Αλλάζει ο νόμος για κομμωτές και τεχνικούς περιποίησης χεριών-ποδιών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 17:09

Αλλάζει ο νόμος για κομμωτές και τεχνικούς περιποίησης χεριών-ποδιών

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή μεταβάλλεται το υφιστάμενο νομικό καθεστώς που διέπει τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την κόμμωση και την περιποίηση χεριών και ποδιών (π.δ. 133/2005). Ειδικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται:   Α. Γενικό Μέρος …Ο κατακερματισμός των επαγγελμάτων των κουρέων, κομμωτών και τεχνιτών περιποίησης ποδιών και χεριών σε υποκατηγορίες δημιουργεί ανελαστικότητες, είναι αδιαφανής διαδικασία κατηγοριοποίησης αυτών, δεν διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών, ενώ οδηγεί σε απαξίωση του κλάδου, καθώς δεν ήταν απαραίτητο, προκειμένου να ασκείς το επάγγελμα να έχεις συναφείς πιστοποιημένες σπουδές… Με την παρούσα τροπολογία η ελληνική έννομη τάξη ευθυγραμμίζεται με τα όσα ισχύουν στις αντίστοιχες έννομες τάξεις των χωρών της Ε.Ε. και ανταποκρίνεται στις διεθνείς της έννομες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις…

 
Β Ειδικό μέρος

Άρθρο 1.

Με το άρθρο αυτό δίνονται οι ορισμοί των επαγγελμάτων-ειδικοτήτων που ρυθμίζονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις. Τα επαγγέλματα-ειδικότητες περιορίζονται σε τρία και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επιδιωκόμενη απλοποίηση των διαφορετικών προβλέψεων για τις παλιές επτά ειδικότητες.

Άρθρο 2
Βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση επαγγέλματος.

Στο άρθρο 2 προβλέπεται για ποιες κατηγορίες θα χορηγείται πλέον από τις αρμόδιες αρχές η βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση επαγγέλματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η χορήγηση της βεβαίωσης αυτής αντικαθιστά τις χορηγούμενες άδειες. Πλέον οι διαθέτοντες τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση των επαγγελμάτων γνωστοποιούν το γεγονός στις κατά τόπον αρμόδιες δημοτικές αρχές και οι τελευταίες χορηγούν τη σχετική βεβαίωση.

Άρθρο 3
Προσόντα και διαδικασία για την άσκηση επαγγέλματος

Στο άρθρο αυτό περιγράφονται τα προσόντα που απαιτεί ο νόμος για την άσκηση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Σε σχέση με το παλαιό καθεστώς εξαλείφεται σε κάθε περίπτωση η προϋπόθεση/αναγκαιότητα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και η διαδικασία εξετάσεων για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.

Άρθρο 4 Μητρώο

Στο άρθρο 4 διατηρείται η υποχρέωση των Δήμων για τήρηση Μητρώου, το οποίο όμως θα αφορά πλέον τις ανωτέρω χορηγούμενες βεβαιώσεις και όχι τις διοικητικές άδειες που έχουν καταργηθεί.

Άρθρο 5

Όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος κομμωτηρίων - κουρείων, περιποίησης χεριών - ποδιών.

Στο άρθρο 5 ορίζονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο συγκεκριμένο
πεδίο δραστηριότητας

Άρθρο 6
Πειθαρχικό Συμβούλιο - Πειθαρχικές Ποινές

Στο άρθρο αυτό ρυθμίζεται η λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου και προβλέπονται οι πειθαρχικές ποινές.

Άρθρο 7
Το άρθρο αυτό παραπέμπει σε ειδικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικά για ιδιαίτερες συμπεριφορές που πέρα από τυχόν πειθαρχική δίωξη επισείουν και ποινικό κολασμό.

Άρθρο 8

Η διάταξη αυτή τίθεται για να διευκρινιστεί πως η ρύθμιση αφορά τις μελλοντικές περιπτώσεις. Όσες άδειες έχουν ήδη παραχωρηθεί, θα συνεχίσουν να ισχύουν ως έχουν. Η μεταβατική διάταξη που ακολουθεί τίθεται προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις και περιπτώσεις, με βάση το ισχύον καθεστώς. Όσοι βρίσκονται σε φάση εξέλιξης και υπαγωγής σε άλλο καθεστώς, μπορούν με τη διάταξη αυτή να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία.

Άρθρο 9
Το άρθρο αυτό καταργεί για το μέλλον ειδικά το πδ 133/2005 που ρύθμιζε ως τώρα τις σχετικές δραστηριότητες, καθώς και κάθε άλλη τυχόν αντίθετη διάταξη νόμου, ενώ προβλέπεται και η έκδοση ΚΥΑ για ρύθμιση αναγκαίων λεπτομερειών.

Άρθρο 10
Έως την έκδοση της ανωτέρω ΚΥΑ αναγκαία είναι η παραμονή σε ισχύ της αρ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α 21/12078/ 17.6.2011 ( Β'1467/2011).




00 inkefalonia general ad 300X250