Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα οικονομικής ενίσχυσης της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 11:20

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα οικονομικής ενίσχυσης της Κεφαλονιάς

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης, καλώντας την να πάρει άμεσα θέση στο ζήτημα οικονομικής ενίσχυσης της Κεφαλονιάς με ευρωπαϊκά κονδύλια.

INKEFALONIA.GRΜε την ερώτησή του ο Κρίτων Αρσένης αυξάνει την πίεση στην Κομισιόν να εγκρίνει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί ρωτώντας επιπλέον αν υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά μέσα αποκατάστασης πέρα από το Ταμείο αλληλεγγύης.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Έχουν περάσει πέντε σχεδόν μήνες από τον σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κεφαλονιά και οι κάτοικοι του νησιού εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες του. Η κυβέρνηση ολιγώρησε χαρακτηριστικά στην κατάθεση αιτήματος για χρηματοδότηση του νησιού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Παρόλαυτα η Κομισιόν οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι πιεστικά και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Οικονομική ενίσχυση των κατοίκων της Κεφαλονιάς

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από τον σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κεφαλονιά και οι κάτοικοι του νησιού εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες του. Τουλάχιστον πεντακόσιοι εξ αυτών παραμένουν άστεγοι, οι ζημιές που υπέστησαν δεκάδες σπίτια δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ παραμένουν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τα λιμάνια ειδικά στο νότιο μέρος του νησιού. Σοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και το αρχαιολογικό μουσείο της Κεφαλονιάς ενώ σε λίγες ημέρες αρχίζει η τουριστική περίοδος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει ουσιαστικά αβοήθητους τους κατοίκους του νησιού. Υπέβαλε ωστόσο αίτημα προς το ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πότε αναμένεται να απαντηθεί το αίτημα για οικονομική ενίσχυση του νησιού;

Σε ποιες άλλες ενέργειες ενίσχυσης των κατοίκων της Κεφαλονιάς μπορείτε να προβείτε δεδομένου ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη;