Εδώ και 6 μήνες έχει καταργηθεί η επικύρωση και ορισμένοι υπάλληλοι δεν το γνωρίζουν

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 14:59

Εδώ και 6 μήνες έχει καταργηθεί η επικύρωση και ορισμένοι υπάλληλοι δεν το γνωρίζουν

Το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα εγγράφων Με εγκύκλιο του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθυμίζει στους δημόσιους φορείς ότι εδώ και έξι μήνες έχει καταργηθεί η επικύρωση αλλά και η προσκόμιση των πρωτότυπων εγγράφων για τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr απο τα λεγόμενα της εγκυκλίου προκύπτει ότι ακόμη μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τους πολίτες χωρίς κανένα λόγo.

Συγκεκριμένα όπως είναι ήδη γνωστό, από τις 26.03.2014, έχει καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών. Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση.

Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.

Επισημαίνεται ότι οι διοικητικές αρχές, η Ελληνική Αστυνομία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) εξακολουθούν να επικυρώνουν αντίγραφα από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής, που το εξέδωσε, μόνο στην περίπτωση που αυτά πρόκειται να υποβληθούν από τον ενδιαφερόμενο σε φορείς που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της εν λόγω ρύθμισης (π.χ. τράπεζα, ιδιωτική εταιρεία, συμβολαιογράφο). Αυτό όμως που κάνει αίσθηση στην εν λόγω εγκύκλιο που αποστέλλει το υπουργείο σε όλους τους δημόσιους φορείς είναι ότι υπάρχουν αναφορές από πολίτες αλλά και από ΚΕΠ ,ότι κατά το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών που έχει παρέλθει από την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου , δημόσιες υπηρεσίες και φορείς εξακολουθούν παρατύπως να ζητούν από τους ενδιαφερόμενους την υποβολή πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων.

Επιπροσθέτως κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στους οποίους προέβη το υπουργείο διαπιστώθηκε ότι παρότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν λάβει ευρεία δημοσιότητα και έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι υπόχρεοι φορείς, υπάρχουν περιπτώσεις υπηρεσιών (όπως ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕ.Π.Α., υπηρεσίες που διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού / προμηθειών Δημοσίου κλπ), οι οποίες παρατύπως δεν κάνουν αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αλλά εμμένουν να απαιτούν από τους ενδιαφερόμενους την υποβολή πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων τους. Επίσης ένα σημείο που χρήζει προσοχής από τους πολίτες είναι ότι η εγκύκλιος αναφέρει είναι ότι σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα εισπράττεται ακόμη παρατύπως το επικυρώσημο.

Το υπουργείο μέσω της εγκυκλίου κάνει λόγω για φαινόμενα που επιφέρουν σύγχυση και ταλαιπωρία στον πολίτη και στις επιχειρήσεις και κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους στη δράση της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει ότι για ακόμη μια φορά οι πολίτες είναι το ''θύμα'' της μη ενημέρωσης των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και σε μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση που όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν επι εβδομάδες και ενημέρωναν το κοινό για τις αλλαγές αυτές που μείωναν σημαντικά την γραφειοκρατία και τα διοικητικά κόστη που επωμίζονταν επιχειρήσεις και απλοί πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα: Εδώ και 6 μήνες έχει καταργηθεί η επικύρωση και ορισμένοι υπάλληλοι δεν το γνωρίζουν

ipaideia.gr




00 inkefalonia general ad 300X250