18.000 ευρώ σε ιδιώτη για τον αντισεισμικό έλεγχο του ΤΕΙ –Παρέμβαση Θεοπεφτάτου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 11:07

18.000 ευρώ σε ιδιώτη για τον αντισεισμικό έλεγχο του ΤΕΙ –Παρέμβαση Θεοπεφτάτου

      Με έκπληξη και αμηχανία πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, να αναθέσει σε ιδιωτικό τεχνικό γραφείο  τον προσεισμικό έλεγχο των κτιριακών μονάδων του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά, έναντι του ποσού των δέκα επτά χιλιάδων πεντακοσίων ογδόντα εννέα ευρώ (17.589,00 €).

     Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων ή των ιδιωτικών που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να προσδιοριστεί η φέρουσα ικανότητά τους. Επίσης είναι γνωστό ότι ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων διενεργείται από τους αρμόδιους κατά περίπτωση δημόσιους φορείς (τεχνικές υπηρεσίες), γίνεται μακροσκοπικά και προς τούτο συμπληρώνεται ένα τυποποιημένο δελτίο 1-2 σελίδων. Τα συγκεκριμένα κτίρια στο Αργοστόλι είναι ισόγεια, ελαφράς κατασκευής της τελευταίας 15ετίας και στο Ληξούρι ισόγεια και διώροφα πρόσφατης κατασκευής ή επισκευής. Αυτά δε στο Αργοστόλι, ως ασφαλή, είχαν επιλεγεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να φιλοξενήσουν όλες τις συσκέψεις των κρατικών φορέων την περίοδο των σεισμών.

      Αυτήν την περίοδο που η συνέχιση της λειτουργίας του AΤΕΙ Ιονίων Νήσων εξαρτάται από την οικονομική του δυνατότητα να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν μία σειρά από τεχνικές υπηρεσίες που λειτουργούν υπό τη σκέπη του κράτους, ο εν λόγω προσεισμικός έλεγχος ανατέθηκε σε ιδιώτη και μάλιστα υπερκοστολογημένος.

 

     Επειδή η εν λόγω σύμβαση προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και την κοινή λογική,

     Επειδή κρίνεται υπερβολικό το τίμημα σε σχέση με το αντικείμενο των εργασιών,

     Επειδή ανάλογοι προσεισμικοί ελέγχοι έγιναν και κατά το παρελθόν στα δημόσια κτίρια της Κεφαλονιάς με τη συνεργασία του ΤΕΕ και χωρίς να κοστίσουν ούτε ένα ευρώ στους πολίτες.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Από πού προκύπτει η σκοπιμότητα προσεισμικού ελέγχου στα συγκεκριμένα κτίρια, στο βαθμό που ελέγχθηκαν όλα τα δημόσια κτίρια μετά τους πρόσφατους σεισμούς;
  2. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων ή άλλων Δημόσιων οργανισμών για τον προσεισμικό έλεγχο των κτιριακών μονάδων του ΑΤΕΙ Ι.Ν. στην Κεφαλονιά;
  1. 3.      Πώς προκύπτει αυτό το υπέρογκο ποσό της αμοιβής που αναγράφεται στη σύμβαση;