Σάμη : Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο λιμάνι της περιοχής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 12:17

Σάμη : Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο λιμάνι της περιοχής

Το τελευταίο διάστημα κάτι φαίνεται πως πάει ν' αλλάξει στο λιμάνι της Σάμης. Μιλάμε  για τη διαχείρηση της "λεκάνης" του λιμανιού, που μετά την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου και την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους αυτής από αλιευτικά σκάφη, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν τουριστικό αγκυροβόλιο - μαρίνα.

Μέχρι και πέρυσι, η διαχείρηση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία της Σάμης να στερείται σημαντικών  εσόδων. Ο Δήμαρχος έχει ενημερωθεί για το τι ακριβώς συνέβαινε και για τα διαφυγόντα κέρδη του Λιμενικού Ταμείου, από την κατάσταση που επικρατούσε.

Φέτος λοιπόν τα πράγματα έχουν αλλάξει ασφαλώς προς το καλύτερο. Με την διαχείρηση που γίνεται από τον Λιμενικό σταθμό Σάμης, αρκετά σκάφη ( κυρίως ιστιοφόρα ), αλλά και θαλαμηγοί, μπορούν και ελλιμενίζονται στη Σάμη, με αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας!

Χτες που κατεβήκαμε στο λιμάνι για τη φωτογράφιση του κρουαζιερόπλοιου -Seabourn Spirit-, όλος ο εσωτερικός χώρος του λιμανιού, ήταν γεμάτος ιστιοφόρα και μικρά κότερα. Ασφαλώς και δεν λέμε ότι η κατάσταση στο λιμάνι είναι η ιδανική ως προς τη τουριστική διαχείρηση αυτού και ιδιαίτερα από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο.

Θα μπορούσε, ύστερα από σχετική μελέτη, να είχαν τοποθετηθεί πλωτές εξέδρες, έτσι ώστε, να αυξηθεί ο αριθμός των ελιμενιζόμενων σκαφών, να δημιουργηθούν και οι υποδομές εκείνες ( με ελάχιστα χρήματα ), που θα επέτρεπαν στο λιμάνι της Σάμης, να χαρτογραφηθεί ως τουριστικό καταφύγιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλλα τα παραπάνω, είναι και η σωστή διαχείρηση του αλιευτικού καταφυγίου. Η διαμόρφωση των γηπεδικών χώρων αυτού, καθώς και η σωστή χωροθέτηση των σκαφών που ελιμενίζονται εκεί, θα απελευθέρωνε επί πλέον χώρο, για να δεχθεί αν κριθεί σκόπιμο, ακόμα περισσότερα αλιευτικά σκάφη που αυτή τη στιγμή ελλιμενίζονται  στη "λεκάνη" του λιμανιού.

Αυτονόητο είναι ότι, για την ακόμα καλύτερη λειτουργία του λιμανιού της Σάμης ως προς τα κότερα, η παρουσία ανθρώπινου δυναμικού, που θα "υποδέχεται αυτά" κα θα ενημερώνει τους επιβάτες τους για σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους, καταστήματα κλπ, είναι άκρως απαραίτητη.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

vlahatasamis


Ετικέτες: