Ένταξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στην ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 11:30

Ένταξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στην ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας ενημερώνει ότι, λόγω εμφάνισης και νέων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού και στους Νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης εντάσσονται στην ζώνη Επιτήρησης της νόσου λόγω χιλιομετρικής απόστασης από την εστία της νόσου (150 χλμ). Στη ζώνη Επιτήρησης εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον μηνιαίο ορολογικό έλεγχο (αιμοληψίες) ζώων δεικτών ομάδων βοοειδών, και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων.

Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών (μηρυκαστικά κάθε είδους) από την ζώνη Επιτήρησης χωρίς την έγγραφη άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλληνίας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι:

  1. Το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
  2. Κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα πρόβατα και λιγότερο στις γίδες, ενώ σημαντικοί φορείς της νόσου είναι τα βοοειδή. Το νόσημα μεταδίδεται με έντομα του γένους cullicoides (μικρά κουνούπια, σκνίπες) και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, σε σημείο που μπορεί να καταστραφεί όλη η εκμετάλλευση. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  3. Από πληροφορίες που έχει η Υπηρεσία μας και από τον έως τώρα επιδημιολογικό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φαίνεται ότι το νόσημα εμφανίστηκε λόγω παράνομης διακίνησης προβάτων.
  4. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να παραλαμβάνουν ζώα από ελεγχόμενες εκτροφές και μόνο στην περίπτωση που αυτά συνοδεύονται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν το ζωικό κεφάλαιό τους και εν γένει την συνολική κτηνοτροφική παραγωγή των νησιών μας.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι συστήνεται Τοπικό Κέντρο Ελέγχου για τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας & Ιθάκης, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον συντονισμό και αποτελεσματικότητα των ενεργειών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με στόχο τον έλεγχο του νοσήματος.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Διεύθυνση: Σουηδίας 11, 28100 Αργοστόλι

Τηλέφωνα: 2671022793, 2671022689

                                                              Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                    ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250