Χαμηλότερες εισφορές για 2 χρόνια στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 08:45

Χαμηλότερες εισφορές για 2 χρόνια στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Μια πρώτη ανάσα θα πάρουν χιλιάδες επιτηδευματίες, που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ως γνωστόν αναπροσαρμόζονται αυτομάτως ανά 3ετία (ασφαλιστικές κλάσεις), χωρίς να συναρτώνται από τα κέρδη ή τις ζημίες του ασφαλισμένου. Στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που φέρνει εντός της επόμενης εβδομάδας ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα υπάρχει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να ζητήσουν την ένταξη τους και την παραμονή τους για 2 χρόνια, έως και σε δύο ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερα.

Προϋπόθεση για αυτό, όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του ΓΛΚ, είναι η ασφαλιστική ενημερότητα των ενδιαφερόμενων. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων, μπορούν με το χαρτί στο χέρι να ζητήσουν από τον ΟΑΕΕ χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έως το τέλος του 2016. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη, αν και σημειώνουν ότι βασικό ζητούμενο παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναδρομικά από την ημερομηνία δημιουργίας των οφειλών, όπως επίσης η δυνατότητα των επιτηδευματιών να ζητήσουν την ένταξη τους σε όποια ασφαλιστική κλάση (και όχι μόνο κατά δύο βαθμίδες) επιθυμούν για την επόμενη διετία.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει ότι για να μην βγει κάποιος εκτός, θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά όχι μόνο τις δόσεις της ρύθμισης, αλλά και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να έχει τη δυνατότητα υπαγωγής τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι τρέχουσες μηνιαίες εισφορές του ΟΑΕΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi


iefimerida



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ