ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ- Υπουργείο Παιδείας: Ζητά εξηγήσεις από σχολεία της Κεφαλονιάς μετά από επερώτηση της Ζαρούλια

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 08:04

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ- Υπουργείο Παιδείας: Ζητά εξηγήσεις από σχολεία της Κεφαλονιάς μετά από επερώτηση της Ζαρούλια

 

Ενημέρωση

  • Η θέση της ΕΛΜΕ , η οποία πραγματοποιήσε και παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει την περήφανη απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου των εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη απέναντι στην κυβερνητική πρόκληση να μετατραπεί η Χρυσή Αυγή σε επιθεωρητή των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί, με τη συμμετοχή στην δίωρη στάση εργασίας και στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς, αλλά και με άλλες εκδηλώσεις, κατήγγειλαν ότι ο Υπουργός Παιδείας και ο διοικητικός μηχανισμός, προεξάρχοντος του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης δε στηρίζουν το αναγκαίο της αντιφασιστικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Αντίθετα, ποινικοποιούν τις λαϊκές αξίες και τα ιδανικά, καλώντας τα σχολεία να απολογηθούν γιατί οι μαθητές κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτικο χέρι Παύλου Φύσσα.

Οι δικαιολογίες περί «απλής διοικητικής διεκπεραίωσης των διαδικασιών που πάγια ακολουθούνται στην απάντηση των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων» που προβάλλουν τα στελέχη της διοίκησης αποτελούν «φύλλο συκής» που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει εκείνους τους Διευθυντές των σχολείων που αρνήθηκαν να απολογηθούν και όλους τους συναδέλφους που εκτελούν το καθήκον της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Το μήνυμα της κινητοποίησης ήταν ένα και ήταν ηχηρό: από κοινού με τους μαθητές, τους γονείς και τους άλλους εργαζόμενους, να οξύνουμε την αντιπαράθεση με τη φασιστική – ναζιστική σαπίλα. Κανείς δε μπορεί να διακινεί το φασιστικό δηλητήριο ανεμπόδιστος. Να τσακίσουμε το «αυγό του φιδιού» και το σύστημα που το εκκολάπτει και το αξιοποιεί. Να μη μπορούν να σταθούν οι φασίστες σε κανένα σχολείο, σε καμιά γειτονιά.

  • Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς για το θέμα

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις ενέργειες του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ακολουθώντας υπηρεσιακές διαδικασίες προσπαθεί να τρομοκρατήσει εκπαιδευτικούς με την αιτιολογία ότι στα σχολεία τους τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου, από χέρια νεοναζί,   αγωνιστή του αντιφασιστικού κινήματος Παύλου Φύσσα.  Ίσως ακόμα περισσότερο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από παρέμβαση της Χρυσής Αυγής καθιστώντας την με αυτόν τον τρόπο ελεγκτή των πρωτοβουλιών που παίρνουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στους χώρους των σχολείων.

Πέφτουν έτσι οι μάσκες της δικομματικής συγκυβέρνησης του μνημονίου η οποία προσπαθεί να οικοδομήσει αντιφασιστικό προφίλ την ίδια στιγμή που χρησιμοποιεί κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής για να επιτεθεί σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις και να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση μαθητών και εκπαιδευτικών. Μια κυβέρνηση κοινωνικής και πατριωτικής ευθύνης θα έπρεπε να ευνοεί την ανάπτυξη ελεύθερης δημοκρατικής συνείδησης στους εκπαιδευτικούς χώρους, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η ανάδειξη του ιστορικά εγκληματικού χαρακτήρα του φασισμού και του νεοναζισμού που σηκώνει απειλητικά κεφάλι και στην χώρα μας.

Τέτοιες πρακτικές από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού δεν μας βρίσκουν απλώς κάθετα αντίθετους αλλά ζητάμε την άμεση απόσυρση της σχετικής διαδικασίας και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας στους διευθυντές των σχολείων της Κεφαλονιάς που τους ζητούν να απολογηθούν γιατί επέτρεψαν στους μαθητές τους να συμμετάσχουν  σε δραστηριότητα σχεδιασμένη από φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • Η θέση της ΑΝΑΣΑ

H ANAΣΑ καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος ουσιαστικά αναγορεύει την Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστή των εκδηλώσεων και εξελίξεων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ως περιφερειακή παράταξη, η οποία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις  απέναντι στους  πολίτες των Ιονίων Νήσων, δεν μπορούμε παρά να διακρίνουμε τουλάχιστον έλλειμμα  δημοκρατικής ευαισθησίας στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες  την  διερεύνηση της πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών και μαθητών στον νομό  Κεφαλονιάς-Ιθάκης  οι οποίοι  τίμησαν  με ενός λεπτού σιγή τον αντιφασίστα αγωνιστή Παύλο Φύσσα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ανώτατης  Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Είναι πρόκληση η στάση πολιτικών προσώπων που προσπαθούν να εμποδίσουν και να ποινικοποιήσουν  ενέργειες οι οποίες διαμορφώνονται και εκτελούνται με τη συμφωνία και τη συναίνεση όλων των παραγόντων που συναπαρτίζουν τον χώρο του σχολείου, όπως συνδικαλιστικές ενώσεις, μαθητικές κοινότητες και σύλλογοι γονέων. Τέτοιες ενέργειες και δράσεις στοχεύουν στην καλλιέργεια αντιφασιστικής συνείδησης και στην όξυνση της ιστορικής μνήμης ώστε να μπει φραγμός στην άνοδο του νεοφασισμού και του νεοναζισμού. Άρα θα έπρεπε να ενθαρρύνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς και όχι να διώκονται.

Είναι προφανές ότι εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη μας στους “υπό απολογία” εκπαιδευτικούς  και ζητάμε από τον υπουργό την άμεση παύση όλων των σχετικών διαδικασιών.

  • Η θέση της Χρυσής Αυγης
Μετά την κυνική παραδοχή του Προέδρου της ΕΛΜΕΚΙ ότι στα περισσότερα σχολεία της Κεφαλονιάς όντως οι εκπαιδευτικοί ενήργησαν εκτός των ορίων που προβλέπονται από την ιδιότητα που φέρουν και τα καθήκοντα που είναι υποχρεωμένοι να επιτελέσουν, πραγματοποιώντας πολιτική προπαγάνδα και ανθελληνικά κηρύγματα μίσους, ήρθαν και οι Συριζαίοι, με επίσημη ανακοίνωση του κομματικού τους οργάνου στην Κεφαλονιά, να επιβραβεύσουν τις εν λόγω πρακτικές, επιβεβαιώνοντας αυτό που εμείς φωνάζουμε από καιρό. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμμορία αμετανόητων μπολσεβίκων, η οποία έχει σα σκοπό, μόλις καταλάβει την εξουσία, να προχωρήσει στην οριστική εθνοαποδόμηση, στο διαμελισμό της χώρας και στον αφανισμό των Ελλήνων, συνεχίζοντας το έργο των συμμοριτών προγόνων τους.
Απευθυνόμενοι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που δεν έχουν ακόμη μολυνθεί από τον κομμουνιστικό ιό που προσέβαλλε τη χώρα μας στα χρόνια της μεταπολίτευσης (με ξενιστές τους αριστερούς όλων των αποχρώσεων και τους δεξιούς της προδοτικής ψοφοΝΔούλας) και δεν επιθυμούν να δουν την Ελλάδα, που γλύτωσε από την αρρώστια που μόλυνε και κατέστρεψε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη χάρη στον αγώνα και το αίμα που έχυσαν οι Έλληνες πρόγονοί μας, να καταστραφεί από μία συμμορία ανθελλήνων προδοτών, τους καλούμε να συστρατευθούν με το εθνικιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής, της μόνης πολιτικής δύναμης που διεξάγει αυτή τη στιγμή έναν τιτάνιο αγώνα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, προκειμένου να γλυτώσει τη χώρα από τα δεινά που της επιφυλάσσουν οι προαιώνιοι εχθροί της.
Η ώρα της επόμενης μεγάλης μάχης του έθνους πλησιάζει και κανείς πλέον δεν δικαιούται να κάνει τον ανήξερο. Ή με τους Έλληνες ή με τους ανθέλληνες.


ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΠΥΡΗΝΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Αρχική Δημοσίευση

Για πολιτική προπαγάνδα εγκαλεί εκπαιδευτικούς της Κεφαλλονιάς η Χρυσή Αυγή και το υπουργείο Παιδείας τους ζητά να δώσουν εξηγήσεις και να πουν βάσει ποιας νομοθεσίας οι μαθητές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην επέτειο από το θάνατο του Παύλου Φύσσα.

Χρυσή Αυγή: Πολιτική προπαγάνδα η ενός λεπτού σιγή για Φύσσα

Στις 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με «καταγγελίες πολλών γονέων -όπως αναφέρει επερώτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή- μαθητές σε διάφορα σχολεία της Κεφαλλονιάς δέχθηκαν πολιτική προπαγάνδα.

Ειδικότερα, λίγο πριν από την πρωινή προσευχή οι διευθυντές των σχολείων επέβαλαν στους μαθητές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμή του Παύλου Φύσσα».

Η εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται μαζί με τον σύζυγό της Νίκο Μιχαλολιάκο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και έχει αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων κατ' οίκον περιορισμό, αναφέρει ότι σε κάποια σχολεία είπαν τραγούδια της επετείου του Πολυτεχνείου και εκπαιδευτικοί έκαναν ομιλίες «σε κομμουνιστικό παραλήρημα, συνοδεία ύβρεων κατά της Χρυσής Αυγής».

Κατά της Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Παύλο Φύσσα...

Υπ. Παιδείας: «Να μας γνωρίσετε τις απόψεις και τις ενέργειές σας...»

Μετά από αυτό και κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία της Κεφαλλονιάς έφθασε ένα έγγραφο από τις Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης που -ούτε λίγο ούτε πολύ- ζητούν από τους διευθυντές των σχολείων να απολογηθούν για όσα λέει η Ελένη Ζαρούλια.

Τους ζητά -δηλαδή- να περιγράψουν «τις απόψεις και τις ενέργειές τους» και να επισυνάψουν τους νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα που επικαλούνται για την απάντησή τους. Δηλαδή, να αποδείξουν ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν... «παρανόμησαν»

Ισως να βάρυνε στο υπηρεσιακό αυτό έγγραφο, η απαίτηση της βουλευτού της Χρυσής Αυγής να αποδοθούν ευθύνες στους εκπαιδευτικούς που κάνουν «πολιτική προπαγάνδα κατά παράβαση των καθηκόντων τους και του άρθρου 16 του Συντάγματος». Η ίδια, εξάλλου, αναφέρει ότι -σύμφωνα με τους νόμους- «απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο σχολείο».

Τι είναι «πολιτική προπαγάνδα» και τι Δημοκρατία, η συνέχεια αυτής της ιστορίας θα το δείξει.

thetoc




00 inkefalonia general ad 300X250