Bούρκωσε ο Χρύσανθος Στελλάτος και "χάθηκε" η φωνή του από την συγκίνηση

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 11:40

Bούρκωσε ο Χρύσανθος Στελλάτος και "χάθηκε" η φωνή του από την συγκίνηση

Μία μεγάλη, ιστορική ημέρα για την Αποστολική Ιερά Μητρόπολη των Πατρών ήταν η χθεσινή καθώς σε μία λαμπρή εκκλησιαστική τελετή εντός της Θείας λειτουργίας στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου έγινε η χειροτονία του αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθου Στελλάτου σε Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης, ιστορικής επισκοπής Κερνίτσης, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα Βοηθού Επισκόπου στην Μητρόπολη Πατρών.

Την χειροτονία τέλεσε το πρωί της Δευτέρας 13/10/2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος από κοινού με άλλους δέκα (10) προσκεκλημένους Μητροπολίτες, ανάμεσα τους ήταν ο Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος ενώ παρέστη και ο Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος καθώς και 2 Επίσκοποι, της Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και της Επιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος.

Η συγκίνηση για τον 62χρονο γεννηθέντα στην Κεφαλονιά αλλά μεγαλωμένο στην Πάτρα π. Χρύσανθο Στελλάτο ήταν μεγάλη. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την ομιλία του ενώπιον του κόσμου που είχε κατακλύσει το ναό, των αρχιερέων και των πολλών ιερέων που ήσαν παρόντες, όταν αναφέρθηκε στην οικογένεια του, στον εκλιπόντα πατέρα του Ελευθέριο αλλά και στην μητέρα του που παρακολούθησε βαθιά συγκινημένη μαζί και με τους άλλους κοντινούς συγγενείς το όλο τελετουργικό και την χειροτονία του υιού της σε Επίσκοπο.

Ο αγαπητός στους Πατρινούς, Χρύσανθος Στελλάτος, πλέον Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης, βούρκωσε, δάκρυσε και κόμπιασε στα λόγια του, τουλάχιστον δύο φορές, γεγονός που συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους και όσους παρακολουθούσαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες την ζωντανή μετάδοση της τελετής από τον σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών, τον Λύχνο όπου ο κ.κ. Χρύσανθος διατελεί εδώ και χρόνια διευθυντής του.

Ο υψηλός βαθμός της αρχιεροσύνης και η απονομή του στον κ.κ. Χρύσανθο, όπως σχολιάστηκε από πολλούς ήταν μία μεγάλη δικαίωση για το πολύχρονο επί τρεις και πλέον δεκαετίες ποιμαντικό έργο του. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο κ.κ. Χρύσανθος υπηρέτησε πάντοτε με πιστότητα και ιδιαίτερο ζήλο, με υπομονή, ταπείνωση και υπακοή το ιερό Θυσιαστήριο και τον περιούσιο, φιλόθεο και φιλάγιο Πατραϊκό Λαό, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει προβλήματα.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο ενθουσιασμός του κόσμου, των πιστών το πρωί στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου που βροντοφώναξαν πολλές φορές το «Άξιος» σε έναν «δικό» τους άνθρωπο, τον π. Χρύσανθο χειροκροτώντας και ζητωκραυγάζοντας την άξια επιλογή και τοποθέτηση του ως Βοηθού Επισκόπου των Πατρών.

Το ολόθερμο χειροκρότημα δέχτηκε και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ενώ και τα πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων.

Ένα από τα πολλά σχόλια που ακούστηκαν στα πηγαδάκια ήταν «πως είναι καλός άνθρωπος και ιερέας και του αξίζει η μεγάλη αυτή τιμή». Όσο για την έκπληξη που προκάλεσε η έξαφνη είδηση της ψήφισης και ανακήρυξης του ως Επισκόπου Κερνίτσης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα βοηθού Επισκόπου στην Μητρόπολη Πατρών, την περασμένη Παρασκευή στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τους καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά θέματα και τους ανθρώπους της Μητρόπολης δεν ήταν έκπληξη καθώς προφανώς επρόκειτο για αίτημα (την θέση Βοηθού επισκόπου) που είχε καιρό διατυπωθεί και απλώς έφτασε η κατάλληλη και ώριμη στιγμή για να γίνει.

Μεταξύ των παρευρισκομένων το πρωί στην χειροτονία του κ.κ. Χρύσανθου σε Επίσκοπο Κερνίτσης, Βοηθό Μητροπολίτου Πατρών ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Δήμαρχος Δύμης κ. Νικολάου, οι βουλευτές Αχαίας Θανάσης Νταβλούρος, Νίκος Νικολόπουλος, η Δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη, κ.α.

Υπήρχε και λάβαρο των Ποντίων της Πάτρας με παιδιά ντυμένα με χαρακτηριστικές ενδυμασίες του Πόντου.

Χρέη τελετάρχη είχε ο προιστάμενος του ιερού ναού Αγίου Ανδρέου πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Ο Επίσκοπος Κερνίτσης πλέον κ.κ. Χρύσανθος δεν παρέλειψε στην ομιλία του να αναφερθεί στον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Νικόδημο, που τον είχε πνευματικό του πατέρα, στην ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας στην οποία και ανήκε ως μοναχός όλα αυτά τα χρόνια, σε ιερείς όπως τον π. Γεώργιο Παπασταύρου και άλλους για τα διδάγματα και το εκκλησιαστικό φρόνημα που του μετέδωσαν αλλά και στην ενορία του, τον ναό του Αγίου Νεκταρίου και τον κόσμο της συγκεκριμένης συνοικίας.

*Tέλος, μεταξύ των προσκεκλημένων αρχιερέων ήταν και ο Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος. Επίσης υπήρχε εκπροσώπηση από ιερείς στην τελετή χειροτονίας και από την γειτονική Μητρόπολη Κεφαλληνίας όπου αρχιερέας παραμένει ο γηραιός κ.κ. Σπυρίδων.

Ο κ.κ. Χρύσανθος κατάγεται από την Κεφαλονιά και κάθε χρόνο, στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου είναι παρών στις λαμπρές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του νησιού, τον Άγιο Γεράσιμο.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

thebest.gr