Δάκρυα χαράς στην επιστροφή των σπουδαστών του Οικοτροφείου Κεφαλονιάς 50 χρόνια μετά! (εικόνες + video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 15:47

Δάκρυα χαράς στην επιστροφή των σπουδαστών του Οικοτροφείου Κεφαλονιάς 50 χρόνια μετά! (εικόνες + video)

Κάποιοι έκλαιγαν από χαρά, κάποιοι άλλοι, σαν σε όνειρο, κοίταζαν τους χώρους και αναπολούσαν τα όσα έζησαν εκεί πριν από σχεδόν 50 χρόνια, άλλοι είχαν μονίμως ένα χαμόγελο σχηματισμένο στο πρόσωπο σαν να μην πιστεύουν ότι έχουν επιστρέψει εκεί όπου μεγάλωσαν. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Άπαντες ωστόσο, ήταν ευτυχισμένοι που κατάφεραν και επέστρεψαν στους χώρους που έζησαν τα πιο γλυκά τους χρόνια! Ήταν όλοι τους μαθητές στο Οικοτροφείο Λάσσης Κεφαλονιάς πριν από 50 χρόνια και σήμερα μέσω του Συλλόγου τους κατάφεραν να επιστρέψουν στο νησί που αγάπησαν και τους αγάπησε. 

Το... κουδούνι γι αυτούς χτύπησε και πάλι!

Η ιστορία τους όπως αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ως σύλλογος " Φίλοι-Φοιτήσαντες στο Οικοτροφείο Λάσσης Κεφαλονιάς" έχει ως εξής:

«Το 1964 ήταν η χρονιά, που πιτσιρίκια, φύγαμε από τα σπίτια μας και τη γονική αγκαλιά, για να πάμε σε ένα τόπο μακρινό, ένα νησί, που το βλέπαμε στο χάρτη και μας φαινόταν τόσο μακρινό από τα χωριά μας, που στο παιδικό μυαλό, η απόσταση από τους οικείους, προκαλούσε θλίψη και η αγωνία του αγνώστου που θα συναντούσαμε προκαλούσε τρόμο.

Ηταν η χρονιά που έφτασε στο νησί η πρώτη φουρνιά παιδιών από τη Μακεδονία και που θα ακολουθούσαν κι άλλες τις επόμενες χρονιές (περίπου για μια δεκαετία). Στο νησί, που μείναμε οι περισσότεροι από εμάς έξι ολόκληρα χρόνια. Στο νησί, που έμελλε να είναι ο τόπος που περάσαμε από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.

Η ένταξή μας στην κοινωνία του νησιού, κατά γενική ομολογία ήταν ομαλή και με αληλλοεπιδράσεις. Η άμιλλα και ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα, θεμιτός και χωρίς σκοπιμότητες. Αναπτύχθηκαν δεσμοί και φιλίες που κρατούν μέχρι και σήμερα. Το νησί αυτό είναι η δεύτερη πατρίδα μας. Είναι η Κεφαλονιά μας.

Το 2014 σηματοδοτεί το πέρασμα πενήντα (50) χρόνων από τότε. Τα δωδεκάχρονα παιδιά γίναμε εξηντάρηδες (και βάλε) και έχουμε χρέος το γεγονός αυτό να το τιμήσουμε όπως του αρμόζει. Από τη γιορτή αυτή, δεν πρέπει να λείψει κανένας από εμάς.

Το ΔΣ, ανανεωμένο και αποφασισμένο να δώσει ζωντάνια στο Σύλλογο, οργανώνει αυτή τη γιορτή. Τα 50χρονα θα τα γιορτάσουμε στο ΝΗΣΙ μας.

Το ΔΣ υλοποιεί την απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου και δείχνει έμπρακτα την βαθιά μας ευγνωμοσύνη στα ΣΧOΛΕΙΑ (Κοργιαλένειο Γυμνάσιο Αρρένων και Oικονομικό Γυμνάσιο), που φοιτήσαμε και που τόσα οφείλουμε, κάνοντας μια δωρεά.

Στην επίσκεψη αυτή για τον εορτασμό των 50 χρόνων συμμετέχουν περίπου 90 μέλη του Συλλόγου μας από διάφορα μέλη της Ελλάδας».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα εκεί όπου φοίτησαν, στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Αργοστολίου. Και εκεί έγινε κάτι πολύ όμορφο, η ανάμειξη των παλιών και των νέων μαθητών του σχολείου! Τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα (ο σύλλογος φοιτησάντων Οικοτροφείου παραχώρησε στα σχολεία δύο φωτοτυπικά μηχανήματα) και όλοι μίλησαν όμορφα γι' αυτή την επανένωση 50 χρόνια μετά.

Μέχρι και μάθημα έγινε στους... παλαιούς μαθητές από τον τότε καθηγητή τους Αριστομένη Γεωργάτο! Οι δύο διευθυντές των σχολείων, Γεράσιμος Μπούρης (1ο Λύκειο) και Κώστας Γεωργούλης, μίλησαν με θαυμάσια λόγια γι' αυτή την εκδήλωση, ενώ ξεχωριστό χρώμα έδωσε η Κανταδόρικη παρέα υπό τη διέυθυνση του Βασίλη Καλογηρά. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Σίγουρα η εκδήλωση θα μείνει αξέχαστη σε όλους...

Παρακάτω βίντεο απο την εκδήλωση

 

Δήλωση προέδρου ΔΣ του Συλλόγου Παντελή Καραγιαννίδη

 

Δήλωση υποστράτηγου ε.α. Νίκου Γραμματικόπουλου, ο οποίος φοίτησε στο Οικοτροφείο της Λάσσης.

 

O διευθυντής του σχολείου... χτυπάει το κουδούνι για να μαζευτούν οι μαθητές, παλαιοί και νέοι!