H Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πληγέντων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 11:05

H Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πληγέντων

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θέμα:  Καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πληγέντων στην ΠΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης Πέντε μήνες μετά το σεισμό της 26.1.2014 στην Κεφαλονιά και η διαδικασία αποκατάστασης παρουσιάζει καθυστερήσεις και αγκυλώσεις που οφείλονται τόσο στην γραφειοκρατία όσο και στην έλλειψη υπαλλήλων της ΥΑΣ που απαιτούνται για την πιστοποίηση των ζημιών.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών αλλά και οι επαγγελματίες είναι πολλαπλά καθώς φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν την φετινή τουριστική περίοδο.

Σε συνέχεια της από  10.2.2014 ερώτησής μας σχετικά με την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων της ΠΕ Κεφαλληνίας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την αριθ.  ΤΚΕ/Φ.2/5440/4.3.2014 απάντησή του διαβεβαίωσε ότι έχει συνταχθεί οριστικός κατάλογος των 152 υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ και είχαν αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων.

Με τον Ν. 4199/2013, όμως και ειδικότερα το άρθρο 126 του νόμου, την αρμοδιότητα της αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές παρακρατεί ο υπουργός ΥΜΕΔΙ, ενώ τις υπηρεσίες και το προσωπικό των ΤΑΣ, ΤΑΠ και ΥΑΣΒΕ το μεταφέρει διοικητικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μόνο για την ολοκλήρωση του αντικειμένου που τους έχει ανατεθεί στο παρελθόν. Ακόμα και σήμερα παραμένουν τα προβλήματα αδειοδοτήσεων και αυτοψιών για την αποκατάσταση ειδικότερα των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του νομού, καθώς, ενώ έχουν τοποθετηθεί οι υπάλληλοι των ΤΑΣ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, εν τούτοις αυτή δεν έχει από το νόμο την αρμοδιότητα η οποία παραμένει στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Την παράλειψη αυτή επισημάναμε με την από 8.5.2014 ερώτησή μας «Γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αποζημίωση των Πληγέντων και καθυστέρηση στην αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων Παλλικής». Σήμερα ακόμα δεν έχει προβεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο στην έκδοση σχετικής απόφασης για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων.  

Στις 27.5.2014 η ΥΑΣ εξέδωσε την υπ. Αρ. 4642/Α312/12.5.2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1348Β/28.5.2014) σύμφωνα με την οποία συστήνεται Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην ΠΕ Κεφαλληνίας, ο οποίος θα αναλάβει αποκλειστικά το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των πληγέντων κτισμάτων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Η απόφαση όμως αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί εάν δεν προηγηθεί η απόφαση μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων.

Επειδή με το Ν. 4199/2013, αντί να ενισχυθεί, διαλύθηκε το προϋπάρχον, δοκιμασμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές καταργώντας τις περιφερειακές δομές.  

Επειδή έχει δεν έχει ολοκληρωθεί το πλέγμα των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων για την ανάθεση των αρμοδιοτήτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρά τη σύσταση του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ΠΕ Κεφαλληνίας (υπ. Αρ. 4642/Α312/12.5.2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1348Β/28.5.2014) με αποτέλεσμα να μην άρονται οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται

Επειδή η άμεση αποκατάσταση των πληγεισών επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι επιτακτική ανάγκη αν και έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος

Επειδή οι εργασίες αποκατάστασης δεν δύναται να πραγματοποιηθούν μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες και ως εκ τούτου επείγει η οριστικοποίηση  της πιστοποίησης των ζημιών και αποζημιώσεων των πληγέντων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1.       Πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση των διοικητικών πράξεων ώστε να καθοριστούν οι αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου – Ιονίων και να μπορέσει να λειτουργήσει ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ΠΕ Κεφαλληνίας;
  2.       Δεδομένων των μέχρι σήμερα καθυστερήσεων στην αποκατάσταση των ζημιών, σε τι περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίσπευση των διαδικασιών πιστοποίησης και αποζημίωσης των πληγέντων?



Η ερωτώσα Βουλευτής


Αφροδίτη Θεοπεφτάτου




00 inkefalonia general ad 300X250