Την άμεση κατεδάφιση του Αρχαιολογικού Μουσείου ζητά ο Σωτήρης Κουρής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 19:24

Την άμεση κατεδάφιση του Αρχαιολογικού Μουσείου ζητά ο Σωτήρης Κουρής

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, Είναι γνωστό ότι το νησί μας, μετά την επέλαση των σεισμών υπέστη σωρεία καταστροφών σε κτίρια, οικήματα, υποδομές αλλά και μνημεία σημαντικής ιστορικής θρησκευτικής και γενικά πολιτισμικής αξίας, τα οποία και αποτελούν κειμήλια και πόλο έλξεως επισκεπτών. Μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου που κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχό του κρίθηκε ως προσωρινά ακατάλληλο για χρήση όπως προκύπτει από το έγγραφο που σας επισυνάπτεται.

Δεδομένης της παρούσας κατάστασής του, παρακαλούμε ιδιαιτέρως όπως προβείτε σε επανέλεγχο και κατεδάφισή του καθώς οι ζημιές που εμφανίζει είναι εξαιρετικά σοβαρές και δεν κρίνεται ασφαλής η αποκατάστασή τους, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι επιφανειακό και αμφίβολο.

Συμφωνά με σχετικά διαδικτυακά δημοσιεύματα, μετά τις πρώτες αυτοψίες, στο κτήριο του μουσείου, τα στελέχη του Υ'πουργείου Πολιτισμού διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία αλλά και στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, με οριζόντιες ρηγματώσεις στις κολόνες του ισογείου. Ως εκ τούτου, και εμείς θεωρούμε ότι το κόστος αποκατάστασης των υφιστάμενων μουσειακών υποδομών κρίνεται ασύμφορο.

Το εν λόγω κτίριο είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές από προηγούμενους σεισμούς και είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα κατασκευής νέου κτιρίου, αντιπροσωπευτικού του ιστορικού και αρχαιολογικού μας πλούτου και γενικά του πολιτισμού μας σε έτερο κατάλληλο οικόπεδο του Δήμου Κεφαλονιάς ενώ ο χώρος της παρούσης εγκατάστασής τους να μετατραπεί σε κοινόχρηστο.

Άλλωστε σε συνάντηση της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη με το Συντονιστικό Όργανο των Κεφαλληνιακών Συλλόγων Αττικής επισημάνθηκαν και διαπιστώθηκαν τα προβλήματα και αναφέρθηκε από την ίδια την κ. Μενδώνη, το ζητούμενο της ανοικοδόμησης νέου μουσείου.

Σας επισημαίνουμε το πρόβλημα καθώς ενόψει της έλευσης της τουριστικής περιόδου η εικόνα που εμφανίζει το κτίριο στο οποίο διαφυλάσσονται τα αρχαιολογικά μας ευρήματα, δεν συνάδει με το ζητούμενο της αξιοπρεπούς πολιτισμικής παρουσίας για τον τόπο μας και αυτό επηρεάζει καταφανώς την έλευση επισκεπτών.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε ιδιαιτέρως για τις ενέργειες σας για την διευθέτηση του θέματος της άμεσης κατεδάφισης του μουσείου-γεγονός που πλέον συνιστά κοινωνική απαίτηση- αλλά και της παρέμβασής σας για ανέγερση νέου μουσείου που θα συμβάλλει επί της ουσίας στην διαφύλαξη του πολιτισμού μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250