Δεκάλογος συμβουλών στους παραγωγούς για την συγκομιδή της πατάτας από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Μαΐου 2012 09:31

Δεκάλογος συμβουλών στους παραγωγούς για την συγκομιδή της πατάτας από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

H Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την κοινωνική της ευαισθησία σε ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, στηρίζει τον Κεφαλλονίτη και Θιακό επαγγελματία αλλά και τον ερασιτέχνη πατατοπαραγωγό και τον καλεί να ακολουθήσει μια σειρά πρακτικών πριν και μετά την συγκομιδή της πατάτας για την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση αλλά και την τιμή της.


Η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας εσοδείας 2012, γίνεται όταν το προϊόν μπει στο στάδιο της ωρίμανσης, δηλαδή όταν ο φλοιός έχει «ψηθεί».


Υποβοηθητικά στο «ψήσιμο» του φλοιού της πατάτας, και στην αντιμετώπιση του όψιμου περονόσπορου μπορεί να συνεισφέρει το «κάψιμο» των στελεχών της πατάτας πριν τη συγκομιδή με τα εγκεκριμένα σκευάσματα, όταν η καλλιέργεια έχει συμπληρώσει το βιολογικό της κύκλο.
Η προστασία από περονόσπορο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, γίνεται μέχρι μια βδομάδα πριν από την συγκομιδή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Τα ποτίσματα σταματούν τουλάχιστον 4-5 ημέρες προ της συγκομιδής και οπωσδήποτε όχι συγκομιδή μετά από βροχή.


Μια πρώτη διαλογή γίνεται στο χωράφι και απομακρύνονται τυχόν τραυματισμένες, κομμένες ή πράσινες πατάτες.
Τα κιβώτια συσκευασίας (κλούβες) γεμίζονται ώστε να μην συμπιέζονται οι κόνδυλοι κατά την μεταφορά.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην διαχείριση των αποβλήτων (χώμα κλπ) γιατί αποτελούν υλικό μεταφοράς και διάδοσης φυτοπαθογόνων οργανισμών.


Ο πατατοεξαγωγέας, εφόσον χρησιμοποιείται, να λειτουργεί κανονικά.
Η ποιότητα υποβαθμίζεται αν οι πατάτες μένουν εκτεθειμένες στον ήλιο. Αν παραμείνουν στο χωράφι σκεπάζονται με μαύρο πλαστικό και ποτέ με πατατόφυλλα.


Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τονίζει ότι η πρώιμη πατάτα είναι ένα ευαίσθητο νωπό προϊόν. Ως εκ τούτου, οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς της οφείλουν να φροντίσουν, ώστε η προς εμπορία Κεφαλλονίτικη και Θιακή πατάτα να φθάσει στους καταναλωτές σε άριστη ποιότητα, γεγονός που θα έχει οικονομικό όφελος για όλους.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ