Απολογισμός συνάντησης εμπορικού συλλόγου "Η Κράνη" με αντιδήμαρχο Δ. Λυκούδη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 11:09

Απολογισμός συνάντησης εμπορικού συλλόγου "Η Κράνη" με αντιδήμαρχο Δ. Λυκούδη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ξενοφώντα Ευαγγελάτου, το οποίο ασπάζονται και υπογράφουν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Η Κράνη» Σταύρος Σπαθής και η Γραμματέας Μαρία Σκλαβουνάκη, τα συμπεράσματα που βγήκαν από την συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Διονύση Λυκούδη είναι τα εξής: Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου «Κράνη» (Σταύρος Σπαθής, Μαρία Σκλαβουνάκη, Διονύσης Πολλάτος) στον Αντιδήμαρχο Αργοστολίου, Διονύση Λυκούδη.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της «Κράνης», Σταύρου Σπαθή, ο οποίος έθεσε στον κ. Λυκούδη μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της Κεφαλονιάς. Αναλυτικά τέθηκαν τα θέματα με το παραεμπόριο, που «αφανίζει» τις επιχειρήσεις, των σφαγείων, ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα, της επισκευής του λιμανιού του Αργοστολίου και το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων αναφορικά με τα τραπεζοκαθίσματά τους. Ο κ. Λυκούδης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και απάντησε σε όλα. Αναφορικά με το παραεμπόριο συμφώνησε πως είναι σοβαρό θέμα, ωστόσο, απέφυγε να δεσμευθεί για τυχόν ενέργειες που θα κάνει ο Δήμος για την καταπολέμησή του. Ουσιαστικά η πρώτη του κουβέντα ήταν η εξής: «Η παρούσα Δημοτική Αρχή ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία προς το μέλλον του Αργοστολίου και θέλει συμπαραστάτη της τον Εμπορικό Σύλλογο».

Στη συνέχεια ανέπτυξε ολόκληρο το πρόγραμμα αναβάθμισης του Αργοστολίου ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία και την προγραμματισμένη ανάπλαση που θα γίνει εκεί και στα πέριξ. «Θέλουμε να γίνει το Αργοστόλι κυρίαρχο ελκυστικό τόπο, έναν κορυφαίο τουριστικό θύλακα. Η ανάπλαση του ιστορικού του κέντρου είναι για εμάς κυρίαρχη προτεραιότητα», είπε ο κ. Λυκούδης.

«Θα γκρεμιστεί η παραγκούπολη της πλατείας»


Ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου δέχθηκε ερώτηση από τον κ. Σπαθή αναφορικά με τους επαγγελματίες της πλατείας, οι οποίοι θα περάσουν δύσκολες ώρες, αφού θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα τα έργα. «Ξέρω ότι οι επαγγελματίες της πλατείας θα... υποφέρουν, αλλά αυτό θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο ανώδυνα. Πρέπει να φτιαχτεί η πλατεία, αφού με αυτόν τον τρόπο και με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα ωφεληθούν αυτοί που έχουν καταστήματα στο ιστορικό κέντρο. Μετά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αυξηθεί αυτόματα το ακαθάριστο προϊόν τους . Πλέον, ο κόσμος θα κατεβαίνει στην πλατεία, αφού θα έχει δημιουργηθεί ένα ευχάριστο περιβάλλον. Αυτό που γίνεται τώρα με τα μηχανάκια και με τους συμπολίτες μας που θέλουν να πιουν τον καφέ τους καβάλα στο αυτοκίνητό τους θα τελειώσει. Ήδη έχουμε αναθέσει τη μελέτη για ομοιόμορφες κατασκευές των καταστημάτων της πλατείας, έτσι ώστε να εκλείψει αυτή η... παραγκούπολη, όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει. Θέλω από τον Εμπορικό Σύλλογο να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που κάνουμε, αφού είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει εμάς, αλλά πάνω από όλα τους ίδιους τους επαγγελματίες, αφού ο τζίρος τους θα ανέβει».

«Τα Σφαγεία μέχρι τα Χριστούγεννα θα λειτουργούν»


Ο Σταύρος Σπαθής έθεσε επί τάπητος ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό των Σφαγείων, με τον κ. Λουκούδη να λέει χαρακτηριστικά πως «αυτή η ιστορία θα τελειώσει τώρα και να προσθέτει: «Δεν γίνεται δύο οικογένειες Ρομά να κρατούν σε ομηρία ολόκληρη την Κεφαλονιά. Κάναμε τα πάντα γι' αυτούς, αλλά η υπομονή έχει και τα όριά της. Ήδη σήμερα τους έστειλα χαρτί να εγκαταλείψουν την περιοχή των Σφαγείων οικειοθελώς σε δέκα ημέρες. Ξέρω ότι θα με κατηγορήσουν για ρατσιστή, θα μου ρίξουν λάσπη, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος σε αυτό το πρόβλημα. Δεν πάει άλλο, καμία διαπραγμάτευση πλέον δεν θα κάνω μαζί τους. Δεν καταλαβαίνω τίποτε, θα δώσω διέξοδο στο πρόβλημα. Δεν μπορεί η Κεφαλονιά που έχει πάνω από 100 χιλ γιδοπρόβατα να μην μπορεί να κάνει εξαγωγή ένα κατσίκι. Δεν γίνεται να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας, αφού οι κτηνοτρόφοι, μη έχοντας άλλη διέξοδο, σφάζουν τα ζώα τους κάτω από τις ελιές, χωρίς την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη. Δεν γίνεται οι κρεοπώλες να μην μπορούν να πουλήσουν κανονικά ντόπιο κρέας. Είμαι ανυποχώρητος, τα Σφαγεία μέχρι τα Χριστούγεννα θα λειτουργούν».

Δημιουργία Μαρίνας στο λιμάνι Αργοστολίου


Η Γραμματέας της «Κράνης», Μαρία Σκλαβουνάκη, έθεσε το θέμα του Λιθοστρώτου. Δηλαδή του χαμηλού φωτισμού και του γλιστρήματος, δίνοντας την ευκαιρία στον Αντιδήμαρχο πραγματικά να... εκραγεί λέγοντας: «Ακολούθησα την Λιτανεία της Δραπανιώτισας χθες και μόλις μπήκα στο Λιθόστρωτο πνίγηκα. Σε κάποια σημεία υπήρχε χώρος για τον κόσμο λίγο μεγαλύτερος από ένα μέτρο. Δεν γίνεται ένα πεζόδρομο να τον κλείνουν με αυτόν τον τρόπο τα μαγαζιά». Η κα Σκλαβουνάκη του απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά, αν δεν βγάλουν τα πράγματά τους στο Λιθόστρωτο. Αναφορικά με τον φωτισμό ο κ. Λυκούδης υποσχέθηκε πως θα επιληφθεί του θέματος. Ο Διονύσης Πολλάτος αναφέρθηκε στο παραλιακό μέτωπο και στην πεζοδρόμηση του πίσω μέρους της αγοράς, έτσι ώστε να μην γίνεται κομφούζιο. Ο κ. Λυκούδης του ανέφερε πως αυτό είναι δύσκολο να γίνει, αφού θα υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πάνω σε αυτή την κουβέντα ο Αντιδήμαρχος αποκάλυψε στους εκπροσώπους της «Κράνης» πως θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο, πέρα από τις εργασίες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν. «Προχθές πετύχαμε ένα κορυφαίο έργο, να μετατραπεί μέρος του λιμανιού (από το Ροκ Καφέ μέχρι το Λιμεναρχείο) σε Μαρίνα με προβλήτα φάρδους δέκα μέτρων, που θα επιτρέπει σε σκάφη έως και εξήντα μέτρα μήκος να αράζουν με ασφάλεια. Σε μια εποχή οικονομικής ένδειας προσπαθούμε να κάνουμε κορυφαίες κινήσεις».

«Το Αργοστόλι σύντομα θα πιει νερό»


Μια ακόμη κορυφαία κίνηση, όπως τη χαρακτήρισε, θα είναι η δημιουργία εργοστασίου νερού στη νερομάνα, έτσι ώστε η πρωτεύουσα του νησιού να πιει επιτέλους νερό. «Αυτό το έργο θα γίνει και μάλιστα σύντομα. Δεν γίνεται οι κάτοικοι της πόλης μας να πίνουν και να μαγειρεύουν με εμφιαλωμένο νερό. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα εκατομμύρια ευρώ φεύγουν εκτός Κεφαλονιάς κάθε χρόνο και πηγαίνουν στις εταιρίες εμφιάλωσης νερού; Έχετε σκεφτεί πόσα χρήματα ξοδεύουν οι συμπολίτες μας για να επισκευάζουν θερμοσίφωνες και πλυντήρια, τα οποία χαλάνε από το νερό που έχουμε; Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το δώσουμε. Θέλω να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις και η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Κόσμο να πάμε το νησί μας μπροστά. Οι εκλογές τελείωσαν, πρέπει να δουλέψουμε μαζί για το καλό του τόπου. Εξάλλου, η επόμενη προεκλογική περίοδος είναι το 2019, μέχρι τότε ας συνεργαστούμε για να παράξουμε έργο».

Ο πρόεδρος                     Η Γραμματέας
Σταύρος Σπαθής              Μαρία Σκλαβουνάκη




00 inkefalonia general ad 300X250