωνά τους δεν τους έχουν επιστραφεί, δεδομένου ότι συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία και θεωρούνται κρατούμενοι. Επίσης, είπαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα και αρκετοί δεν έχουν χρήματα για τα εισιτήρια.

Η αντιπροσωπεία έθεσε υπόψη των λιμενικών αρχών την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, ώστε οι πρόσφυγες, που στο σύνολό τους διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα προσωρινής παραμονής, να απελευθερωθούν άμεσα. Στην ανταπάντηση ότι λόγω Σαββατοκύριακου θα προσαχθούν στην εισαγγελία τη Δευτέρα, οπότε και λογικά θα αφεθούν ελεύθεροι, οι φορείς απαίτησαν η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα. Ακόμη δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτο να σχεδιάζεται να διανυκτερεύσουν στο ακατάλληλο λόγω σεισμού (κόκκινο) ΠΙΚΠΑ. Στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο κ. Παρίση και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα. Εκ μέρους του κ. Δημάρχου υπήρξε δέσμευση για τη σίτισή τους. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει κατάλληλο και ασφαλή χώρο για τη διαμονή τους, να αντιμετωπίσει με άμεση συλλογή ρούχων το πρόβλημα της ένδυσής τους και να αναλάβει την μεταφορά τους στην Αθήνα. Είπε ακόμη ότι έχει κάνει επαφή με την εισα       γγελία και ότι πρέπει να επιταχύνει το λιμενικό την ανάκριση, ώστε άμεσα να ολοκληρωθεί.

Το Εργατικό Κέντρο και οι μαζικοί φορείς καλούν το λαό του νησιού να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να απαιτήσει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των τοπικών αρχών,  οι πρόσφυγες να απελευθερωθούν άμεσα και να τους παρασχεθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να μην ξεχνάμε ότι η προσφυγιά δεν ήρθε από τον ουρανό αλλά είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες μετέχει και η χώρα μας ενεργά. Γι΄ αυτό στο “εδώλιο”, από τη σκοπιά του λαού, δε βρίσκονται όσοι προσπαθούν να επιβιώσουν αλλά οι πολιτικές των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ που αιματοκυλούν χώρες ολόκληρες για την ανακατανομή των αγορών. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο, λοιπόν, υπόθεση ανθρωπιστική αλλά και βαθιά πολιτική πράξη.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ