Eνιαίος Aγροτικός Συνεταιρισμός: Απάντηση στο δίλημμα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 14:12

Eνιαίος Aγροτικός Συνεταιρισμός: Απάντηση στο δίλημμα

Ο Τρύγος του αμπελιού είναι η χρυσή ώρα, η γεμάτη υποσχέσεις. Κάτω από τον Αυγουστιάτικο ήλιο όλες οι ρώγες στα αμπέλια, αρχίζουν να μεστώνουν και να γλυκαίνουν. Ταυτόχρονα όμως και η αγωνία αρχίζει να κορυφώνεται καθώς ανάμεσα στο θρίαμβο και την ολική καταστροφή αντιμετωπίζεται πάντα το ίδιο δίλημμα : Το πότε πρέπει να αρχίσει ό τρύγος των σταφυλιών ...

Για να δοθεί η σωστή απάντηση, πρέπει να εντοπισθεί ο βαθμός ωριμότητας. Πρόκειται για τη στιγμή εκείνη που ο χυμός του σταφυλιού διαθέτει την καταλληλότερη χημική σύνθεση , ανάλογα με το τύπο του κρασιού που θέλουμε να φτιάξουμε. Τα άγουρα σταφύλια, δεν μπορούν να συμπληρώσουν την ωρίμανσή τους στα καλάθια. Έτσι, ο μούστος κινδυνεύει να θεωρηθεί ξινός και χαμηλόβαθμος.

Η παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης σε ένα αμπέλι είναι απαραίτητη για το καθορισμό μιας λογικής ημερομηνίας για τον τρύγο. Υπενθυμίζεται ότι, η φωτοσύνθεση και η φυσιολογική εξέλιξη της ωρίμανσης μπορεί να εμποδιστεί τις υπερβολικά ζεστές ημέρες. Η εσωτερική σύνθεση της ρώγας του σταφυλιού δεν είναι ομοιογενής. Η σάρκα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον φλοιό αποτελεί μια ζώνη γλυκιά και λίγο όξινη. Αντίθετα, η ενδιάμεση ζώνη είναι λιγότερο γλυκιά και περισσότερο όξινη. Γι΄ αυτό το λόγο ένα προληπτικό τεστ ωριμότητας σε λίγο μούστο από επιλεγμένες ρώγες, βοηθά πάντα να αρχίσει σωστά το κόψιμο των σταφυλιών.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός, με προσανατολισμό στην ποιότητα και τη συνεχή ανάπτυξη των υπηρεσιών του, μπορεί και παρέχει κάθε δυνατή συμβουλή και υποστήριξη στον ερασιτέχνη Κεφαλλονίτη και Θιακό οινοποιό σε όλα τα στάδια της αμπελοοινικής δραστηριότητας.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ