Γιορτάστηκε στην Κεφαλονιά η "Ημέρα της Αστυνομίας" (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:41

Γιορτάστηκε στην Κεφαλονιά η "Ημέρα της Αστυνομίας" (εικόνες)

Με την δοξολογία  την Πέμπτη το πρωί, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις  εορτασμού της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου στην Κεφαλονιά. Στην λειτουργία χοροστάτησε Αρχιμανδρίτης  π. Σπυρίδωνας Πετεινάτος, ενώ έδωσαν το παρών ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Φιλίππου και Σωτήρης Κουρής, ο αστυνομικός διευθυντής Κεφαλληνίας Ανδρέας Αυγέρης και μέλη της Αστυνομικής διεύθυνσης του νησιού, αλλά  και αντιπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας . Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Το μήνυμα  του  Υπουργού  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, διάβασε ο Αστυνόμος, Γιώργος Γιαννάτος:

«Σήμερα είναι η ημέρα της Γιορτής του Προστάτη Αγίου της Αστυνομίας μας, του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Ο Άγιος Αρτέμιος μάς εμπνέει με τον ενάρετο βίο του και με το απίστευτο θάρρος που επέδειξε για την προάσπιση των χριστιανών μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο. Έδωσε την ίδια του την ζωή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χριστιανών, οι οποίοι επέλεξαν την αλήθεια και το πλήρωσαν με το αίμα τους.

Γι’ αυτό είναι και προστάτης άγιος της Αστυνομίας μας. Επειδή η Αστυνομία μας, αγωνίζεται με αυταπάρνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας, για το δικαίωμα στην κοινωνική ειρήνη που εξασφαλίζει την λειτουργία της κοινωνίας.

Θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του, τις ευχές και τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού μας κ. Αντώνη Σαμαρά και δια αυτού ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου δεσμεύτηκα πως η Ελληνική Αστυνομία θα είναι πανταχού παρούσα, πιστή στην υποχρέωσή της να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη. Πιστεύω ακράδαντα πως ο ρόλος της Αστυνομίας είναι πρωτίστως προληπτικός και έπεται ο κατασταλτικός της ρόλος. Ο αστυνομικός δεν είναι σε διαρκή μάχη, σε διαρκή αντιπαράθεση με την κοινωνία και τους πολίτες. Είναι κοινό το συμφέρον και κοινός ο στόχος, που δεν είναι άλλος παρά η δημόσια ευταξία και η επικράτηση του δικαίου και εν τέλει της κοινωνικής ευημερίας.

Η καλή λειτουργία μιας αστυνομίας δεν εξαρτάται από νομοθετήματα και αναδιαρθρώσεις, ούτε αυτά αποτελούν αυτοσκοπό που άλλωστε κρίνονται όπως και να έχει εκ του αποτελέσματος. Το ζητούμενο για εμένα είναι η νέα οργανωτική δομή της Αστυνομίας να ανατρέπει τα κακώς κείμενα, όποια είναι αυτά και να δημιουργεί μια Αστυνομία αποτελεσματική, ενταγμένη στην κοινωνία, με ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο και με ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση και λειτουργία.

Γι’ αυτούς τους λόγους βελτιώσαμε με στοχευμένες παρεμβάσεις μας τον πρόσφατο νόμο.

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Επιθυμώ όμως να είστε βέβαιοι με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Αρτεμίου η Ελληνική Αστυνομία είναι πιστή στο Σύνταγμα και στους θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Αυτή η πίστη είναι που δυναμώνει τον Έλληνα πολίτη. Αυτή η πίστη παρέχει όλα τα εχέγγυα για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο.

Συνεχίστε να τηρείτε τον όρκο σας με απόλυτο σεβασμό προς τα δικαιώματα των πολιτών και τους νόμους της πατρίδας μας.

Κλείνοντας θέλω να σας συγχαρώ, να σας ευχηθώ κάθε καλό και κυρίως δύναμη πνευματική και σωματική στον καλό σας αγώνα και να παρακαλέσω τον Προστάτη Άγιο Αρτέμιο να σκεπάζει με την αγάπη του όλους εσάς και τις οικογένειές σας, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική κοινωνία».

«Ο Άγιος Αρτέμιος, διακρίθηκε για τη βαθιά χριστιανική του πίστη, την ισχυρή θέληση και το άκαμπτο σθένος του. Εργάσθηκε μέχρι τέλους για την ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς…

…Γι’ αυτό και η επιλογή της Πολιτείας για την καθιέρωση του Αγίου Αρτεμίου ως προστάτη της Αστυνομίας, μετά την ενοποίηση των δύο Σωμάτων και την ίδρυση ενός ενιαίου Σώματος, δεν ήταν τυχαία.

…Σήμερα ο αστυνομικός καλείται να αναλάβει πρόσθετες υποχρεώσεις και νέους πιο απαιτητικούς ρόλους. Καθημερινά λοιπόν, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε να εξελισσόμαστε, αφού και το έγκλημα παρουσιάζεται συνεχώς με νέες μορφές.

Η ασφάλεια των συνόρων, η τροχαία αστυνόμευση, το θεμελιώδες καθήκον για τη δίωξη του εγκλήματος, η εµπορία ανθρώπων, το ξέπλυµα βρώμικου χρήµατος, οι παραδοσιακές απειλές της τροµοκρατίας και η διαχρονική διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και φυσικά η νεότερη μορφή που είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα, αποτελούν μερικές από τις αποστολές του πολυδιάστατου έργου μας.

Αυτές πρέπει σθεναρά να καταπολεμούμε, ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών μας. Η κοινωνία, δικαιούται μια νέα Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, προσιτή, με ενισχυμένη την αστυνόμευση που να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, πάντα σεβόμενη τους δημοκρατικούς θεσμούς και εναρμονισμένη με τις αρχές του κράτους δικαίου της ευνομούμενης πολιτείας.

… Nα μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς, αλλά μας εμπιστεύονται και το έχουν δείξει. Οφείλουμε όμως κι εμείς καθημερινά να τους δικαιώνουμε, και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Αυτή η ανιδιοτελής και σταθερή στάση και προσήλωση που έχετε στο υπηρεσιακό καθήκον και την αποστολή σας, είναι και ο λόγος που η αστυνομία καταξιώνεται στη συνείδηση του κόσμου και ενισχύεται και εμπεδώνεται η άποψη ότι είσαστε πάντα δίπλα στον πολίτη.

Τρανό παράδειγμα οι διαχρονικές μας επιτυχίες σε βάρος του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και κάθε μορφής εγκληματικότητας...

...Μολονότι σήμερα είναι ημέρα γιορτής και χαράς, δεν θα πρέπει να λησμονούμε εκείνους τους συναδέλφους που δεν είναι πια κοντά μας, όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, όντας πιστοί στον όρκο τους.

Δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχνάμε, αλλά έχουμε ηθική υποχρέωση να τους φέρνουμε στη μνήμη μας».

Παρακάτω εικόνες

DSC 0495DSC 0496DSC 0497DSC 0498DSC 0499DSC 0500DSC 0501DSC 0502DSC 0504DSC 0506DSC 0507DSC 0508DSC 0509DSC 0512DSC 0513