Άκαρπη η συνάντηση αντιπροσωπείας με το Υπουργείο για τα πρόστιμα στους καταστηματάρχες της Σάμης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 18:32

Άκαρπη η συνάντηση αντιπροσωπείας με το Υπουργείο για τα πρόστιμα στους καταστηματάρχες της Σάμης

Στην Αθήνα βρέθηκε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από φορείς και εκπροσώπους των καταστηματαρχών της Σάμης με αφορμή την επιβολή τσουχτερών προστίμων στις επιχειρήσεις τους λόγω της τοποθέτησης των τεντών στον παραλιακό δρόμο.

Σκοπός της αποστολής ήταν να ζητηθεί η διαγραφή των προστίμων αλλά και η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο θέμα εφεξής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αποστολή επέστρεψε μάλλον άκαρπή από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών καθώς ο ΓΓ  περιορίστηκε στην κατανόηση του προβλήματος χωρίς να δεσμευθεί για επίλυσή του.

Τελικά προτάθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη νεα σύσκεψη σε δυο εβδομάδες με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (είναι τέσσερα!)

Στην Αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Βουλευτής Α. Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Δρακουλόγκωνας, ο Δήμαρχος Α. Παρίσης και δυο καταστηματάρχες.

  • Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», αγγίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τις 12.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό για όλους τους επιχειρηματίες ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Αφορμή για την επιβολή τους στάθηκε η απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η τοποθέτηση των τεντών είναι παράνομη.

Ο παραλογισμός του γεγονότος είναι ότι για περισσότερα από 20 χρόνια οι τέντες ήταν καθ’ όλα νόμιμες για την Πολιτεία, καθώς πλήρωναν τις ανάλογες εισφορές στο Λιμενικό Ταμείο, κάτι που δεν ισχύει πλέον σήμερα.

  • VIDEO από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες στη Σάμη

https://youtu.be/G20F3auwjFM

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου τονίσει τα εξής σχετικά με την συνάντηση με τον Γ. Γούναρη 

Με τον  Γ. Γ. Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Μ. Γούναρη  συναντήθηκε χτες η Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα, το Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση και εκπροσώπους των επαγγελματιών Σάμης. Στόχος της συνάντησης ήταν η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Σάμης και των παραθαλάσσιων περιοχών και ειδικότερα οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία κοινόχρηστη ζώνη λιμένα.

Πρόσφατα, με σχετικές αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας, επιβλήθηκαν πρόστιμα και πρωτόκολλα κατεδάφισης για κατασκευές που καλύπτουν τα τραπεζοκαθίσματα στη χερσαία ζώνη. Πρόκειται για ελαφρά προσωρινά στέγαστρα ξύλινα ή μεταλλικά.

Ως προς τη χερσαία ζώνη λιμένων οι διατάξεις μεταξύ των τριών Υπουργείων –Οικονομικών, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - είναι αλληλοσυγκρουόμενες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες με τη γραφειοκρατία και την επιβολή κυρώσεων.

Με υπόμνημα που κατέθεσε η Βουλευτής έγιναν οι παρκάτω προτάσεις, τις οποίες ο Γ. Γ. υποσχέθηκε να εξετάσει με εκπροσώπους των τριών Υπουργείων :

η διαγραφή και επανεξέταση των επιβληθέντων ποινών δεδομένου ότι αυτές επιβλήθηκαν μετά από γνωμοδότηση υπαλλήλων των υπηρεσίων του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να έχουν διευκρινισθεί οι ισχύουσες θεσμικές ρυθμίσεις,
η διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τις προσωρινές κατασκευές στις κοινόχρηστες χερσαίες ζώνες των λιμένων με ενιαία εφαρμογή απ' όλες τις υπηρεσίες έτσι, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι ισχύει ανά περιοχή,
η διαμόρφωση συγκεκριμένων προδιαγραφών, όπως το ποσοστό καταλαμβανόμενου κοινόχρηστου χώρου, καλαίσθητη μορφή, χρήση συγκεκριμένων υλικών κλπ,
η διαμόρφωση πλαισίου (διαδικασίες, αρμόδιοι φορείς) για την διενέργεια ελέγχων, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των παραπάνω προδιαγραφών και η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές χρήσεις των χερσαίων ζωνών των λιμένων.

Αθήνα, 8.10.2014

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250