Αυξάνονται οι δόσεις σε εφορία και Ταμεία -Ενιαία ρύθμιση για τα χρέη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 09:00

Αυξάνονται οι δόσεις σε εφορία και Ταμεία -Ενιαία ρύθμιση για τα χρέη

Τα παλιά χρέη παραμένουν στάσιμα και όσο περνούν οι μήνες προστίθενται σε αυτά και νέες οφειλές. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει, δεν έχουν καταφέρει να λύσουν αυτό το γόρδιο δεσμό. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό ζήτημα, που «πνίγει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κρατά χαμηλά την εισπραξιμότητα των εσόδων του κράτους, προωθείται νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για τα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ελάχιστο όριο τις 48 δόσεις και ανώτατο τις 100, προκειμένου να μπορούν οι φορολογούμενοι να δείξουν συνέπεια για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους. Το αίτημα για τη νέα ενιαία ρύθμιση θα το θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην Τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το «Βήμα». Επιχείρημά τους θα είναι ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το διογκούμενο πρόβλημα των χρεών, όπως και ότι ελοχεύει ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης αν εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και γίνουν κατασχέσεις επιχειρήσεων και περιουσιών που θα λάβουν μαζικό χαρακτήρα.

Τα συνολικά χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 66,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. Ευρώ. Αυτό, όμως, που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα χρέη των πολιτών και επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις.

Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση απέτυχε να λύσει το πρόβλημα, καθώς από τα εκατομμύρια των οφειλετών τελικά εντάχθηκαν σε αυτή λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες. Κάτι που έχει ως συνέπεια από τη μία το κράτος να μην εισπράτει έσοδα και από την άλλη τα χρέη να «πνίγουν» ολοένα και περισσότερο τους οφειλέτες.

Το ζήτημα είναι για την ρύθμιση των οφειλετών στα Ταμεία σε 100 μηνιαίες δόσεις (1% του χρέους κάθε μήνα) ετέθη επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Κοκκόρη, ο οποίος συντονίζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και τα τελωνεία κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου «βομβαρδίζεται» καθημερινά με αιτήματα πολιτών για άμεση λήψη μέτρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και Εφορίας. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης και την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα θα τους εκθέσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με κυριότερο ότι κάθε μήνα τα χρέη αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: Αυξάνονται οι δόσεις σε εφορία και Ταμεία -Ενιαία ρύθμιση για τα χρέη | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/162117#ixzz36fJYK1kK




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ