Τριπλός εμπαιγμός εκατομμυρίων φορολογουμένων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 12:31

Τριπλός εμπαιγμός εκατομμυρίων φορολογουμένων

Και τα τρία μέτρα ανακούφισης εκατομμυρίων φορολογουμένων που διαφήμιζε επί εβδομάδες η κυβέρνηση, έχουν μπει στον… πάγο. Η ενεργοποίηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, καθώς ακόμη και αν εκδοθεί σήμερα η απόφαση της γ.γ. Δ.Ε, Κατερίνας Σαββαΐδου, η ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι απαραίτητη για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις δεν πρόκειται να τεθεί στη διάθεση το κοινού πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μάλιστα, η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από την κυρία Σαββαΐδου (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο έχει υπογραφεί από προχθές από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται αλλά ΦΕΚ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε) πυροδότησε πλήθος σεναρίων περί νέου… δακτύλου της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και το αποτέλεσμα, όπως σημείωνε και χθες το TheTOC.gr είναι ότι η ρύθμιση πρακτικά δεν πρόκειται να αποφέρει έσοδα στο δημόσιο κατά τον μήνα Νοέμβριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο αλλά και για τους φορολογούμενους που θέλουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στο δημόσιο.

Στο περίμενε και για το επίδομα θέρμανσης

Το υπουργείο Οικονομικών… έταξε προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης σε όσους θα υπέβαλαν εγκαίρως τη σχετική αίτηση. Ωστόσο, τελειώνει και Νοέμβριος και οι δικαιούχοι που έχουν σπεύσει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, δεν έχουν δει δεκάρα τσακιστή στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα, ξεπερνούν τις 620.000. Από αυτές, περίπου οι 570 χιλιάδες έχουν γίνει δεκτές καθώς οι δικαιούχοι πληρούν τα κριτήρια. Φυσικά δεν έχουν ζητήσει όλοι να πληρωθούν την προκαταβολή ούτε έχουν όλοι οι δικαιούχοι αγοράσει ακόμη πετρέλαιο (βοηθάει και ο καιρός ειδικά στην Αθήνα). Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν δει ήδη το χρώμα του χρήματος κάτι όμως που δεν έχει συμβεί, άγνωστο για ποιο λόγο.

Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με τις επιστροφές φόρου στους φορολογούμενους οι οποίες –ειδικά σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος- θα έπρεπε να έχουν δοθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Το «πάγωμα» των επιστροφών κατήγγειλε δημοσίως μέχρι και ο πρόεδρος των εφοριακών. Υποτίθεται ότι το πρόβλημα με τον συμψηφισμό των απαιτήσεων από την εφορία με οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα λυνόταν μετά και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τη ΓΓΔΕ. Φαίνεται όμως ότι η υπόθεση δεν κολλάει μόνο στα γραφειοκρατικά. 

Ίσως το  γεγονός ότι οι επιστροφές φόρου ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να αποδοθούν  σε φορολογούμενους που δεν χρωστούν ούτε στην εφορία ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία, συνιστά σημαντικό στοιχείο για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

thetoc

 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ